Tradičný klub sa topil v mínuse. AC Miláno zaznamenal zisk po takmer dvoch dekádach

AC Miláno.
AC Miláno. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. okt 2023 o 10:31

V minulosti neboli Milánčania v červených číslach naposledy ešte v roku 2006.

MILÁNO. Taliansky futbalový klub AC Miláno v predchádzajúcej sezóne zaznamenal zisk, čo sa mu podarilo prvýkrát za ostatné takmer dve dekády.

Milánčania vykázali profit vo výške 6,1 milióna eur, pričom sezónu predtým mali stratu 66,5 milióna eur a rok predtým bola ich strata ešte vyššia.

Predtým naposledy predstavitelia AC mohli oznámiť zisk ešte v roku 2006. Pozitívne hospodárenie klubu v minulej sezóne priniesli rekordné zisky na úrovni 404,5 milióna eur, čo je nárast o približne sto miliónov eur v porovnaní s rokom predtým.

"Spojenie športového výkonu, globálnej konkurencieschopnosti a finančnej udržateľnosti vo futbale, keď ste na cnostnej ceste, je možné. Finančná uzávierka, ktorú sme schválili, je toho dôkazom. Predstavuje to dôležitý krok v histórii nášho klubu s návratom k čistému zisku po 17 rokoch," povedal prezident klubu Paolo Scaroni.

Milánčanom bezpochyby pomohlo, že sa v minulej sezóne prebojovali až do semifinále Ligy majstrov. To prinieslo rast príjmov za mediálne a televízne práva o 41,8 milióna eur a komerčných príjmom o 44,44 milióna eur.

Ešte v roku 2019 mal pritom milánsky klub ročnú stratu 145,9 milióna eur, keďže chýbal v pohárovej Európe pre trest za porušenie finančného fair play.

Noví partneri však situáciu dokázali za pomerne krátky čas zvrátiť. Znakom zmeny bol v roku 2022 titul v Serie A, prvý po jedenástich rokoch.

"Smerujeme k novej dôležitej kapitole evolúcie vo vývoji nášho klubu, ktorú podporuje a umožňuje strategická vízia Gerryho Cardinaleho, odbornosť spoločnosti RedBird, kompetencia a odhodlanie celého manažérskeho tímu na čele s naším generálnym riaditeľom Giorgiom Furlanim a talent našich tímov.

Všetky tieto faktory budú aj naďalej baviť našich fanúšikov,“ dodal Scaroni.

Tabuľka Serie A

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Tradičný klub sa topil v mínuse. AC Miláno zaznamenal zisk po takmer dvoch dekádach