Český veľkoklub sa nečakane predáva, Číňania zaň zinkasujú miliardy

Futbalisti SK Slavia Praha.
Futbalisti SK Slavia Praha. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|13. dec 2023 o 10:11 (aktualizované 13. dec 2023 o 13:40)

Slavia Praha bude v rukách jedného z najbohatších Čechov.

PRAHA. Slaviu Praha už zrejme čoskoro nebudú vlastniť čínski majitelia, český futbalový veľkoklub je na predaj.

Spoločnosť CITIC Europe Holdings a. s., ktorá vlastní 99,98 % akcií klubu, by mal väčšinu z nich postúpiť za približne dve miliardy českých korún (cca 82 miliónov eur).

Novým majiteľom by sa mal stáť jeden z najbohatších Čechov Pavel Tykač. S informáciou prišiel český portál inFotbal.cz.

„Definitívnej dohody a prípadného oficiálneho oznámenia by sa mohlo dosiahnuť skraja budúceho roku alebo na jar,“ cituje web niekoľko na seba nezávislých zdrojov.

Tykač je podľa magazínu Forbes štvrtý najbohatší Čech s majetkom 183 miliárd českých korún (7,5 mld. eur). Vlastní veľkú energetickú spoločnosť, s ktorou expandoval aj na zahraničné trhy.

Portál píše, že cieľom majiteľa je zdolať najväčšieho konkurenta Spartu a získať ligový titul, už počas zimného prestupového obdobia má investovať do hráčskych posíl.

"Klub nemá žiadne právo, možnosti ani informácie, aby komentoval špekulácie ohľadne vlastníctva a potenciálnej zmeny akcionárov," citovali z vyhlásenia Slavie čeké médiá.

Tykač sa doposiaľ pohyboval v športe najmä ako fanúšik - je podporovateľ Slavie a často navštevuje jej zápasy.

V kádri Slavie figurujú slovenskí reprezentanti Ivan Schranz a Michal Tomič, členom tímu je aj stredopoliar Jakub Hromada.

Slaviu čaká vo štvrtok záverečný zápas skupinovej fázy Európskej ligy proti Servette Ženeva a v prípade triumfu majú istý priamy postup do osemfinále. Predstihnúť ich môže už len úradujúci vicemajster AS Rím.

Tabuľka českej Fortuna ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Český veľkoklub sa nečakane predáva, Číňania zaň zinkasujú miliardy