Mayweather bude čeliť o 16 kg ťažšiemu youtuberovi. Víťaza ale nespoznáme

Floyd Mayweather a Logan Paul na vážení.
Floyd Mayweather a Logan Paul na vážení. (Zdroj: Showtime, Autor: Amanda Westcott)
Adrián Mečiar|6. jún 2021 o 19:25

Divákov čaká zápas so špeciálnymi pravidlami.

MIAMI. V ringu Floyd Mayweather vynikal femonálnou defenzívou a ukážkovou presnosťou úderov. Na to nenašiel recept ani jeden z päťdesiatich súperov.

Oproti ostatným ale vyčnieval aj v iných činnostiach. Nie nadarmo sa stal najlepšie zarábajúcim boxerom všetkých čias. 

Mayweather mal vždy čuch na veľké zárobky a keď vycítil príležitosť s relatívne malým riskom, aj po 40. narodeninách a oficiálnom ukončení kariéry našiel spôsob, ako z času na čas zveladiť svoje bankové konto.

Miliónové exhibície

Bez rizika poškvrnenia perfektnej bilancie 50-0 začali biznismena Floyda Mayweathera zaujímať exhibície.

Prvú takúto skúsenosť získal v Japonsku, kde ho organizácia Rizin postavila proti kickboxerskej senzácii Tenshinovi Nasukawovi.

Fanúšikovia v roku 2018 verili, že ide o vtip. Avšak Mayweather a Nobuyuki Sakakibara nežartovali, dospeli k spoločnej dohode.

Dobré vzťahy majú zjavne dodnes, pričom avizujú potenciálny projekt s prezidentom UFC. To je ale zatiaľ hudba budúcnosti.

Ak sa vrátime k Mayweatherovej prvej exhibícii spred troch rokov, diváci netušili, čo od tohto stretu čakať. Bude to divadlo s vopred dohodnutým scenárom alebo tvrdý súboj s ukončením pred limitom?

Podobné dohady pokračovali aj po uskutočnení duelu. Mayweather vyškolil Nasukawu a ukončil zápas hneď v prvom kole. Niektorí fanúšikovia však obviňovali aktérov súboja zo spomínaného divadla.

Éra youtuberov v ringu

Práve v tom istom roku, ako si Mayweather skúsil prvú exhibíciu, do ringu po prvý raz vstúpili aj bratia Jake a Logan Paul.

Pôvodne bol na čele turnajov starší Logan, no hlavne v posledných mesiacoch na seba viac pozornosti pritiahol mladší Jake, ktorý naposledy zdolal bývalého zápasníka Bena Askrena.

Tentoraz ale opäť prichádza Loganova chvíľa. To on sa stretne v exhibičnom dueli s Floydom Mayweatherom. 

Zápas mal prebehnúť už vo februári, no presunuli ho až na začiatok júna. Dodatočný čas pomohol, najmä čo sa týka propagácie súboja.

Mela z tlačovej konferencie a potýčka s mladším Jakeom mohla znamenať chystanie pôdy pre ďalšiu lukratívnu exhibíciu.

Zatiaľ ale nepredbiehajme. Už v noci z nedele na pondelok dostane šancu šokovať svet Logan Paul.

Využije Paul kilogramy k dobru?

Nemá zmysel porovnávať schopnosti azda najlepšieho defenzívneho boxera všetkých čias, hoci je už na športovom dôchodku, a youtubera, ktorý trénuje box iba niekoľko rokov.

Ak má niečo vniesť do tohto zápasu neistou a aspoň malú príležitosť na šok, je to váhový rozdiel.

Paul mal na váhe o 16 kilogramov viac. Obe strany s tým rátali, koniec koncov, bolo to súčasťou predzápasovej zmluvy.

Paul nesmel navážiť viac než 86 kilogramov, čo bez problémov splnil. Mayweatherovi ukázala ručička hodnotu približne 70 kilogramov.

Dá sa predpokladať, že priamo v ringu bude Paul ešte o čosi ťažší. Každopádne, bude váhový rozdiel zohrávať úlohu?

Za bežných okolností by sme takýto nepomer v profesionálnom boxe zrejme nevideli, podobný duel snáď mimo superťažkej divízie neprichádza v úvahu. Lenže toto nie sú bežné okolnosti a Mayweather dobre vie, prečo mu neprekáža rozdiel v hmotnosti.

S Paulom by sa mal aj tak poradiť, s čím súhlasia aj predzápasové kurzy. Tie absolútne jednoznačne favorizujú Mayweathera.

Špeciálne pravidlá a mastné výplaty

Má to však jeden háčik. Víťaza spoznať nemôžeme. 

Duel je dohodnutý podľa špeciálnych pravidiel. Zápas, ktorý je vypísaný na osem trojminútových kôl, nebudú hodnotiť bodoví rozhodcovia.

Podobne ako pri minuloročnom dueli Mikea Tysona a Roya Jonesa Jr. teda bez ohľadu na priebeh súboja nemôže ani jeden muž vyhrať.

Zároveň ale je povolené ukončenie pred limitom. Paradoxne, hlavný rozhodca ani v takom prípadne nezdvihne ruku víťazovi. Ten jednoducho nebude oficiálny vyhlásený.

Dôvodom sú pravidlá atletickej komisie súvisiace s exhibíciou a licenciami, ktoré musia rešpektovať všetky zúčastnené strany. 

Motivácia pre splnenie podmienok je celkom jasná. Mayweather sám uviedol, že sa jeho výplata môže vyšplhať cez 100 miliónov dolárov. Paul podľa britského Sun môže získať asi 20 miliónov dolárov.

Televízny prenos sa začne v pondelok ráno SELČ o 2:00. Duel medzi Mayweatherom a Paulom pravdepodobne neprebehne skôr ako o 4:00 nášho času.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Mayweather bude čeliť o 16 kg ťažšiemu youtuberovi. Víťaza ale nespoznáme