Federer nepostrehol súperov progres, ale prehral

SITA|4. mar 2008 o 11:34

DUBAJ 4. marca (SITA, AP) - Švajčiarsky tenista Roger Federer v pondelok prehral v 1. kole premiérovo od 3. augusta 2004, keď ho v Cincinnati zdolal Dominik Hrbatý. Líder svetového rebríčka teraz okrem ...

DUBAJ 4. marca (SITA, AP) - Švajčiarsky tenista Roger Federer v pondelok prehral v 1. kole premiérovo od 3. augusta 2004, keď ho v Cincinnati zdolal Dominik Hrbatý. Líder svetového rebríčka teraz okrem negatívnej bilancie so Slovákom (0:2) ma nepriaznivé skóre aj proti svojmu dubajskému premožiteľovi Andymu Murrayovi (1:2). Práve tento Škót ho zdolal - a práve v Cincinnati - v úvodnom "FedExovom" miestnom zápase predvlani. Bazilejčan sa pritom zvykol hneď na úvod jednotlivých podujatí lúčiť len zriedka. Naposledy sa mu to pritrafilo vlani v marci v Indian Wells proti Argentínčanovi Guillermovi Caňasovi po tom, ako mal v 1. kole voľný žreb.

Dvanásťnásobný grandslamový šampión po zisku titulu na US Open 2007 stráca lesk. Z nasledujúcich siedmich turnajov, na ktorých štartoval, si odniesol iba tri tituly. Od septembra nazbieral päť prehier (aj s Čiľanom Fernandom Gonzálezom v základnej skupine na "výberovom" Masters Cupe), z nich dvakrát dve v rade. Čerstvé zakopnutie v Aviation Clube v lokalite Al Garhoud bolo o to nečakanejšie, že sa udialo na mieste jeho štyroch turnajových triumfov (2003, 2004, 2005, 2007) a zároveň vo Federerovom tradičnom zimnom tréningovom tábore, teda akoby na domácej pôde.

Nečakané boli aj podaktoré vyhlásenia držiteľa 53 primátov na adresu A. Murraya, ktorý v pondelok nečelil žiadnemu brejkbalu a už v úvodnom dejstve mal setbal (napokon 6:7 /6/, 6:3, 6:4 pre jedenástku renkingu): "Nemyslím si, že príliš zmenil svoju hru, odkedy sme sa stretli v roku 2005 vo finále v Bangkoku /Murray bol vtedy 109. v rebríčku - pozn. SITA/. Naozaj by som predpokladal, že v niektorých smeroch si bude počínať inak. Stojí dosť ďaleko za základnou čiarou, z čoho vyvstáva potreba veľa behať. Má tendenciu vyčkávať na chyby súpera. Dnes som mu ich doprial dosť, a to aj forhendmi dva-tri metre mimo, ale celkovo - počas nejakých pätnástich rokov - si treba vybojovať viac bodov vlastnou aktivitou, než nezdarmi protivníka. Mne sa chodenie si pre údery osvedčuje, možno nás však Andy prekvapí a ten jeho prístup mu bude slúžiť dvadsať rokov."

Verbálnou ofenzívou po dueli zaskočený Murray skonštatoval: "Človek robí rozdielne veci proti jednotlivým hráčom. Spomeňte si na môj zápas s Nadalom na Australian Open 2007. Chodil som do dvorca a podstupoval veľa rizika, pretože to je podľa mňa správna metóda proti nemu. Nemyslím si však, že takto sa dá hrať s Federerom." Dvadsaťročný rodák z Dunblane, ktorý tento rok získal už dve trofeje (Dauha, Marseille), paušálne o výhradách povedal: "Moje podanie sa za ostatné dva roky jednoznačne zlepšilo. Cítim sa byť pohyblivejší i silnejší a mentálne som, zdá sa mi, takisto podrástol." O taktike proti Švajčiarovi povedal: "Najdôležitejšie je veriť, že môžete zvíťaziť. Zároveň mám dojem, že priveľa tenistov sa proti nemu usiluje hrať až príliš dobre. Treba byť trpezlivý a nerobiť unáhlené rozhodnutia či veci. To je jeden z kľúčov. Špeciálne ma teší, ako mi dnes fungovalo podanie. Dosť som na ňom totiž pracoval. Nečeliť v troch setoch s Federerom žiadnemu brejkbalu, to

sa zrejme už dlho nikomu nepodarilo."

Murray, ktorý sa v osemfinále stretne s takisto nenasadeným Španielom Fernandom Verdascom, získal 48 z 53 bodov pri svojom prvom podaní. V tajbrejku viedol 5:2 i 6:5. V druhej časti odskočil na 4:2, mal dva brejkbaly hneď na začiatku tretieho setu a rozhodol únikom na 3:2 čistou hrou na príjme.

Federer takto pred rokom viedol v dlhodobom počítačovom poradí pred Španielom Rafaelom Nadalom o 3730 bodov. Teraz má už len 400-bodový náskok.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer nepostrehol súperov progres, ale prehral