Pre majstra bol pridrahý, v Poľsku exceluje. Nie každý môže hrať za Slovan, vravel Weiss

Adrián Kaprálik v drese Górnik Zabrze.
Adrián Kaprálik v drese Górnik Zabrze. (Autor: REUTERS)
Martin Kozinka|16. máj 2024 o 07:00

Vyžiadal si ho samotný Lukas Podolski, chcel sa podieľať na jeho raste. Pre Kmotríka bol v tom čase pridrahý.

BRATISLAVA. V roku 2020 vtedajší žilinský tréner Pavol Staňo povedal: „Vidíte toho chlapca? O pár rokov bude mať cenovku desať miliónov eur.”

Na mysli mal vtedy len 18-ročného Adriána Kaprálika.

Dnes je jeho hodnota podľa špecializovaného portálu Transfermarkt 1,5 milióna eur. 

Vystrelila krátko po tom, čo sa postaral o kľúčový gól v poľskej najvyššej súťaži a o pár dní na to skóroval pri senzačnej výhre slovenskej 21-tky nad Španielskom 2:0.

Terajší kouč druholigového Górniku Leczna pre poľský portál Weszlo dodal: „Možno som sa vtedy mýlil. Myslím si ale, že v budúcnosti bude stáť viac.”

Legenda v ňom videla potenciál

Adriána Kaprálika lákalo zahraničie. Skloňoval sa odchod do Holandska či Talianska. On chcel mať zaručenú minutáž na ihrisku.

Adrián Kaprálik sa teší po strelenom góle v prípravnom zápase Španielsko U21 - Slovensko U21.
Adrián Kaprálik sa teší po strelenom góle v prípravnom zápase Španielsko U21 - Slovensko U21. (Autor: Facebook/Slovenský futbalový zväz)

V Žiline tak podpísal pred rokom zmluvu na ďalšie tri sezóny, konkrétne do konca ročníka 2025/26. Tá mu však sľúbila angažmán v zahraničí, konkrétne v poľskej Ekstraklase v klube Górnik Zabrze.

„Ponuka Górniku bola jediná konkrétna a zmysluplná,” priznal v stanovisku športový manažér Žiliny Karol Belaník.

Dodal, že veľký záujem o Kaprálika preukázala aj hrajúca futbalová legenda a vtedajší kapitán poľského klubu Lukas Podolski.

„Vidí v ňom veľký potenciál a svojimi skúsenosťami by sa chcel podieľať na jeho ďalšom raste,” vysvetlil Belaník.

Chcel ho aj Slovan

V novembri 2022 odohral Kaprálik životný zápas v slovenskej lige proti majstrovskému Slovanu, ktorý vybavil štyrmi strelenými gólmi.

„Doposiaľ to je najlepší zápas mojej kariéry,” priznal Kaprálik pre poľské Weszlo.

VIDEO: Štyri góly Adriána Kaprálika proti Slovanu

Generálny riaditeľ slovenského šampióna Ivan Kmotrík mladší priznal, že pre najslávnejší slovenský klub bol futbalista pridrahý. 

„Chceli ma v Slovane, je to pravda. Žilina má ale nepísané pravidlo, že popredných futbalistov nepredáva najväčším rivalom v lige,” povedal Kaprálik.

Tréner “belasých” Vladimír Weiss starší na nedávnej tlačovej konferencii priznal záujem o talentovaného Slováka.

„Mali sme o neho záujem, no majiteľ sa rozhodol ísť cestou cez Poľsko, čo je kvalitnejšia liga, bližšia do Nemecka a tak ďalej. Niekedy je doba, že nie každý môže hneď hrať za Slovan. Ten tlak je iný ako dnes v Žiline, Dunajskej Strede či Trnave,“ vysvetlil.

Ide o riskantný biznis

„Rozhodol som sa pre Górnik, ktorý ma veľmi chcel,” priznal samotný Kaprálik pre portál Weszlo. „Najmä legenda a kapitán klubu Lukas Podolski, ktorý by ma chcel viesť a podporiť ako mentor,” dodal.

Väčší skok do kvalitného európskeho futbalu zo slovenskej ligy sa mladým, najmä ofenzívne ladeným hráčom, niekedy nevypláca. 

Ide o riskantný biznis. Ako napríklad v prípade Davida Strelca (Spezia) či Róberta Boženíka (Feyenoord).

Také Poľsko je mierny krok vpred, nie príliš veľký či príliš malý. Hra je oproti slovenskej lige rýchlejšia a fyzickejšia.

Adrián Kaprálik.
Adrián Kaprálik. (Autor: Instagram/gornikzabrzesa)

Kaprálikovi, ktorý je veľmi rýchly, skvelo akceleruje a nestratí sa ani v súboji telo na telo, či už na zemi alebo vo vzduchu, táto súťaž sedí.

„Poľsko vnímame ako medzikrok, medzistupienok v jeho ďalšej budúcnosti,” priznal športový manažér Žiliny.

V Poľsku patrí medzi najlepších

„Hoci ho sledujú kluby z Talianska, Belgicka či Holandska, rozhodol sa prísť do Górniku a už niekoľko mesiacov žiari v Ekstraklase,” napísal o Kaprálikovi pred nedávnom novinár Jakub Radomski z Weszlo.com.

Športoví novinári Robert Piatek a Marcin Dobosz z poľského webu Onet sa v tejto sezóne špecializujú na hodnotenia hráčov v Ekstraklase. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Pre majstra bol pridrahý, v Poľsku exceluje. Nie každý môže hrať za Slovan, vravel Weiss