Hráč Realu je terčom kritiky, tréner Chorvátov anketu FIFA bojkotoval

Kapitán Chorvátska Luka Modrič (vľavo) a tréner Zlatko Dalič po zisku bronzu na MS 2022.
Kapitán Chorvátska Luka Modrič (vľavo) a tréner Zlatko Dalič po zisku bronzu na MS 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. feb 2023 o 13:40

Podľa Zlatka Daliča nedostávajú Chorváti od FIFA dostatok.

ŽENEVA. Rakúsky obranca David Alaba z Realu Madrid v súvislosti s hlasovaním vo výročnej ankete o najlepšieho futbalistu podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) čelil na sociálnych sieťach napádaniu.

Na prvú priečku totiž dal Lionela Messiho. Kouč chorvátskej reprezentácie Zlatko Dalič zase obvinil FIFA z nedostatku úcty a odmietol hlasovať.

Na slávnostnom galavečere vyhlásili za najlepšieho futbalistu vlaňajška Messiho, v užšom výbere okrem neho boli aj Kylian Mbappé a Karim Benzema.

Messi v roku 2022 dotiahol reprezentantov Argentíny k titulu svetových šampiónov, Mbappé bol najlepším strelcom MS a s Francúzmi získal striebro.

Benzema zase s Realom Madrid získal titul v La Lige aj v Lige majstrov. V ankete hlasovali tréneri a kapitáni reprezentácií, zástupcovia médií aj fanúšikovia.

Organizátori ankety tradične zverejnili hlasovanie jednotlivých osôb a niektoré z nich teraz čelia útokom. Alaba ako kapitán rakúskeho národného tímu vybral na prvú priečku Messiho, ktorý v minulosti hral dlhé roky v FC Barcelona.

A to je úhlavný rival súčasného Alabovho zamestnávateľa Realu Madrid.

Rakúšan až na druhú priečku zaradil klubového spoluhráča Benzemu. Výber rakúskeho obrancu nezniesli fanúšikovia "bieleho baletu" a na sociálnych sieťach čelil spŕške nechutných útokov.

"Nešlo o môj osobný výber, ale voľbu celého národného tímu Rakúska. V kabíne sme hlasovali a také vzišlo poradie.

Každý vie, najmä však Karim, ako veľmi obdivujem jeho výkony. Často hovorím, že pre mňa je práve on najlepší útočník na svete," reagoval David Alaba.

Kormidelník Chorvátov Dalič neodovzdal svoj hlas ako formu protestu proti tomu, že podľa neho jeho hráči a ani on sám nedostávajú dostatok rešpektu. Chorváti na vlaňajších MS vyradili Brazílčanov a napokon získali bronz.

"Som sklamaný z postoja FIFA k chorvátskemu národnému tímu, pretože pevne trvám na tom, že na základe všetkého, čo sme ako národný tím dosiahli, si zaslúžime väčší rešpekt od hlavného riadiaceho orgánu svetového futbalu ako sme dostali," uviedol v stanovisku Chorvátskeho futbalového zväzu.

"Naozaj v najlepšej jedenástke sveta nebolo miesto pre Matea Kovačiča, aj keď vlani vyhral MS klubov a odohral skvelé majstrovstvá sveta v Katare?

Kde je meno Joška Gvardiola? A nezaslúžil si Dominik Livakovič byť jedným z piatich finalistov pre najlepšieho mužského brankára FIFA po tom všetkom, čo dokázal v Katare?

Po zvážení všetkých vyššie uvedených skutočností som sa rozhodol nezúčastniť sa na hlasovaní o tohtoročných cenách," doplnil Dalič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Hráč Realu je terčom kritiky, tréner Chorvátov anketu FIFA bojkotoval