Bývalý Armstrongov kolega: Froome a šéf tímu Sky vyzerajú ako úplní tupci

Floyd Landis (vľavo) na Tour de France 2004 pri vtedajšom tímovom kolegovi Lanceovi Armstrongovi.
Floyd Landis (vľavo) na Tour de France 2004 pri vtedajšom tímovom kolegovi Lanceovi Armstrongovi. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|6. mar 2018 o 23:08

Bradley Wiggins vraj bral kortikosteroidy počas prípravy na Tour de France 2012.

BRATISLAVA. Pred ôsmimi rokmi poslal americký cyklista Floyd Landis podrobné informácie antidopingovým autoritám. Jednu kópiu priložil aj pre denník Wall Street Journal.

Rozhovoril sa o zakázaných látkach. Užíval krvný doping, transfúzie, rastový hormón, testosterón. Víťaz Tour de France 2006 neprešiel dopingovou kontrolou a žltý dres musel vrátiť.

Ako prvý v histórii Tour de France.

Keď skončil so zatĺkaním a doping priznal, obvinil Lancea Armstronga a manažéra tímu U. S. Postal Service Johana Bruyneela, že ho naučili dopovať.

Neskôr obvinil bývalých prezidentov Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Heina Verbruggena a Pata McQuaida, že dlhodobo maskovali dopingové prípady a prijali peniaze od Armstronga za zakrývanie jeho podvodov.

Dnes sa 42-ročný rodák z Pennsylvánie vyjadril aj ku kauze Chrisa Frooma a Bradleyho Wigginsa.

"Neviem, prečo vo Wigginsovej správe hovoria, že nešlo o dopingové prečiny. Pre mňa to jasne spadá do tejto kategórie," uviedol Landis pre Cyclingnews.

V rozhovore, v ktorom nešetril nadávkami, vyjadril presvedčenie, že tím Sky pokračovať nebude. A na Tour de France sa tento rok určite neobjaví.

Radím im, aby zobrali titul aj jemu

Britský parlamentný výbor vo svojej dopingovej správe v pondelok vyhlásil, že bývalý britský cyklista Bradley Wiggins užíval zakázanú látku kortikosteroid, aby zvýšil svoju výkonnosť v príprave na Tour de France v roku 2012.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Bývalý Armstrongov kolega: Froome a šéf tímu Sky vyzerajú ako úplní tupci