Dunajská Streda vyškolila nováčika z Pohronia, Žilina odplatila Trnave prehru z finále pohára

Zľava: Brankár Martin Vantruba z FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa a Kristopher Vida z FC DAC 1904 Dunajská Streda počas 2. kola základnej časti Fortuna ligy 2019/2020 medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. Dunajská Streda, 28. júl 2019.
Zľava: Brankár Martin Vantruba z FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa a Kristopher Vida z FC DAC 1904 Dunajská Streda počas 2. kola základnej časti Fortuna ligy 2019/2020 medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. Dunajská Streda, 28. júl 2019. (Autor: Martin Havran SITA)
Sportnet|28. júl 2019 o 21:07

Vicemajster nenechal nič na náhodu.

BRATISLAVA. V nedeľňajších dueloch 2. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Fortuna ligy 2019/2020 sa z víťazstiev radovali domáce mužstvá.

Vicemajstrovský FC DAC 1904 Dunajská Streda v dueli proti nováčikovi FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (5:1) od úvodu neponechal nič na náhodu.

Pohronie si na prvý bod medzi elitou ešte počká

Už v 4. min sa mužstvo trénera Petra Hyballu ujalo vedenia, keď skóroval maďarský legionár Kristopher Vida. V 30. min sa k nemu pridal kapitán DAC Zsolt Kalmár, a domáci viedli už 2:0.

Keď po prestávke pridal tretí zásah Dunajskostredčanov Abdulrahman Taiwo, bolo rozhodnuté. Pohronie síce znížilo na 1:3 po premenenej jedenástke Petra Mazana, no v 75. min Kristopher Vida druhým gólom v zápase zvýšil na 4:1 a debakel hostí dokonal v 88. min Eric Ramírez.

Nováčik prehral aj v minulotýždňovej ligovej ouvertúre so Slovanom Bratislava a na premiérový bod v najvyššej súťaži si tak bude musieť počkať minimálne do najbližšieho stretnutia.

DAC má po dvoch kolách na konte plný počet šesť bodov, ani v piatom tohtosezónnom súťažnom vystúpení si však neudržal čisté konto. Tieto kluby sa v minulosti súťažne stretli iba v slovenskej pohárovej súťaži - v šestnásťfinále edície 2013/2014 triumfoval DAC u súpera vysoko 6:1.

Hlasy po zápase

Peter Hyballa, tréner Dun. Stredy: "Prechádzame ťažkým obdobím, sú to ťažké týždne pre chlapcov, hráme systémom štvrtok-nedeľa. V prvom polčase sme hrali výborne a dali sme dva góly. Druhý polčas nebol až taký dobrý, ale strelili sme tri góly. Výborný vstup do sezóny, máme šesť bodov. Dávam klobúk dole pred hráčmi."

Milan Nemec, tréner Pohronia: "Dostali sme školenie čo sa týka rýchlosti, presnosti, futbalovosti. Domáci nám ukázali, že futbalom sa dá baviť. Začali sme zle, v tretej minúte mohlo byť 3:0, vďaka Vantrubovi nebolo. Bolo ťažko presvedčiť hráčov, aby boli presnejší na lopte. Po polčase boli slušné náznaky, ktoré sme ale nezakončili. Dostali sme tretí gól, následne sme znížili, a mali sme solídne pasáže. Súper dal štvrtý gól a potom už dohrával zápas. Domácim chcem zagratulovať, my musíme veľa pracovať, aby sme nevyzerali ako dnes."

Žilina je zatiaľ stopercentná

V stretnutí pod Dubňom odplatili Žilinčania hráčom Spartaka Trnava májovú prehru vo finále Slovenského pohára v Nitre, kde Spartak triumfoval po strelách zo značky pokutového kopu.

V 16. min otvoril skóre pravý bek Kristián Vallo a krátko pred koncom úvodného dejstva sa presadil aj stopér Martin Králik. Iskierku nádeje pre hostí vykresal v 53. min rumunský stredný obranca Bogdan Mitrea, no Žilinčania stihli prikrášliť triumf ďalšími dvomi gólmi.

V 69. min skóroval útočník Filip Balaj iba tri minúty po tom, ako do zápasu naskočil z lavičky náhradníkov, a v 77. min naňho nadviazal aj Ján Bernát. Zverenci trénera Jaroslav Kentoša tak dotiahli zápas do víťazného konca.

Nič na tom nezmenila ani premenená penalta Mitreu v závere stretnutia. Žilina je po dvoch zápasoch zatiaľ stopercentná rovnako ako spomenutý DAC a majstrovský Slovan Bratislava.

Hlasy po zápase

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: "Zvládli sme veľmi ťažký zápas. Trnava bola v úvode lepšia a aktívnejšia, na nás bolo cítiť nervozitu, ale prvý gólom sme sa vrátili do hry. Výkon sme zlepšili a na konci polčasu pridali druhý gól. Inkasovali sme po štandardke a neboli sme v dobrej situácii. Po prestriedaní sme strelili ďalšie dva góly a zápas otočili na našu stranu. Sme veľmi radi za víťazstvo, ideme ďalej."

Ricardo Cheu, tréner Trnavy: "O víťazstve Žiliny rozhodli prvé dva celkom lacné góly, ktoré sme inkasovali po individuálnych chybách našich hráčov. Do druhého polčasu sme šli s tým, že chceme so zápasom niečo spraviť, aj sa nám to podarilo, dali sme gól a mali sme šancu vyrovnať. Žilina potom však pridala, zmenila rozostavenie a o všetkom rozhodol tretí gól. Máme v nohách náročný zápasový program, ešte dva dni dozadu sme cestovali z Bulharska a proti takému silnému tímu ako je Žilina, sa to prejavilo. Chceli sme urobiť všetko pre to, aby sme v Žiline bodovali, ale nepodarilo sa nám to. Žilina má mladý tím, rovnako ako my. Budujeme ho, sme na začiatku cesty a verím, že budeme len silnejší."

Fortuna liga 2019/2020 - 2. kolo - nedeľa:

MŠK Žilina - FC Spartak Trnava 4:2 (2:0)
Góly: 16. Vallo, 40. Králik, 69. Balaj, 77. Bernát - 53. a 88. Mitrea (druhý z pok. kopu)

FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 5:1 (2:0)
Góly: 4. a 75. K. Vida, 30. Kalmár, 54. Taiwo, 88. Ramírez - 56. Mazan (z pok. kopu)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Dunajská Streda vyškolila nováčika z Pohronia, Žilina odplatila Trnave prehru z finále pohára