Väčšina fanúšikov podporuje dvojročný cyklus MS vo futbale, tvrdí FIFA

Gianni Infantino.
Gianni Infantino. (Autor: TARS/AP)
TASR|16. sep 2021 o 16:39

Mladšie generácie sú otvorenejšie a chcú zmenu viac ako staršie generácie.

LONDÝN. Väčšina fanúšikov podporuje myšlienku usporiadať futbalového majstrovstvá sveta každé dva roky. Vyplýva to z ankety, ktorú spravila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

S návrhom skrátiť cyklus organizácie MS zo štyroch na dva roky prišiel bývalý tréner Arsenalu Arséne Wenger a jeho myšlienka vyvolala kontroverziu vo svetovom futbale.

S návrhom nesúhlasí ani nezávislá organizácia Football Supporters Europe, ktorej predstavitelia sa už aj obrátili písomne na prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksandera Čeferina.

Šéf európskeho futbalu sa netajil, že s návrhom FIFA nesúhlasí a pohrozil dokonca bojkotom európskych tímov na svetovom šampionáte v prípade, že návrh prejde.

Čeferin pozval prezidenta FIFA Gianniho Infantina počas samitu na bilaterálne stretnutie, na ktorom by šéf FIFA ozrejmil detaily projektu.

"Poznatky z online prieskumu vykonanom v júli 2021 využijeme ako súčasť širšieho konzultačného procesu zahŕňajúceho fanúšikov, ktorý bude prebiehať v niekoľkých fázach," uviedla podľa DPA v stanovisku FIFA.

"Na základe počiatočných výsledkov je možné vyvodiť tieto závery: Väčšina fanúšikov by si priala, aby boli majstrovstvá sveta častejšie, z tejto väčšiny je preferovaná frekvencia každé dva roky.

Sú značné rozdiely medzi takzvanými tradičnými trhmi a rozvíjajúcimi sa futbalovými trhmi, mladšie generácie vo všetkých regiónoch sú otvorenejšie a chcú zmenu viac ako staršie generácie."

Do ankety FIFA sa zapojilo viac ako 100-tisíc ľudí z viac ako 100 krajín na celom svete.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Väčšina fanúšikov podporuje dvojročný cyklus MS vo futbale, tvrdí FIFA