Federer sa chce vo Wimbledone vrátiť na trón

Roger Federer
Roger Federer (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2009 o 08:48

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa chce po ročnej prestávke vrátiť na wimbledonský trón.

LONDÝN. Švajčiarsky tenista Roger Federer sa chce po ročnej prestávke vrátiť na wimbledonský trón a získať rekordný pätnásty grandslamový titul. Fenomenálny

Švajčiar pred necelými dvomi týždňami skompletizoval svoju zbierku trofejí z podujatí veľkej štvorky a po triumfe na antuke Rolanda Garrosa vyrovnal grandslamový zápis legendárneho Američana Peta Samprasa. Šiesty titul na posvätnej tráve All England Clubu by znamenal, že Federer sa stane absolútnym rekordérom.

Vlani vyhral Nadal

Rodák z Bazileja vlani prehral vo finále po päťsetovej dráme so Španielom Rafaelom Nadalom v zápase, ktorý bol najdlhším vo wimbledonskej histórii. Trval štyri hodiny a 48 minút, pričom sa dohrávalo za tmy. "Vlani som mal na grandslamových turnajoch strach, že ak príde k rozhodujúcemu setu, zlyhám. Tohtoročný Roland Garros ma však utvrdil v tom, že dokážem zvládnuť aj päťseťáky. Je krásne prísť do Wimbledonu s tým, že opäť môžem byť najlepším na svete. Tento turnaj má pre mňa osobitné čaro, cítim sa tam ako doma," povedal Federer pre agentúru AP.

Nad štartom obhajcu wimbledonského titulu Nadala visí stále otáznik. Španiel má od šokujúceho osemfinálového vypadnutia na Roland Garros problémy s kolenami. Vo štvrtok odohral v rámci prípravy na tretí grandslamový turnaj roka exhibičný zápas s Austrálčanom Lleytonom Hewittom, no ten v Hurlingham Clube nedopadol podľa jeho predstáv, keď prehral 4:6 a 3:6. "Rafa má stále problémy pri ohýbaní kolien a liečba nezabrala tak, ako sme si všetci predstavovali," povedal Španielov strýko a zároveň tréner Toni Nadal.

Domáci fanúšikovia vkladajú nádeje do Murrayho

Domáci fanúšikovia vkladajú veľké nádeje do Škóta Andyho Murrayho a dúfajú, že sa stane prvým britským wimbledonským šampiónom od roku 1936, keď turnaj vyhral Fred Perry. Murray bol vlani vo finále US Open, kde nestačil na Federera. V nedeľu triumfoval na turnaji v Queense, ktorý bol generálkou na Wimbledon.

"Myslím si, že mám na to, aby som zdolal Rogera i Rafu. Musím však predviesť svoj najlepší tenis, priemerný výkon na nich stačiť nebude," nechal sa počuť Murray. K favoritom na zisk titulu v mužskej dvojhre patrí aj Srb Novak Djokovič, hoci jeho forma išla v posledných mesiacoch nadol. "Pokúsim sa prekvapiť. Rád by som konečne aj vo Wimbledone urobil nejaký dobrý výsledok," povedal zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu.

Okruh kandidátok na titul v ženskej dvojhre je široký. K najhorúcejším patria ako už tradične americké sestry Serena a Venus Williamsové, ktoré sa na wimbledonskej tráve cítia ako ryby vo vode. Venus vlani prešla turnajom bez straty jediného setu a po finálovom víťazstve nad Serenou zdvihla šiestykrát nad hlavu Venus Rosewater Dish, pričom vyrovnala zápis Billie-Jean Kingovej.

Pred ňou je už iba Martina Navratilová. "Myslím si, že v tomto roku sú tri favoritky na titul. Okrem sestier Williamsových ešte Ruska Svetlana Kuznecovová, ktorá vyhrala Roland Garros, rýchle povrchy jej sedia," povedala Navratilová. Na prvenstvo si brúsi zuby aj Kuznecovovej krajanka Dinara Safinová, ktorá chce po neúspešnom parížskom finále všetkým dokázať, že si zaslúži post svetovej jednotky, počítať treba aj so Srbkou Jelenou Jankovičovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer sa chce vo Wimbledone vrátiť na trón