Olympijský slalom je zabudnutý. Ak Vlhová udrží pozície, môže skákať po plafón

Petra Vlhová v cieli druhého kola.
Petra Vlhová v cieli druhého kola. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|10. mar 2018 o 15:15

Slovenka Petra Vlhová má pred finále Svetového pohára minimálny náskok pred svojimi prenasledovateľkami.

BRATISLAVA. Bola to náhoda, nešťastné zlyhanie alebo si slovenská zjazdárka len príliš pripustila tlak okamihu. Petra Vlhová v nemeckom Ofterschwangu ukázala, že trináste miesto z olympijského slalomu je zabudnuté.

V predposlednom slalome Svetového pohára tejto sezóny zašla dve vyrovnané jazdy, v ktorých sa síce nevyhla chybám, ale stačilo jej to na solídne štvrté miesto.

Zvíťazila Mikaela Shiffrinová, ktorá si zabezpečila víťazstvo v hodnotení slalomu. Už deň predtým fenomenálna Američanka obhájila veľký krištáľový glóbus za prvenstvo v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Vlhová vie, kde má rezervy

Od Vlhovej bola ešte rýchlejšia druhá Wendy Holdenerová i tretia Frida Hansdotterová, na ktorú Slovenka stratila 15 stotín sekundy.

„Som spokojná, aj keď by som chcela byť na pódiu. Druhé kolo som zajazdila lepšie, ale stačilo to len na štvrté miesto,“ reagovala Vlhová pre TASR.

Pozrite si momentky z druhého kola v podaní Petry Vlhovej (Ofterschwang 2018): fotogaléria

10.3.2018

Po prvom kole bola Vlhová šiesta. Na najlepšie pretekárky stratila v strednej časti trate. V druhom kole sa posunula o dve priečky vyššie.

„Spodné pasáže som prešla dobre, strácala som v strednej časti, takže viem, kde musím zrýchliť. Získala som ďalšie body, ktoré boli dôležité po vypadnutí v obrovskom slalome,“ priznala 22-ročná Liptáčka.

Náročný program

Pred finálovými pretekmi Svetového pohára vo švédskom Aare, ktoré sú na programe budúci víkend, je v hodnotení slalomu so 655 bodmi druhá. Predbehnúť ju môžu len dve pretekárky a to Švajčiarka Holdenerová (625 bodov) a Švédka Hansdotterová (621 bodov).

Ešte vyrovnanejší je súboj v celkovej klasifikácii SP, kde patrí Vlhovej tretia priečka s 864 bodmi. Strata na druhú Holdenerovú je 186 bodov. Lenže za Slovenskou sú Nemka Rebensburgová (847), Nórka Mowinkelová (815) a Lichtenštajnka Weiretherová (811). Vo finále Svetového pohára sa navyše prideľujú dvojnásobné body.

Slovenka sa vo Švédsku predstaví vo všetkých štyroch individuálnych disciplínach.

"Teším sa, uvidím, ako sa budem cítiť. Potrénujeme, budem mať náročný program, keďže pôjdem všetko.

Budem sa snažiť koncentrovať na každú súťaž, pretože záverečné podujatie považujem za najťažšie v celej sezóne," vyhlásila Vlhová pre TASR.

Môže to byť niečo nevídané

Slovenská lyžiarka sa postupne predstaví v zjazde, super-G, slalome i obrovskom slalome.

"V Aare začínam ihneď. Mám ešte nejaké sily, len potrebujem s nimi narábať veľmi opatrne. Čaká na mňa posledný týždeň, je ťažké koncentrovať sa na záverečné preteky, človek už cíti, že sa blíži koniec.

Budem sa snažiť šetriť, ako len viem, ale zároveň dať do toho všetko. V hlave musím zostať koncentrovaná, ako keby bola polovica sezóny a nie jej koniec," uzavrela slovenská slalomárka.

„Ak sa nám podarí byť do piateho miesta celkovo a do tretieho v slalome, môžeme skákať po plafón. Na naše pomery to bude niečo nevídané,“ priznal Vlhovej otec Igor Vlha.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Olympijský slalom je zabudnutý. Ak Vlhová udrží pozície, môže skákať po plafón