30.05.2021 | Skupina B
30.05.2021 | Sk. B
3 - 2
(1:1, 1:0, 0:1, 1:0)
Po predĺžení

Fíni sú vo štvrťfinále, na postup im stačila aj výhra po predĺžení

Momentka zo zápasu Fínsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2021.
Momentka zo zápasu Fínsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2021. (Zdroj: TASR/AP)
Sportnet|30. máj 2021 o 22:00

Fínsko dnes zdolalo Lotyšsko na MS v hokeji 2021, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2021 - skupina B

Fínsko - Lotyšsko 3:2 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)

Góly: 4. Mäenalanen (Anttila, Tiivola), 36. Pakarinen (Pokka, Innala), 65. Lundell (Määttä) - 19. Dzierkals, 54. Dzierkals (Darzinš, Sotnieks)

Rozhodovali: Bruggeman (USA), Fraňo (ČR) - McCrank (Kan.), Oliver (USA), vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0

Fínsko: Säteri - Seppälä, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm - Anttila, Tiivola, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - Turunen, Ruohomaa, Karjalainen

Lotyšsko: Kalninš - Balinskis, Rubins, Sotnieks, Cibulskis, Zile, Freibergs, Jaks - Krastenbergs, Abols, Keninš - Dzierkals, Indrašis, Darzinš - Redlihs, Džerinš, Karsums - Rih. Bukarts, Marenis, Rob. Bukarts - Skvorcovs

RIGA. Fínsko si na MS v hokeji 2021 v lotyšskej Rige ako prvé zaistilo postup do štvrťfinále. V nedeľňajšom zápase zvíťazilo nad Lotyšskom 3:2 po predĺžení a s pätnástimi bodmi si upevnilo prvé miesto v tabuľke B-skupiny.

Úradujúci šampióni neskončia horšie ako druhí, predbehnúť ich môže jedine výber USA.

Fíni odohrajú posledný duel v skupinovej fáze v utorok 1. júna o 11.15 h proti Kanade. Lotyšsko nastúpi v ten istý deň o 19.15 h proti Nemecku.

Prečítajte si stručný priebeh zápasu Fínsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2021

I. tretina

Fíni začali zostra a ich úsilie prinieslo gólové ovocie už v 4. minúte. Anttilovu "žabku" vyrazil Kalninš pred seba a puk sa od holene Mäenalanena odrazil za jeho chrbát - 1:0.

Videozáznam potvrdil regulárnosť gólu, fínsky strelec totiž nehral nohou úmyselne.

Lotyši postupne vyrovnali hru a v závere prvej periódy aj skóre. Dzierkals pohotovo vystrelil z osi klziska, Darzinš dobre clonil pred Säterim, ktorý mal zakrytý výhľad a puk prepadol do jeho siete - 1:1.


II. tretina

Aj do druhej tretiny vstúpil tím organizátora šampionátu aktívne, v 26. minúte po závare takmer skóroval Džerinš. Zápas mal rýchle tempo, útoky sa prelievali z jednej strany klziska na druhú.

V 31. minúte mali dobrú príležitosť Fíni, pokus Turunena zneškodnil Kalninš pravým betónom. Suomi v závere prostrednej 20-minútovky vystupňovali tlak a podarilo sa im druhýkrát v zápase ísť do vedenia.

Strelu Pokku od modrej čiary tečoval Pakarinen a Kalninš už nestihol zareagovať na zmenu trajektórie puku - 2:1.

III. tretina

Lotyšom sa naskytla šanca vyrovnať pri vylúčení Pokku v tretej tretine, lenže Fíni aj zásluhou obetavých defenzívnych zákrokov vyviazli z oslabenia bez ujmy.

Napokon sa Lotyši dočkali v 54. minúte, Dzierkals šikovne tečoval nahodený puk od Darzinša a druhýkrát v zápase prekonal Säteriho - 2:2.

V dramatickom závere sa snažil Mäenalanen prestreliť lotyšského brankára, ale neuspel. Aj v predĺžení držal Kalninš svoj tím nad vodou, no štyri sekundy pred koncom si ho bekhendovým blafákom vychutnal Lundell a rozhodol - 3:2.

Hlasy po zápase (zdroj: IIHF):

Olli Määttä, obranca Fínska: "Pred rozhodujúcim gólom som obkorčuľoval bránku a uvidel Antona (Lundella, pozn.). Snažil som sa mu adresovať presnú prihrávku po tom, ako ukázal chrbát brániacemu Lotyšovi.

Predviedol skvelé zakončenie, oklamal pohybom gólmana a zasunul puk do prázdnej bránky. Postup do štvrťfinále nás teší, ale aj naďalej chceme pokračovať v kvalitných výkonoch a vyhrávať."

Martinš Dzierkals, autor dvoch gólov Lotyška: "Videl som, ako Lauris strieľa a pokúsil som sa jeho pokus tečovať. Najskôr som nemohol uveriť, že je puk v bránke. Bol to veľmi dôležitý gól a má o to väčšiu cenu, že som ho dal v závere.

A tiež samozrejme preto, že nás udržal v hre o štvrťfinále. Bod zo zápasu s Fínmi môže mať pre nás veľkú cenu. Proti Nemecku už budeme môcť počítať s podporou divákov, tešíme sa na úžasnú atmosféru."

MS v hokeji 2021 - skupina B

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Fíni sú vo štvrťfinále, na postup im stačila aj výhra po predĺžení