Sklamanie spred roka zažiť nechce. DAC má za sebou jednu z najlepších príprav

Zľava výkonný riaditeľ DAC Dunajská Streda Jan Van Daele, tréner Xisco Muňoz a kapitán Yhoan Andzouana počas tlačovej konferencie
Zľava výkonný riaditeľ DAC Dunajská Streda Jan Van Daele, tréner Xisco Muňoz a kapitán Yhoan Andzouana počas tlačovej konferencie (Autor: TASR)
TASR|22. júl 2024 o 18:26

Prípravu môžem hodnotiť pozitívne, povedal tréner Xisco Muňoz.

DUNAJSKÁ STREDA. Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda chcú odštartovať novú sezónu lepšie ako vlani a vykročiť do nej úspešne na domácej pôde i v zahraničí.

Začnú ju zápasom 1. predkola Európskej konferenčnej ligy v Azerbajdžane proti FK Zira Baku.

Káder neprešiel veľkými zmenami. "Vrátim sa do mája tohto roka, keď sme úspešne ukončili nadstavbu predchádzajúcej sezóny. Predĺžili sme spoluprácu s trénerom a jeho štábom a za cieľ sme si dali udržať káder pokope. Podarilo sa dohodnúť s Ferencvárosom ohľadom Redzica, nebolo to ľahké. Z ETO Győr prišiel mladý Tuboly, ktorý v minulej sezóne hral aj v Debrecíne. Pripomína nám Vitálisa.

Z akadémie sme ponúkli zmluvu 15-ročnému Leventemu Bőszemu, ktorý je veľmi talentovaný a pripravuje sa s A-mužstvom. Prišli aj skúsenejší hráči. Do stredu poľa Mahmudu Bajo z Podbrezovej, ktorý je mladý, ale z našej ligy už má skúsenosti. Ján Bernát pôsobil v minulej sezóne v Trnave, predtým aj v Žiline. S Westerlo postúpil do prvej ligy, ale potom prišlo zranenie. Je to hráč pre našu filozofiu.

Podarilo sa priniesť aj Ladislava Almásiho, ktorý má zaujímavú charakteristiku, a je to hráč z našej akadémie. K prestupom však treba dodať, že ešte je len 22. júla, veľa vecí ešte môže prísť. Čo sa týka najbližších týždňov, čaká nás veľa cestovania.

V stredu cestujeme do Baku na prvý zápas Konferenčnej ligy. Ponúkli sme miesto aj pre našich fanúšikov, aby cestovali s nami, zatiaľ sa nám prihlásilo 30 priaznivcov. Je to dlhá cesta, lebo letíme do Baku a po zápase z Baku do Košíc. Atmosféra v mužstve je dobrá, veríme, že sa to prejaví aj v zápasoch. V minulej sezóne sme nemali dobrý štart, preto je prvý týždeň veľmi dôležitý," zhodnotil zmeny v kádri výkonný riaditeľ klubu Jan van Daele.

VIDEO: Jan Van Daele pred začiatkom novej sezóny

DAC absolvoval prípravu v domácich podmienkach a odohral štyri prípravné stretnutia. Po remíze s Austriou Viedeň a po prehre s českým Výškovom prišli výhry nad ETO Győr a chorvátskym Osijekom.

"Máme za sebou úspešnú prípravu. Vytvorila sa skupina, ktorá sa nebojí práce. Sám viem, aké náročné je každý deň dvakrát trénovať. Všetci hráči išli naplno. Sme v poslednej fáze prípravy, hráči ukázali silu a odhodlanie. Je to jedna z najlepších príprav, aké máme za sebou. Mali sme menšie zranenia, ale vyrovnali sme sa s tým.

Prípravu môžem hodnotiť pozitívne. Hráči pochopili naše hodnoty a ukázali to aj v zápasoch. Čo sme si naplánovali, to sme aj urobili," povedal tréner Xisco Muňoz, ktorý okrajovo zhodnotil aj niektorých nových hráčov.

VIDEO: Xisco Muňoz pred začiatkom novej sezóny

"Príchodom Almásiho sme získali nové možnosti. Doniesol niečo nové, čo nám v minulej sezóne chýbalo. Je nebezpečný v šestnástke, má potenciál, aby dával veľa gólov. S jeho prístupom sme veľmi spokojní.

Ján Bernát môže mužstvu dať niečo nové, skvelou prihrávkou, rytmom hry. Bude potrebovať určitý čas, aby sme z neho dostali jeho potenciál. Noví hráči sú pre našu súťaž výborní, ale budú potrebovať čas, aby sa stotožnili s našimi úlohami."

Zaujímavým hráčom je Mahmudu Bajo, ktorý prišiel z Podbrezovej za nešpecifikované odstupné.

"Rozhovory sme začali už koncom minulej sezóny. Hovoril som s jeho agentom a v podstate Bajo tvrdil, že chce prísť do Dunajskej Stredy. Videl Schäfera a Krstoviča, že sme dokázali mladých posunúť do lepších líg. Investovali sme doňho prostriedky, ale časom sa to vráti.

Rokovania s Podbrezovou boli náročné, túžili ho predať do zahraničia, aj preto asi boli trochu sklamaní, ale férovo sme sa dohodli. Z pohľadu hráča bol logický krok prísť do DAC," komentoval prestup van Daele.

Kabína je pripravená na novú sezónu a hráči nechcú zažiť podobný začiatok ako pred rokom, keď v prvom kole EKL vypadli s gruzínskym Dila Gori.

"Ako povedal tréner, bola to dobrá príprava, aj z pohľadu hráčskej kabíny to hodnotím pozitívne. Atmosféra je dobrá, k čomu prispel záver minulej sezóny. Ideme dobrým smerom, treba v tom pokračovať.

Sme pripravení vyvarovať sa chybám, aké sme robili na začiatku minulej sezóny," dodal kapitán Yhoan Andzouana. DAC odohrá prvý zápas EKL vo štvrtok v Baku na pôde Zila FC.

zmeny v kádri

príchody: Máté Tuboly (ETO FC Győr), Ladislav Almási (Ostrava, hosťovanie), Ján Bernát (KVC Westerlo, hosťovanie), Mahmud Bajo (Železiarne Podbrezová), Levente Bősze (DAC U19), Attila Németh (Šamorín)

odchody: Željko Gavrić (ETO FC Győr, hosťovanie), Miroslav Káčer (Žilina), Fernand Goure (KVC Westerlo, ukončenie hosťovania), Moussa Koné (LASK Linz, ukončenie hosťovania), Aleš Čermák (ukončenie zmluvy), Igor Charatin (ukončenie zmluvy), Brian Oddei (ukončenie zmluvy), pape Cheikh Diop Gueye (ukončenie zmluvy), Krisztián Keresztes (hľadá si angažmán)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Sklamanie spred roka zažiť nechce. DAC má za sebou jednu z najlepších príprav