Ešte chvíľu pred zápasom nevedel, že nastúpi. Horanský vyhral životný duel

Filip Horanský v objatí s kapitánom Tiborom Tóthom.
Filip Horanský v objatí s kapitánom Tiborom Tóthom. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|5. mar 2022 o 07:15

Slovenskí tenisti hrajú po prvom dni v Bratislave s Talianskom nerozhodne 1:1.

BRATISLAVA. Skákal od radosti, po každej loptičke povzbudzoval, medzi výmenami sa prechádzal a pred mečbalom si ešte prišiel tľapnúť rukou so svojím hráčom.

Daviscupový kapitán Tibor Tóth dáva emócie v stretnutiach najavo často ešte viac ako hráči.

"Neviem si predstaviť, že by som v takejto atmosfére iba sedel," vyhlásil po prvom dni stretnutia Slovenska proti Taliansku.

Zmena na poslednú chvíľu

Zápas má zatiaľ nerozhodný stav 1:1. Najskôr Norbert Gombos po bojovnom výkone v troch setoch podľahol svetovej jedenástke Jannikovi Sinnerovi. O veľké prekvapenie sa však potom postaral Filip Horanský, ktorý pôvodne ani nemal hrať.

Slovensko niekoľko hodín pred zápasom utrpelo veľkú stratu. Jediný národný člen top 100 Alex Molčan pre koronavírus nemohol nastúpiť.

Príležitosť tak dostal Filip Horanský, 203. hráč sveta mal vyzvať 21. tenistu svetového poradia Lorenza Sonega. Až do piatkového stretnutia mal pritom Horanský na hlavnom okruhu iba jediné víťazstvo v kariére.

Teraz pridal druhé. V bratislavskom Národnom tenisovom centre, zaplnenom najviac, ako to koronavírusové opatrenia dovoľujú, nečakane zdolal favorizovaného súpera.

"Horanský vyrástol s príležitosťou a Slovensko prekvapilo Taliansko," píše oficiálna stránka Medzinárodnej tenisovej federácie.

"Slovenské prekvapenie Filip Horanský žije sen pre svoju krajinu," dodáva federácia na twitteri.

Davisov pohár

Slovensko - Taliansko 1:1 po prvom dni

Filip Horanský - Lorenzo Sonego 7:6 (2), 6:3

Norbert Gombos - Jannik Sinner 4:6, 6:4, 4:6

"Dnes som sa dozvedel, že nastúpim. Sadol mi tento povrch," hodnotil svoj výkon Horanský.

Hoci rebríčkovo ide o veľké prekvapenie, Filip Horanský sa celý týždeň s tímom pripravoval a podával kvalitné výkony.

"Mňa jeho víťazstvo ani neprekvapuje, na tréningoch podával veľmi dobré výkony. Išlo len o to, aby splnil taktické pokyny. Keď bude do budúcna týmto štýlom, môže sa posunúť vyššie v rebríčku," vyhlásil kapitán Tibor Tóth.

Veľmi dobrú formu krajana vyzdvihol aj Norbert Gombos. "O Alexovi som sa dozvedel pred rozohrávkou o jednej. Kapitán mi to povedal. U mňa sa nič nezmenilo. Pre nás to je určite menšie oslabenie, Alex hrá veľmi dobre, veľmi sa tešil, škoda, že to takto dopadlo," hovoril.

Zdôraznil však, že si nemyslí, že pre absenciu slovenskej jednotky by jeho tím nemohol vyhrať.

"Alex Molčan mal horúčky, v doobedňajších hodinách sa teda rozhodlo, že nemôže nastúpiť. Už ráno som hovoril Filipovi, nech je pripravený, že asi bude hrať," priblížil stav národnej jednotky Tóth.

Skvelá atmosféra

Hráči si mimoriadne pochvaľovali atmosféru v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Pre pandemické opatrenia nemôže byť zaplnená úplne. Ľudia však vo veľkom povzbudzovali. Keď Filip Horanský premenil mečbal, celou halou sa začalo ozývať "Fi-lip, Fi-lip!". Chvíľu sa mohlo zdať, že hala snáď od burácania spadne.

Slovenský tenista nadšene zdvíhal ruky smerom k publiku, ako keby robil mexickú vlnu. Potom poslal do hľadiska niekoľko bozkov.

"Je to najlepšia daviscupová atmosféra v mojej kariére. Ľudia boli fantastickí. Fanúšikovia sú ako ďalší hráč na kurte. Tá atmosféra dokáže z človeka dostať viac, ako by bol inak schopný," hovoril Horanský.

"Bola tu vynikajúca atmosféra, možno najlepšia, odkedy hrám Davis Cup, cítil som podporu, veľmi si to vážim," pridal sa aj Gombos.

"Veľmi mi pomohli ľudia, neuveriteľne dobre sa mi hralo v tejto atmosfére. Každá lopta bola ako boj o život, ľudia si to zaslúžia. Dostal som sa do takej pohody, bol som ako v tranze, bol som úplne vyhecovaný," doplnil Horanský.

Dôležitá štvorhra

Slovensko tak nastupuje do druhého dňa v zaujímavej príležitosti. Na tretí duel, teda štvorhru, je za slovenskú stranu nominovaná skúsená dvojica Filip Polášek a Igor Zelenay. Za Taliansko by mali nastúpiť Simone Bolelli a Stefano Travaglia.

Talianski novinári na tlačovej konferencii zmieňovali, že favoritom štvorhry bude jednoznačne slovenský pár. Hoci Bolelli je niekdajším grandslamovým víťazom a v rebríčku štvorhry je na 21. mieste, Travaglia nikdy v debli nebol v rebríčku vyššie ako v tretej stovke.

Naopak, za Slovensko majú nastúpiť svetová trinástka Polášek a 145-ka Zelenay. V prípade Talianska však môže ísť aj o taktiku a možno sa nakoniec kapitán rozhodne pre inú dvojicu. Sinner aj Sonego sú v rebríčku štvorhry tesne za 120. pozíciou.

"Štvorhru očakávam veľmi vyrovnanú. Aj Polášek je grandslamový víťaz, aj Bolelli," hovoril kapitán Tibor Tóth.

Slovenský kapitán Tibor Tóth.
Slovenský kapitán Tibor Tóth. (Autor: TASR)

Po štvorhre by mal na rad prísť súboj Horanského so Sinnerom. Pokiaľ by stav bol nerozhodný 2:2, ešte bude nasledovať záverečná dvojhra. Tú by mali obstarať Norbert Gombos a Lorenzo Sonego.

Taliansky novinár Ubaldo Scanagatta však fanúšikov na portáli ubitennis.com upozorňoval, že očakáva, že v prípade stavu 2:2 by kapitán Filippo Volandri mohol siahnuť skôr po Lorenzovi Mussettim. Ten na rozdiel od Sonega nie je zdecimovaný ťažkou prehrou. Takýto výber môže byť v rozhodujúcom zápase kľúčový.

Odsúdili spolu vojnu

Ešte skôr, ako však hráči začali bojovať, spoločne sa všetci aj s kapitánmi postavili za veľký transparent NO WAR (Nie vojne). Vyjadrili tým podporu ukrajinskému ľudu v boji s Ruskom, ktoré ich vojensky napadlo.

Podobné gesto solidarity predviedli pred stretnutiami viaceré krajiny. Väčšina daviscupových duelov sa začala práve takýmto tichým spoločným vyhlásením.

"Je to hrozná situácia, každé ráno sa budím s nervozitou, čo sa stalo. Keď idem na kurt, sústredím sa len na tenis, ale celý tím sledujeme, čo sa deje," priznal Norbert Gombos.

Vo vojne bojujú aj mnohí športovci. Medzi nimi napríklad aj bývalý tenista Serhij Stachovskij.

"So Stachim sa veľmi dobre poznáme. Ale poznám viacero hráčov, ktorí zostali na Ukrajine," povedal slovenský tenista.

"Držím týmto hráčom palce, aby sa z toho v poriadku dostali a aby sa toto celé čo najskôr skončilo," uzavrel.

Davisov pohár 2022

Slovensko - Taliansko - 2. hrací deň - program:

  • 15:00 Filip Polášek/Igor Zelenay - Simone Bolelli/Stefano Travaglia
  • 16:30 Filip Horanský - Jannik Sinner
  • 18:00 Norbert Gombos - Lorenzo Sonego

*časy sa budú meniť podľa trvania zápasov, pred duelom je možné meniť nominácie

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Ešte chvíľu pred zápasom nevedel, že nastúpi. Horanský vyhral životný duel