Do ligy sa vrátilo známe meno. Nováčik Štrba rozradostnil Pohronie po polroku

Čo majú spoločné Andrej a Zdeno Štrba?
Čo majú spoločné Andrej a Zdeno Štrba? (Autor: facebook/FK Pohronie, TASR)
Michal Šášky|7. feb 2021 o 16:10

Čo ho spája so Zdenom Štrbom?

Slovenská najvyššia súťaž sa v sobotu prebudila zo zimného spánku a dohrávkami odštartovala jarnú časť.

V dvoch zápasoch padlo dokopy až desať gólov. Tri body si do tabuľky pripísal Spartak Trnava po víťazstve v Zlatých Moravciach (4:2) a druhýkrát v aktuálnom ročníku sa radovali aj hráči Pohronia, ktorí obrali o body Nitru (3:1).

Medzi strelcov sa premiérovo zapísal 22-ročný obranca Andrej Štrba. „Som šťastný, že som pomohol tímu,“ povedal pre Sportnet.sk novic v zostave FK Pohronie.

Štrba: Zaslúžené víťazstvo

Zostavy oboch tímov len sčasti pripomínali tie jesenné. Tréner Pohronia postavil až šesť debutantov, dvaja vybehli ako náhradníci. V zostave hostí tiež figurovalo šesť zimných posíl, ďalšie štyri vybehli z lavičky.

V nitrianskom drese odohral celý zápas s kapitánskou páskou aj Erik Jendrišek.

„Všetci sme vnímali, čo sa v Nitre uplynulé mesiace dialo, tréneri sa menili aj počas prípravy. Ale veľa príchodov a odchodov bolo aj v Pohroní, preto sme im prehnanú pozornosť nevenovali.

Pozreli sme si pred zápasom nejaké videá, vedeli sme, v čom sú najnebezpečnejší a čo od nich môžeme čakať. Našťastie sme to, až na jeden gól z tečovanej strely, zvládli a zaslúžene vyhrali,“ zhodnotil Andrej Štrba.

VIDEO: Zostrih zo zápasu (gól Andreja Štrbu sa začína v čase 3:11 min)

O všetky góly sa postarali zimné posily. Za Nitru sa do streleckej listiny zapísal krásnym spôsobom Švajčiar Kilian Pagliuca, v drese domácich sa dvomi gólmi blysol jeho krajan Adler Da Silva a slovenský mladík Štrba.

Gól ho vyjde draho

Do 65. minúty hral Štrba v stopérskej dvojici s Petrom Pavlíkom, po príchode skúseného Francúza Thomasa Heurtauxa sa presunul na post ľavého krajného obrancu.

Už o tri minúty využil aktivitu jedného z najlepších hráčov na ihrisku Faderu, potiahol loptu po kraji a napriek brániacemu Jendriškovi odcentroval, Mazan ale namieril len do žrde.

O desať minút neskôr Fadera posunul loptu do šestnástky a Štrba premiérovo skóroval.

„Ani sme sa pred zápasom nebavili, že ide o moju prvoligovú premiéru, už počas prípravy sme sa veľa rozprávali o tom, čo a ako chceme hrať. Vôbec som nečakal, že by som sa mohol posunúť na ľavý kraj a dostať sa dopredu.

Sústredil som sa najmä na to, aby sme gól nedostali a nakoniec som jeden dal,“ smial sa rodák z Čadce, ktorý strávil dorastenecké časy v Spartaku Trnava.

„Bolo to aj o šťastí, lopta sa ku mne odrazila. Som šťastný, že to tam padlo a môj gól znamenal dôležité tri body,“ reagoval mladík, ktorý už čaká na správu pokladníka kabíny Petra Mazana.

Chalani sa mi už smiali, že to nebude lacná záležitosť. Ešte mi to musia zrátať, ale keďže som prišiel v januári a čaká ma aj ‚príchodné‘, tak po prvom góle v prvom zápase ma to určite vyjde draho,“ doplnil s úsmevom šťastný strelec.

Šatňa ožila po polroku

Posledné a doteraz jediné víťazstvo si hráči Pohronia pripísali doma proti Žiline (2:1) ešte koncom augusta. Druhé paradoxne dosiahli na žilinskom ihrisku, keďže na domácom štadióne sa im pokazilo vykurovanie trávnika.

„Bolo to už dávno, čo chalani vyhrali. Po zápase žartovali, že aj zabudli, aký je to pocit. Cítim, že z mnohých opadol tlak, určite nám to všetkým dodá sebavedomie do ďalších kôl. Víťazstvo v prvom zápase jari môže byť kľúčové,“ hovorí Štrba.

Pohronie je aj po triumfe naďalej posledné, dva body stráca na jedenástu Senicu a po stredajšej dohrávke so Sereďou ju môže preskočiť. Prvé kompletné jarné kolo proti Michalovciam by už mali odohrať v Žiari nad Hronom.

Pôjde v rodinných šľapajach?

Na výkone mladého obrancu nebolo cítiť žiadny strach ani prehnaný rešpekt. Pri fortunaligovej premiére podal kvalitný výkon.

Minulé roky nazbieral 57 štartov v druhej najvyššej súťaži, najskôr za bratislavský Inter a v tejto sezóne za priebežne druhý Liptovský Mikuláš.

Obranca Pohronia Andrej Štrba a útočník Nitry Erik Jendrišek v súboji.
Obranca Pohronia Andrej Štrba a útočník Nitry Erik Jendrišek v súboji. (Autor: facebook/FK Pohronie)

„V Interi som hral dva roky, ale potom ma vyradilo koleno. Pauzoval som sedem mesiacov a keď som sa konečne mohol vrátiť, šport zrušila prvá vlna koronavírusu. Prestávka sa mi tak predĺžila až na rok.

Druhá liga je kvalitná, ale cítiť, že vo Fortuna lige je súbojovosť či rýchlosť o level vyššie. Túžil som po zmene a po polroku v Liptovskom Mikuláši som rád, že sa mi podarilo posunúť práve do Pohronia,“ zhrnul Štrba.

Jeho priezvisko je dobre známe všetkým futbalovým fanúšikom. Aké má Andrej príbuzenské väzby s bývalým 26-násobným reprezentantom Zdenom Štrbom?

„Je to moja vzdialená rodina, konkrétne otcov bratranec. Ale nikdy sme sa osobne nestretli. Sledoval som ho v Žiline, vnímal som ho aj v reprezentácii či na majstrovstvách sveta v Afrike. Jeho prehľad v hre či režírovanie tímu si od neho môže zobrať každý futbalista,“ uzavrel obranca Pohronia.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Do ligy sa vrátilo známe meno. Nováčik Štrba rozradostnil Pohronie po polroku