Dočkali sa po troch rokoch. Spartak Trnava v derby zdolal Slovan, uspel aj DAC

Futbalisti FC Spartak Trnava.
Futbalisti FC Spartak Trnava. (Autor: TASR)
17. apr 2021 o 17:35 (aktualizované 17. apr 2021 o 20:20)

Spartak ukončil so Slovanom 8-zápasovú šnúru bez víťazstva.

Výsledky, zostrihy, tabuľky a hlasy po zápase nájdete na konci článku.

BRATISLAVA. Futbalisti Slovana Bratislava prehrali so Spartakom Trnava 1:2 v sobotňajšom 159. derby v rámci 5. kola nadstavby Fortuna ligy 2020/2021 v skupine o titul.

Obhajca titulu a suverénny líder tabuľky prehral len tretí ligový duel v tejto sezóne, Trnava natiahla víťaznú sériu vo Fortuna ligy na štyri zápasy.

Preskočila tak Žilinu a je tretia, Žilinčania majú k dobru nedeľný duel v Zlatých Moravciach. Druhý DAC stráca na Slovan 10 bodov, keďže zvládol zápas s Trenčínom. Hráčov AS doma zdolal 2:0.

Spartak nezdolal Slovan osem zápasov

Spartak v derby ukončil so Slovanom 8-zápasovú šnúru bez víťazstva, ktorá trvala od apríla 2018.

Slovanisti mali pred súbojom šancu získať rekordný jedenásty majstrovský titul v ére samostatnosti, potrebovali na to vyhrať v derby a súčasne prehru DAC s AS. Ani jeden výsledok teda nevyšiel.

Domáci začali vlažne, Trnavčania boli agresívnejší aj aktívnejší a opticky sa usadili na polovici Slovana. Ich snaha sa dočkala úspechu v 12. minúte, keď si dal vlastný gól kapitán Slovana Vasil Božikov.

V 65. minúte zvýšil vedenie hostí Kyriakos Savvidis. Jediný zásah domácich strelil až v závere Rafael Ratao, ktorý premenil penaltu.

Senica sa odlepila z posledného miesta

Futbalisti Ružomberka zvíťazili v domácom zápase skupiny o udržanie nad Pohroním 1:0. Jediný gól zápasu strelil Alexander Mojžiš.

Pohronie hralo už od 42. minúty v oslabení, keď dostal druhú žltú kartu v dueli Bernard Petrák.

Futbalisti Serede v prechodnom domove v Zlatých Moravciach vyhrali nad Michalovcami 2:0. Hostia klesli na posledné miesto tabuľky.

Senica zvíťazila na ihrisku Nitry 3:0 a odlepila sa tak z posledného miesta tabuľky.

Fortuna liga - skupina o titul - 5. kolo:


Slovan Bratislava - Trnava 1:2 (0:1)

Góly: 84. Ratao (z 11 m) - 12. Božikov (vlastný), 65. Savvidis

Zostavy a podrobné štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>

Hlasy po zápase

Michal Gašparík, tréner Trnavy: "My sme mali aktívny vstup do zápasu a odmenou bol prvý gól. Bol to dôležitý a zlomový moment, stúplo nám totiž sebavedomie. Chalani kontrolovali zápas. Do druhého polčasu sme chceli tiež vstúpiť aktívne, aby sa súper nedostal na koňa.

Slovan si nevedel dať rady s našou blokovou obranou. Prišla smolná penalta a záver bol preto hektický. Víťazstvo je zaslúžené a venujeme ho našim fanúšikom, ktorí nás pred duelom nakopli. Sú najlepší na Slovensku."

Darko Milanič, tréner Slovana: "Súhlasím s úvodnými slovami kouča Trnavy, že prvý gól bol dôležitý až kľúčový. Padol ale po faule. Je náročné hrať proti súperovi, ktorý výborne bráni a je agresívny.

Získavali odrazené lopty. Chýbalo mi dnes v našej hre veľa vecí. Musíme rýchlejšie a lepšie riešiť situácie. Mali sme vyložené šance, ale nedokázali sme ich premeniť. Sme sklamaní z výsledku."

Dunajská Streda - Trenčín 2:0 (2:0)

Góly: 8. Ramirez, 21. Divkovič

Zostavy a podrobné štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>

Bernd Storck, tréner Dunajskej Stredy: "Pred zápasom sme si hovorili, že chceme vyhrať a dať darček k narodeninám nášho majiteľa. Úvod bol dobrý proti taktickému a silnému súperovi. Rozdiel oproti zápasu z februára bol, že sme začali lepšie a podarilo sa nám streliť dva góly.

Aj v druhom polčase to bolo náročné, museli sme vyhrávať súboje, aby sme sa dostali do šance. Mali sme príležitosti, aby sme zvýšili na 3:0. Po vypadnutí z pohára bola situácia náročná, preto bolo dôležité vrátiť sa na víťaznú vlnu. Hlavným cieľom je držať sa na druhom mieste."

Stijn Vreven, tréner Trenčína: "Gratulujem súperovi k víťazstvu. Po prvom polčase som bol sklamaný. Nevedel som si vysvetliť, ako sa môžeme dostať k stavu 0:2. Pred zápasom sme s hráčmi riešili, v čom môže byť súper nebezpečný. Pri prvom góle sme hráča nechali na silnej nohe.

Pri druhom sme dostali gól po štandardnej situácii, to si musíme pozrieť. V druhom polčase to bolo z našej strany celkom iné. Máme mladý tím, nie sme v ľahkej situácii. Z poslednej pozície sme sa ale dostali do top šestky. Toto mužstvo má budúcnosť pred sebou."

Tabuľka

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
32
22
5
5
78:28
71
V
V
P
P
V
2
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
32
19
8
5
66:38
65
V
R
V
V
V
3
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
32
17
4
11
48:37
55
P
R
R
V
V
4
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
32
15
7
10
73:52
52
V
R
V
P
P
5
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
32
11
7
14
42:51
40
P
P
R
P
P
6
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
32
8
8
16
42:61
32
P
R
P
V
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Fortuna liga - skupina o udržanie - 5. kolo:

Ružomberok - Pohronie 1:0 (0:0)

Gól: 63. Mojžiš

ČK: 42. Petrák po druhej ŽK

Zostavy a podrobné štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>

Hlasy po zápase

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Odohrali sme veľmi náročný zápas proti súperovi, ktorý je podľa mňa najlepším tímom v dolnej šestke. Začiatok malo lepší Pohronie, my sme sa im postupom času vyrovnali. V závere polčasu nás pri veľkej šanci podržal brankár Krajčírik, ktorý chytal naozaj vynikajúco.

V druhej polovici sme dali gól zo štandardnej situácie, no súper bol stále nebezpečný. V žiadnom prípade sme neboli lepším, ale šťastnejším mužstvom. Z víťazstva sa veľmi tešíme."

Jan Kameník, tréner Pohronia: "Do zápasu sme veľmi dobre vstúpili. Boli sme aktívni v pohybe, takisto mužstvo dobre kombinovalo, vytváralo si prečíslenie a dostávalo loptu do pokutového územia súpera. Väčšiu aktivitu som však očakával od útočníkov.

Napriek tomu prvý polčas z našej strany bol slušný. Aj po vylúčení sme na konci prvej polovice mali veľkú príležitosť, keď sme mohli ísť do vedenia. V druhom polčase o desiatich hráčoch sily trochu odchádzali, no odpracovali sme to. Mrzí nás gól, ktorý sme dostali. O výsledok sme sa bili do konca, bohužiaľ, dnes nám to nevyšlo."

Nitra - Senica 0:3 (0:3)

Góly: 11. Malec (z 11 m), 24. Guba, 37. Košťál

Zostavy a podrobné štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>

Hlasy po zápase

Michal Ščasný, tréner Nitry: "Budem komentovať len to, čo možem komentovať. K futbalovým veciam len toľko, že prehru beriem na seba, pretože som mal zareagovať striedaním skôr ako po polčase a možno by to vyzeralo inak."

Karol Praženica, tréner Senice: "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo tento zápas zvládnuť. O výsledku rozhodol prvý polčas, kde sme strelili tri góly. V druhom polčase sme sa snažili neinkasovať gól. Súper sa síce snažil, ale mal to ťažké po vylúčení hráča."

Sereď - Michalovce 2:0 (1:0)

Góly: 6. Fábry, 88. Morong

Zostavy a podrobné štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>

Hlasy po zápase

Gergely Geri, tréner Serede: "Náš cieľ bol pripísať si tri body a to sme splnili. Aj keď sme prenechali stred poľa súperovi, do nejakej šance sme ho nepustili. Dnes sme boli maximálne efektívni. Ešte nie je nič definitívne, v každom stretnutí musíme byť lepší a lepší."

Anton Šoltís, tréner Michaloviec: "Sme smutní, lebo predvedený výkon bol v poriadku, chýbala nám efektivita. Trošku nás zaskočil prvý gól, po ktorom sa súper stiahol do defenzívy. Dnes sme mali na remízu, ale nato potrebujeme dávať góly. Súper bol dnes absolútne efektívny, z dvoch striel dal dva góly a preto zaslúžene vyhral. Máme pred sebou ešte päť zápasov, v ktorých budeme chcieť zachrániť pre Michalovce ligu."

Tabuľka

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠKF SereďŠKF SereďŠKF Sereď
32
11
8
13
37:48
41
V
R
V
P
P
2
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
32
10
9
13
41:44
39
P
V
R
P
V
3
FK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
32
8
14
10
38:38
38
V
R
R
V
R
4
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
32
8
11
13
34:53
35
V
R
R
V
R
5
FK SenicaFK SenicaFK Senica
32
8
9
15
31:51
33
P
R
R
V
R
6
FC NitraFC NitraFC Nitra
32
7
6
19
26:55
27
P
P
P
P
R
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Dočkali sa po troch rokoch. Spartak Trnava v derby zdolal Slovan, uspel aj DAC