Slovenky zabojujú o postup na MS vo florbale, čaká ich kvalifikácia v Taliansku

Slovenské florbalistky.
Slovenské florbalistky. (Autor: Facebook Slovenský zväz florbalu (SZFB))
TASR|30. jan 2023 o 17:35

Turnaj začína už utorok 31. januára.

BRATISLAVA. Na slovenské florbalové reprezentantky čakajú od utorka do soboty štyri stretnutia v kvalifikácii o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta.

Turnaj zóny EUR3 v rámci európskej časti kvalifikácie sa uskutoční v talianskom stredisku Lignano Sabbiadoro, kde bude súboje hostiť hala Palazzetto dello Sport s kapacitou 2500 divákov.

Slovenky si postupne zmerajú sily so Španielkami, Estónkami, Švajčiarkami a Ukrajinkami. Na majstrovstvá sveta, ktoré budú 2. – 10. decembra 2023 v Singapure, sa prebojujú najlepšie tri družstvá.

"Postup považujeme za samozrejmosť - iný cieľ ani nemôžeme mať. Teším sa najmä na zápas so Švajčiarkami, ktorý nám ukáže, kam sme sa posunuli. Dúfam, že tento duel bude pre nás prínosný v rámci cyklu postupnej prípravy na šampionát.

Zvyšné súperky sú ľahké. Podľa papierových predpokladov by sme ich mali zdolať, a to výrazným rozdielom. Pri všetkej úcte k nim to realisticky vnímame ako určitý ostrý kemp, ktorý nám umožní potrénovať našu hru a zapracovať na nej," uviedol v tlačovej správe Slovenského zväzu florbalu (SZFB) tréner SR Michal Jedlička.

Pozornosť bude pútať debutantka

Slovenky predvlani na svetovom šampionáte vo Švédsku vo štvrťfinále podľahli Švajčiarkam 1:12. SR sa nachádza na 6. priečke v ženskej kategórii svetového rebríčka krajín podľa Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF).

Švajčiarsku patrí 3. pozícia, Estónsko je 14., Španielsko 21. a Ukrajina figuruje na 29. mieste. "Chceme predviesť čo najlepšie výkony, vyskúšať si nejaké herné situácie a navodiť dobrú atmosféru na zvyšok roka.

Ak si odmyslíme favorizované Švajčiarky, nebezpečné môžu byť Estónky so zopár hráčkami z nižších fínskych súťaží," povedala domáca Florbalistka sezóny 2021/2022 Michaela Šponiarová, ktorá na klubovej úrovni pôsobí vo Vítkoviciach na severe Moravy. Je jednou z desiatich legionárok v 20-člennom kádri s dvoma brankárkami, ôsmimi obrankyňami a desiatimi útočníčkami.

Pozornosť bude pútať debutantka Dominique Schnetzerová, ktorá od narodenia žije vo Švajčiarsku, ale môže reprezentovať SR. Sama na jeseň ponúkla svoje služby SZFB. V októbri bola na sústredení reprezentácie v Galante. "Moja mama Katarína prišla do Švajčiarska, keď ešte bola maličká.

Ona aj starí rodičia mi však od narodenia vštepovali slovenský jazyk aj kultúru, vyrastala som bilingválne. Starý otec túžil po tom, aby som s rodinou aj so Slovenskom bola v ešte intenzívnejšom kontakte. Som teda nadšená, že vďaka florbalu lepšie spoznám moju druhú rodnú krajinu," vyhlásila Schnetzerová. Dvadsaťštyriročná univerzálka hrá v najvyššej švajčiarskej súťaži za Red Ants Winterthur zo svojho rodného mesta.

Záverečný turnaj opäť v Singapure

Európa bude mať medzi 16 účastníkmi svetového šampionátu 12-násobné zastúpenie. Pribudnú dva kvalifikované tímy z Ázie (plus hostiteľ Singapur) a jeden z Ameriky. Lignano Sabbiadoro uvidí dva turnaje európskej časti kvalifikácie (aj zóna EUR4), ďalšie dva budú súbežne v lotyšskom Koceni (EUR1 a EUR2).

Pôjde o 14. MS žien a len druhé mimo starého kontinentu. Aj vrcholný turnaj 2005 bol práve v Singapure a svoje jediné zlato v histórii na ňom získali Švajčiarky, majú medailovú bilanciu 1-4-5. "Helvétky" sú aktuálne obhajkyňami bronzu z predvlaňajšieho šampionátu v Uppsale, na ktorom Slovenky obsadili šieste miesto.

O jednu priečku tým zaostali za národným rekordom z bratislavskej edície 2017. Estónky vtedy skončili na 11. mieste, čo je ich maximum. Naposledy vo Švédsku figurovali na konečnej 13. pozícii. Španielky ani Ukrajinky sa medzi elitou ešte nikdy nepredstavili.

Nominácia Slovenska

Brankárky: Radka Mládenková (ŠK Harvard Partizánske), Alena Michalisková (MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto)

Obrankyne: Miriam Buková (FbK Kométa Spišská Nová Ves), Alžbeta Ďuríková (FBC Kalmarsund/Švéd.), Daniela Hrabovská (FbK Kométa Spišská Nová Ves), Katarína Klapitová (Piranha Chur/Švajč.), Barbora Kocúrová (FbK Kométa Spišská Nová Ves), Lenka Lenčešová (ŠK 98 Pruské), Linda Pudišová (FBC Ostrava/ČR), Dominique Schnetzerová (Red Ants Winterthur/Švajč.)

Útočníčky: Kristína Belicová (Florbal Chodov/ČR), Alica Brodňanová (Florbal Chodov/ČR), Lenka Červená (ŠK Harvard Partizánske), Tamara Dobošová (ŠK Harvard Partizánske), Alexandra Faktorová (MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto), Klára Grossová (FbK Kométa Spišská Nová Ves), Kristína Hudáková (FBC Ostrava/ČR), Paulína Hudáková (FBC Ostrava/ČR), Laura Chúpeková (FBC Ostrava/ČR), Michaela Šponiarová (1. SC Vítkovice/ČR)

Realizačný tím: Hlavný tréner: Michal Jedlička, asistenti trénera: Dušan Ďuríček, Štefan Rajčan manažér: Juraj Kašuba, lekárka: Svetlana Andrejčáková, fyzioterapeuti: Matej Sklenár, Viliam Štofira

Program Sloveniek na turnaji:


Utorok 31. januára: Slovensko – Španielsko (10.00)

Streda 1. februára: Estónsko – Slovensko (13.00)

Štvrtok 2. februára: Švajčiarsko – Slovensko (19.00)

Sobota 4. februára: Slovensko – Ukrajina (10.00)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Florbal»Slovenky zabojujú o postup na MS vo florbale, čaká ich kvalifikácia v Taliansku