Prvý šampionát po 30 rokoch. Slovensko zvažuje organizáciu ME vo florbale

Florbal, ilustračná fotografia.
Florbal, ilustračná fotografia. (Autor: IFF)
TASR|6. dec 2022 o 12:57

IFF ráta s účasťou ôsmich reprezentácií.

BRATISLAVA. Majstrovstvá Európy 2025 florbalistov by mohlo hostiť Slovensko. Pôjde o celkovo tretí kontinentálny šampionát mužov, ale premiérový po tridsiatich rokoch.

"Slovenský florbal si takéto podujatie rozhodne zaslúži a som presvedčený, že by sme ho dokázali organizačne zvládnuť na profesionálnej úrovni.

Určite nás čaká množstvo rozhovorov v rámci zväzu, ale aj s IFF. Zhodnotíme reálne možnosti pripravenosti na realizáciu tohto zaujímavého projektu práve na Slovensku," uviedol v tlačovej správe prezident Slovenského zväzu florbalu (SFZB) Martin Kopejtko.

Projekt obnovenia ME dostal zelenú na valnom zhromaždení Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) počas novembrových MS mužov vo Švajčiarsku.

Delegáti schválili návrh ústrednej rady IFF. V nadväznosti na bienálnu periodicitu svetového šampionátu by sa ten európsky v mužskej kategórii konal vždy v nepárnych rokoch a ženský v párnych počnúc edíciou 2026.

IFF ráta s účasťou ôsmich reprezentácií (s opciou na neskoršie rozšírenie na tucet tímov). Vždy najlepších siedmich z Európy na predchádzajúcich MS a k nim by pribudli zástupcovia usporiadateľskej krajiny.

Slováci obsadili na uplynulých dvoch svetových šampionátoch siedmu priečku. MS 2024 sa uskutočnia 7. až 15. decembra vo švédskom Malmö.

Práve Švédsko vyhralo prvé ME v roku 1994 vo Fínsku. O rok neskôr sa vo Švajčiarsku radovali Fíni, zatiaľ čo na súbežnej premiére ženského odvetvia vtedy triumfovali Švédky. Slovensko na vrcholnej úrovni hostilo MS žien 2017.

V Bratislave si vybojovali titul Švédky a k dnešku ich majú na konte už osem v sérii a spolu desať z trinástich podujatí. Pre Slovenky je historickým maximom piata priečka z MS v domácom prostredí, následne dvakrát skončili šieste.

Vlani to bolo vo Švédsku. Ženský svetový šampionát 2023 bude 2. až 10. decembra v Singapure. Najlepšou mimoeurópskou krajinou na MS 2022 mužov bola dvanásta Kanada a na majstrovstvách sveta 2021 žien takisto dvanáste USA.

Web IFF informoval, že náklady na zorganizovanie MS 2022 mužov boli 6,2 milióna švajčiarskych frankov, čo je v prepočte približne 6,3 milióna eur. Zúčastnilo sa na nich 16 tímov a hralo sa v Zürichu a Winterthure.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Florbal»Prvý šampionát po 30 rokoch. Slovensko zvažuje organizáciu ME vo florbale