Rivalitu naštartovala politika. Aká je história slávneho El Clásica?

FC Barcelona a Real Madrid.
Ramos a Messi ešte ako súperi.
FC Barcelona a Real Madrid. Ramos a Messi ešte ako súperi. (Autor: TASR/AP)
Adrián Mečiar|12. okt 2022 o 12:50

Vypočujte si fakty o El Clásicu v podcaste Lexikón športu.

BRATISLAVA. Jedna z najsilnejších rivalít v športových dejinách a pravidelne jeden z najsledovanejších futbalových zápasov na klubovej úrovni.

To je El Clásico, zápas dvoch nezmieriteľných rivalov. Keď proti sebe nastúpia Real Madrid a FC Barcelona, svet sa na chvíľu zastaví.

Historicky prvé El Clásico sa uskutočnilo 13. mája 1902, iba niekoľko týždňov po založení madridského klubu.

Barcelonský klub už existoval dlhšie, približne tri roky, a práve katalánsky celok zvíťazil v prvom vzájomnom zápase pomerom 3:1.

Vtedy však rivalita týchto dvoch mužstiev v podstate neexistovala. Žiadna nenávisť či nevraživosť, to prišlo až neskôr. A výrazne sa pod to podpísala politika.

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú stredu.

V tejto epizóde si priblížime históriu El Clásico.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Prvé súťažné El Clásico v novej sezóne sa odohrá v nedeľu 16. októbra. Bude to 284. meranie síl medzi Realom Madrid a FC Barcelona.

V súťažných zápasoch má doposiaľ lepšiu bilanciu Real Madrid, no celkovo vedie na víťazstvá Barcelona.

Zaujímavosťou je, že najviac vystúpení v týchto zápasoch majú na konte Lionel Messi a Sergio Ramos. Obaja sú už v súčanosti spoluhráčmi v Paríži.

Novú epizódu podcast Lexikón Športu môžete počúvať každú stredu. Sportnet vám prináša aj ďalšie podcasty, Oh My Hockey, SvetMMA alebo Vykroč. Podcasty si môžete vypočuť vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. Sledujte Sportnet aj na sociálnych sieťach a samozrejme na webe Sportnet.sk.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Rivalitu naštartovala politika. Aká je história slávneho El Clásica?