Um zázraku skočil do Premier League. Ako sa (ne) predali esá Kmotríka?

Ján Kozák (v bielom) v zápase LM .
Ján Kozák (v bielom) v zápase LM . (Autor: REUTERS.)
Pavol Spál|10. sep 2024 o 12:30

Ako veľký úspech poslal hráčov Petržalky do sveta?

BRATISLAVA. Ak tréner Vladimír Weiss hovoril v prípade postupu Slovana do hlavnej fázy Ligy majstrov o zázraku, tak v prípade jeho ex (Petržalky) to platilo dvojnásobne. A možno ešte viac.

Bola jeseň 2005. Súčasný tréner úradujúceho slovenského majstra bol vtedy iba na začiatku trénerskej kariéry. 

Čo sa týka Petržalky, Weiss mal k dispozícii tím takmer výlučne zložený zo slovenských hráčov. Ani zďaleka nemali toľkých medzinárodných skúseností ako súčasný tím Slovana. Trebárs Juraj Halenár a Ján Kozák mladší mali vtedy životnú formu, ale na konte minimum reprezentačných štartov.

Kým Petržalka bola skôr malý, provinčný klub bez zodpovedajúceho štadióna, dnešný Slovan je inde. Platí to o infraštruktúre, aj o finančnom zabezpečení hráčov.

V roku 2005 futbalisti Artmedie Petržalky dokráčali až do hlavnej fázy Ligy majstrov. Žiaden slovenský tím predtým (Košice) ani potom (Žilina) v LM nezískal ani bod. Malý klub s domicilom na bratislavskom sídlisku ich nazbieral až šesť. 

Démon Pepe a nevidiaci Merk

Artmedia vyhrala v Porte 3:2, dvakrát remizovala s Glasgow Rangers. Petržalku zdolal iba Inter Miláno, v oboch zápasoch. 

Artmedia šokovala svet, lebo mala neporovnateľne menší rozpočet ako jej súperi. A mohla ešte viac. V poslednom zápase skupiny proti FC Porto (0:0) zahral v šestnástke slávny Portugalčan Pepe rukou, ktorú však nemecký rozhodca Markus Merk prehliadol.

Pepe tiež zaujal tým, že zápasníckym chvatom poslal k zemi Blažeja Vaščáka, ale tiež nebol potrestaný. 

Petržalke nakoniec iba o skóre ušiel postup do osemfinále.

V článku sa dočítate aj toto:

  • Ako sa predali esá Petržalky do sveta?
  • Za akých okolností odišli?
  • Kto zaujal slávneho trénera a ten ho odporučil do veľkej ligy?

Futbalisti Slovana v stredu (18. septembra) štartujú ligovú fázu najprestížnejšej klubovej súťaže sveta. V úvode nastúpia na pôde Celticu Glasgow. 

Tréner Weiss sa postaví proti svetovej elite na klubovej scéne už druhýkrát, ale s druhým klubom. Podarí sa im niečo podobné ako v Petržalke? 

Kto sa predal?

„Keď sa na Slovensku dosiahne úspech, vždy sa celý káder rozpredá do zahraničia. V decembri 2005 sme mali skvelý tím, no v januári 2006 už polovica chlapcov v kabíne nebola,“ opisoval s odstupom času pre Sportnet brankár Juraj Čobej, jeden z hlavných hrdinov Petržalky. 

„Všetko je o financiách a v týchto smeroch sa svetovým gigantom nemôžeme rovnať,“ dodal Čobej. 

Ako veľký úspech predal esá Petržalky do sveta? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Um zázraku skočil do Premier League. Ako sa (ne) predali esá Kmotríka?