Sme jeden tím. Individuality vyniknú až po kolektívnom výkone, hovorí Hudáček

Libor Hudáček.
Libor Hudáček. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|9. máj 2024 o 13:03

Tréneri už majú jasno, kto bude chytať v bráne.

OSTRAVA. Slovenskí reprezentanti majú za sebou prvý tréning na majstrovstvách sveta v Česku. 

„Cítil som sa fajn. Ľad vyzerá dobre. Mali sme ľahší a svižnejší tréning, aby sme sa dobre pripravili na zajtra,“ priblížil útočník Pavol Regenda pre RTVS.  

K tímu sa zatiaľ nepripojil Miloš Kelemen. Ten by mal byť trénerom k dispozícii na tréningu pred úvodným zápasom.

Individuality idú bokom

V prvej útočnej formácii trénovali Cehlárik, Hrivík a Slafkovský. Druhú trojicu tvoril Tatar, Cingel a Hudáček. 

„Neodohrali sme spolu zlý zápas proti USA. Nebolo to však pre mňa nič ľahké, pretože som mal predtým dlhšiu prestávku. Myslím však, že to bude dobré. Záleží, čo predvedieme na ľade. 

Musíme sa dať dokopy a hrať lepšie ako v poslednom prípravnom zápase. Sme tu za Slovensko, za jeden tím. Individuality vyniknú, ale až po kolektívnom výkone,“ priznal Libor Hudáček pre RTVS. 

Ako trénovali slovenskí hokejisti pred Nemeckom.
Ako trénovali slovenskí hokejisti pred Nemeckom. (Autor: Sportnet)

V tretej formácii sa predstaví Faško-Rudáš, Pospíšil a Regenda. Miesto Faška-Rudáša by mal zaujať Kelemen. 

„Hráme spoločný štýl hokeja. Mám rád, keď môžem hrať s hráčmi, ktorí hrajú jednoduchý hokej. Dnes nám to išlo. Na tréningu nás doplnil Fašo, ktorý je takisto rýchly korčuliar,“ prezradil Regenda. 

Po niekoľkodňovej absencii spôsobenej menšími zdravotnými problémami sa do spoločného tréningu na ľade zapojil aj útočník Martin Pospíšil.

Cítil som sa super. Som rád, že sa to zlepšilo. Cítim sa veľmi dobre, som rád, že som s chalanmi späť na ľade a teším sa na piatkový zápas. Hala vyzerá super. Je to pre mňa niečo nové, som na majstrovstvách sveta prvýkrát a zatiaľ sa mi všetko páči.

Je to pre mňa niečo špeciálne. Ako malý chlapec som sledoval v televízii všetky majstrovstvá sveta a bol môj sen raz si obliecť národný dres, reprezentovať Slovensko a rodný Zvolen a štartovať na šampionáte. Veľmi sa na to teším," uviedol pre web hockeyslovakia.sk útočník Calgary Flames. 

V štvrtom útoku trénovali Daňo, Čacho a Kudrna. Na pozícii centra zaskakoval Sukeľ. 

Prichádza vlna ožarovania

Tréneri už majú jasno aj v tom, kto z trojice Škorvánek, Tomek a Hlavaj nastúpi do bránky v úvodnom zápase. Meno však zatiaľ neprezradili. 

„Chalani už vedia, kto bude chytať v prvom zápase. Už sme im to povedali, aby sa brankár mohol na to pripraviť. Budeme rozoberať aj strely, nájazdy a herné situácie. Rozhodnutie nebolo ťažké. Šli sme podľa posledných zápasov a to rozhodlo. 

O tom, koho postavíme do brány sa rozhodujeme podľa toho, proti komu hráme, aká je dôležitosť zápasu, psychická odolnosť, štýl chytania, štýl súpera. 

Atribútov je veľmi veľa, ale o návrhu sa musíme zhodnúť všetci tréneri. Hlavné slovo má Craig Ramsay. Nestáva sa však často, že by sme sa nezhodli,“ prezradil tréner brankárov Ján Lašák pre RTVS. 

Pred každým zápasom je potrebné si súpera dôkladne naštudovať. 

„Stres nemáme, iba práce pribúda. Hokej sa mení. Potrebujeme si pozrieť strelcov, ich nájazdy, presilovky a oslabenia, založenie hry, buly, rozohrávky, vychádzanie z tretiny. Treba mať naštudovaného brankára, jeho slabiny a silné stránky. 

To všetko potrebujeme mať pripravené. Nechceme nič podceniť. Pre nás trénerov prichádza vlna ožarovania, pretože sme ožiarený od monitoru,“ usmial sa Lašák. 

Po dni voľna sme potrebovali chalanov dostať do pohybu. Prvý deň je vždy trochu chaotický, chceli sme hráčov dostať späť do systémových vecí, aby sa zasa tá hlava nastavila. Riešili sme niektoré detaily, ktoré sme potrebovali vylepšiť. Malo to tempo, chalani pracovali dobre," pochvaľoval si asistent trénera Peter Frühauf

Vnútiť svoju hru

Slovenských hokejistov najprv preveria hráči z Nemecka. Nemci z vlaňajšieho šampionátu brali strieborné medaily. 

„Nemci sú každý rok lepší. Bude to ťažký, ale veľmi dobrý zápas na rozbeh. Každá jedna päťka je veľmi dobrá a keď budeme hrať svoju hru, tak s každým súperom môžeme hrať dobrý zápas. Nemôžeme robiť chyby, ale hrať to, čo chcú tréneri, aby sme sa posúvali v turnaji,“ povedal Regenda. 

„Nemci budú korčuľovať a hrať do tela. Budú hrať jednoduchý hokej priamo do brány. Prvé dva útoky majú veľmi solídne a musíme si na nich dávať pozor. Určite nám budú chcieť vnútiť ich systém, ale musíme byť na to pripravení od prvej sekundy a vnútiť náš systém im. 

Musíme ich dať pod tlak, aby robili chyby a nedali im čas na to, aby robili to, čo chcú oni. Myslím, že nepadne veľa gólov,“ dodal Hudáček. 

Na zverencov Craiga Ramsayho čaká v piatok 10. mája o 16:20 vypredaná Ostravar Aréna. 

„V hľadisku bude plno Slovákov. Tešíme sa na to. Diváci nám dodajú potrebnú silu, ktorú potrebujeme. Nemôžeme sa však zblázniť,“ zdôraznil Hudáček, ktorý atmosféru v Ostrave zažil aj na šampionáte v roku 2015. 

Zloženie formácií Slovenska na tréningu pred zápasom proti Nemecku

Útočníci:

  • Cehlárik - Hrivík - Slafkovský
  • Tatar - Cingel - Hudáček
  • Faško-Rudáš - Pospíšil - Regenda
  • Daňo - Čacho (Sukeľ) - Kudrna

Obrancovia:

  • Nemec - Fehérváry
  • Grman - Koch
  • Čerešňák - Ivan
  • Gajdoš - Golian
Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Sme jeden tím. Individuality vyniknú až po kolektívnom výkone, hovorí Hudáček