V marci chytal v tretej lige, v pohári vyradil Slovan. V máji ho pozvali do reprezentácie

Brankár Adam Danko.
Brankár Adam Danko. (Autor: Archív A. D.)
Titanilla Bőd|29. máj 2024 o 18:30

Adam Danko má za sebou nevšedné mesiace.

BRATISLAVA, PODBREZOVÁ. V úvode jarnej časti dvakrát nastúpil za treťoligovú farmu. V pohári dostával pravidelne príležitosť, bol aj pri senzačnom vyradení Slovana. V ligovom debute chytil penaltu. V závere sezóny už pravidelne chytal aj v najvyššej súťaži.

Tá povestná čerešnička však prišla až po skončení ročníka v podobe telefonátu od trénera brankárov národného tímu.

20-ročný brankár Podbrezovej Adam Danko sa za tri mesiace dostal z tretej ligy až na reprezentačný kemp.

Spanilá jazda v pohári

„Až teraz som si uvedomil, aké to bolo bláznivé,“ poznamenal mladý gólman pre Sportnet.

Podbrezovú v zime opustil Richard Ludha, ktorý prestúpil do Teplíc a o post brankárskej jednotky bojoval Adam Danko s Ivanom Rehákom, ktorý prišiel z Pohronia.

Danko už na jeseň nastupoval za farmu TJ Baník Kalinovo, odchytal za ňu aj dva zápasy v úvode jarnej časti.

„Veľmi mi to pomáha, v tretej lige hrajú aj bývalí ligisti, nie sú to ľahké zápasy. Dá mi to veľa praxe,“ zdôraznil Danko.

Brankár Adam Danko.
Brankár Adam Danko. (Autor: Archív A. D.)

V pohári nastupoval za Podbrezovú pravidelne. Ligista sa zapojil do bojov Slovnaft Cupu v druhom kole, v ktorom deklasoval Tatran Čierny Balog 12:0. Napokon sa dostal až do semifinále.

„Na začiatku som nemal hneď očakávania, postupne sa však zvyšovali, ako sme vyhrali ďalšie a ďalšie zápasy. Som rád, že som mohol odchytať pohár a získal som veľa sebavedomia. Bližšie som sa spoznal s chalanmi na ihrisku, zažil som víťazné momenty, čo znamenalo veľkú motiváciu,“ doplnil mladý brankár.

Chytil aj penaltu

Jedným z míľnikov na pohárovej ceste bolo vyradenie bratislavského Slovana vo štvrťfinále. Podbrezová v ňom zvíťazila na Tehelnom poli 3:1.

„Bol to tímový úspech. Na Slovane sme zahrali výborne. Boli sme tam mladí chalani, podarilo sa nám dať tri góly. Bol to super zápas. Asi málokto čakal, že uspejeme, ale verili sme si, plnili sme pokyny, boli sme pracovití a odmenou bolo víťazstvo,“ opísal veľký zážitok Adam Danko.

Onedlho si odkrútil aj ligový debut. V stretnutí so Spartakom Trnava síce Podbrezová prehrala 0:2, no mladý brankár v úvode zápasu chytil jedenástu.

Po stretnutí tréner Železiara Roman Skuhravý povedal, že prehra ho mrzí najmä kvôli debutantovi v bránke, ktorý by si zaslúžil lepší výsledok.

„Do ligového debutu som išiel s tým, že som už mal za sebou ťažké zápasy v pohári na Tehelnom poli a v Trnave. Bolo to mentálne o čosi ľahšie. Tým, že som zlikvidoval penaltu, chytil som sa. Škoda, že sme prehrali, ale nikdy na to nezabudnem,“ zdôraznil Adam Danko.

Viac sa nabehá

Tréner Skuhravý presadzuje určitý systém, ktorý kladie veľké nároky aj na brankára. Aj Adam Danko sa musel adaptovať a zmeniť svoj zaužívaný štýl chytania.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V marci chytal v tretej lige, v pohári vyradil Slovan. V máji ho pozvali do reprezentácie