Bayern na Žitnom ostrove. Futbalisti vyhrali a odišli, vedenie hodovalo do rána

Hráči prichádzajú na odvetný zápas DAC Dunajská Streda - Bayern Mníchov. V popredí kapitáni Klaus Augenthaler a Dušan Liba.
Hráči prichádzajú na odvetný zápas DAC Dunajská Streda - Bayern Mníchov. V popredí kapitáni Klaus Augenthaler a Dušan Liba. (Autor: ŠTARTFOTO - JÁN SÚKUP)
Titanilla Bőd|9. nov 2023 o 07:30

DAC odohral pred 35 rokmi svoj najpamätnejší zápas.

DUNAJSKÁ STREDA, BRATISLAVA. Vraj nikdy predtým, ani potom nepožiadalo na Žitnom ostrove toľko ľudí o dovolenku, nevybavovalo cez známosti potvrdenia o práceneschopnosti ani sa neulialo zo škôl.

9. november 1988 bol v Dunajskej Strede významný deň. Dodnes naň s nostalgiou spomínajú aj ľudia, ktorí vtedy ešte ani neboli na svete, alebo boli ešte len batoľatá.

V tú novembrovú stredu o pol druhej poobede nastúpilo na vtedy ešte úplne nedostavanom štadióne v Dunajskej Strede na zápas pohára UEFA slávny nemecký tím Bayern Mníchov.

V článku sa dočítate:

  • Čo povedal kapitán Bayernu po žrebe, ktorý im prisúdil DAC?
  • Ako sa dozvedeli na Žitnom ostrove, že budú hrať práve s Bayernom?
  • Ktorému hráčovi vybavili funkcionári vrátenie odobraného pasu?
  • Čo písala dobová tlač po zápase v Mníchove?
  • Koľko stáli vstupenky na zápas DAC–Bayern?
  • Čo rozhodlo v úvode odvetného zápasu?
  • Čo sľúbil prezident Bayernu dunajskostredským funkcionárom?

DAC obsadil v sezóne 1987/1988 tretie miesto vo federálnej lige za pražskými tímami Spartou a Duklou. Vďaka tomuto výsledku mohol hrať pohár UEFA.

Nie je ani na mape

V prvom kole sa stretol so švédskym klubom Östers Växjö. Po prehre 0:2 vonku Dunajskostredčania doma deklasovali tím, ktorý mal v bránke legendárneho gólmana Thomasa Ravelliho 6:0.

Žreb druhého kola pridelil žlto-modrým súpera ako hrom: vtedy desaťnásobného nemeckého majstra a trojnásobného víťaza Pohára európskych majstrov Bayern Mníchov.

Kapitán Bavorov Klaus Augenthaler vraj po žrebe vyhlásil: „Nikdy som o tomto tíme nepočul, netuším, kde leží to mesto, nedá sa nájsť ani na mape.“

Funkcionári Bayernu však napokon našli telefonický kontakt do Dunajskej Stredy skôr, ako sa na Žitnom ostrove dozvedeli, s kým budú hrať.

„V deň žrebu sme mali tréning. Vtedy bola iná doba, vyžrebovanie sa nedalo sledovať v priamom prenose. Tréning sa blížil už ku koncu, keď niekto vybehol zo sekretariátu, či z nás náhodou niekto nevie po nemecky, lebo volajú z Mníchova a hľadajú trénera,“ spomínal v rozhovore pre denník Új Szó vtedajší tréner Dunajskej Stredy Karol Pecze.

„Takmer som odpadol, keď mi chlapík na druhom konci oznámil, že je z Bayernu. Vôbec som netušil, čo od nás chce. Ani raz nevyslovil meno nášho klubu a trvalo asi päť minút, kým konečne odznelo slovíčko UEFA-pokal. Vtedy som pochopil, že Bayern bude naším súperom a ja som to potom oznámil ostatným,“ opísal nevšedný zážitok Pecze.

Vrátili mu odobraný pas

Prvý úspech dosiahli funkcionári Dunajskej Stredy už pred dvojzápasom. Nikto nevie, aké kontakty využili, ale zariadili, aby na prvý zápas do Nemeckej spolkovej republiky mohol cestovať aj Tibor Mičinec, ktorý mal odobraný pas.

Skvelý kanonier musel oželieť aj stretnutie vo Švédsku vo Växjö. Na ceste do Mníchova však nechýbal, pas mu vrátili.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Bayern na Žitnom ostrove. Futbalisti vyhrali a odišli, vedenie hodovalo do rána