Počas návštevy pápeža došlo k zničeniu trávnika. Košice nemôžu hrať doma

Davy ľudí počas návštevy pápeža v košickom Čermeli.
Davy ľudí počas návštevy pápeža v košickom Čermeli. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|11. okt 2021 o 20:20

Veria, že stihnú záver jesennej časti.

KOŠICE. Vyše 20-tisíc ľudí vítalo štrnásteho septembra na štadióne Lokomotívy v košickom Čermeli pápeža Františka počas jeho štvordňovej návštevy Slovenska.

Bola to veľkolepá udalosť, ale ako sa neskôr ukázalo, obrovská masa ľudí sa podpísala pod výrazné poškodenie trávnika na štadióne.

Ten ani po mesiaci nie je v stave spôsobilom na to, aby sa na ňom mohli hrať futbalové zápasy.

Pápež František navštívil Košice 14. septembra.
Pápež František navštívil Košice 14. septembra. (Autor: TASR)

Poškodenú časť museli vyrezať

„Došlo k výraznému poškodeniu trávnatej plochy, kvôli ktorému bolo potrebné vymeniť celý podklad. Ide zhruba o štvrtinu ihriska. Ťažko to presne zmerať, lebo nie je to rovnomerné,“ povedal pre Sportnet prezident FC Košice Dušan Trnka.

Podrobnejšie informácie pripojil manažér košického klubu Roman Šimko.

„Po návšteve pápeža bol trávnik na jednej strane poškodený. Vytvorením chodníka z gumy došlo k zničeniu trávy a po ťažkých mechanizmoch vznikli diery i priehlbiny. Zasahovalo to zhruba šesť-sedem metrov do ihriska, plocha na jednej i druhej strane mala asi 20 - 25 metrov. Odborníci na trávniky skonštatovali, že je nutná výmena,“ priblížil.

V priebehu minulého týždňa došlo k vyrezaniu poškodenej časti a osadeniu nového trávnika na miestach, kde to bolo potrebné. Odhadovaný čas na zakorenenie je dva až štyri týždne, v klube však veria, že to bude trvať čo najmenej.

Buď u súperov, alebo v Trebišove

Od inkriminovaného momentu odohrali futbalisti FC Košice tri druholigové stretnutia, všetky na ihriskách súperov.

Najbližšiu stredu mali v dohrávke 11. kola hostiť Petržalku. Zápas sa mal konať v Trebišove, ale na žiadosť Petržalčanov je aj druhýkrát preložený.

Isté je, že Košice nebudú hrať doma ani cez víkend proti Dubnici nad Váhom, keďže oba tímy si poradie vzájomných zápasov vymenili a v jeseni sa stretnú na Považí.

V Čermeli by sa najbližšie malo hrať až 30. októbra, kedy je na programe posledné jesenné kolo. Košice v ňom hostia Bardejov.

„Trávnik budeme polievať, hnojiť a kosiť. Verím, že dovtedy bude pripravený,“ zaželal si Šimko.

„Zápas s Bardejovom i predohrávku so Slovanom Bratislava U21 by sme už mohli odohrať doma. Všetci v to veríme. Poveternostné podmienky ukážu, ako to bude naozaj,“ tvrdí Trnka.

Ak by aj trávnik bol dovtedy pripravený, je otázne ako následný nápor zvládne.

Práve medzi oba zostávajúce domáce košické zápasy v tomto kalendárnom roku - s Bardejovom i Slovanom U21 - je vtesnaná dohrávka s Petržalkou. Čermeľ by tak mal na prelome októbra a novembra hostiť v priebehu ôsmich dní až tri zápasy.

Debut v KFA? Snáď na jar

Šéf FC Košice sa dotkol aj témy, ktorá výrazne zaujíma košickú verejnosť. Klub mal pôvodne už počas tejto jesennej časti hrávať v novej Košickej futbalovej aréne. Aktuálne to stále nie je možné, keďže v nej nie je nasadený trávnik.

„Chodíme pravidelne na rokovania, diskutujeme o tom a robíme všetko pre to, aby sme na jar už hrali na novom štadióne. Otázne je, ako môže tráva narásť v zime, ale verím, že sa to podarí,“ skonštatoval Trnka.

Na záver sa vrátil k jednej z noviniek, ktorú klub predstavil v nedávnych dňoch.

Pyramída FC Košice sa rozrástla o novú persónu. Riaditeľom akadémie sa stal Adam Geri, ktorý má na starosti najmä strategické záležitosti.

Okrem kompletného riadenia akadémie to zahŕňa aj komunikáciu so sponzormi, či fungovanie klubu v KFA.

„Je to výrazná posila do tímu. Ide o skúseného manažéra, ktorý pôsobil aj v súkromnom sektore a v minulosti futbal hrával. Hneď svojimi prvými krokmi nám všetkým ukázal, že to myslí vážne s ešte väčšou profesionalizáciou a skvalitnením procesu riadenia mládeže,“ vyhlásil Trnka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Počas návštevy pápeža došlo k zničeniu trávnika. Košice nemôžu hrať doma