Účasť hráčov NHL na olympiáde? Prezident IIHF nevidí prekážky

Prezident IIHF René Fasel.
Prezident IIHF René Fasel. (Autor: TASR)
SITA|8. júl 2020 o 11:14

V NHL majú nastavené nejaké pravidlá a limity, vraví.

ZÜRICH. V zmluve o kolektívnom vyjednávaní, ktorú zástupcovia NHL a NHLPA predbežne predĺžili do leta 2026, je zakomponovaná zmienka o účasti hráčov NHL na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 aj Miláne 2026.

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel možný návrat najlepších hokejistov na olympijský turnaj považuje za mimoriadne dôležitý pre hokej v Ázii aj na celom svete.

Fasel: Nemyslím si, že sa dá vyjednávať

"Nemyslím si, že sa dá reálne vyjednávať s druhou stranou. Oni majú nastavené nejaké pravidlá a limity. V zásade je to však veľmi povzbudivá správa pre medzinárodný hokej.

Po Pjongčangu sme sa nikdy nevzdali. Pochopili sme vtedajšiu situáciu aj dôvody, prečo NHL neposlala najlepších hráčov na Kórejský polostrov. Nezostali v nás zlé pocity," vyhlásil René Fasel v rozhovore pre AP.

Hráči z NHL boli ozdobou piatich hokejových turnajov pod piatimi farebnými kruhmi od Nagana 1998 do Soči 2014.

V Pjongčangu 2018 už chýbali, lebo NHL nebola ochotná na dva týždne zastaviť svoj kolosálny projekt na emócie a peniaze výmenou za sledovanie hokeja miestami až so 14-hodinovým časovým posunom na východe Ázie.

Problémom bolo aj zamietavé stanovisko Medzinárodného olympijského výboru na preplatenie cestovných nákladov hráčov do Pjongčangu a späť vo výške 15 miliónov dolárov a tiež neumožnenie kontroly nad propagovaním olympijského turnaja pre účely severoamerickej profiligy.

Pre návrat NHL na ZOH bude mimoriadne dôležitá aj dohoda o preplatení drahých poistiek elitných svetových hokejistov počas ich pôsobenia na olympijskom turnaji. Toto všetko si Fasel uvedomuje, napriek tomu je optimista.

Účasť hráčov z NHL je dôležitá pre šport

Musia pochopiť, že ide o obrovskú propagáciu populárneho športu v Ázii aj po celom svete. A že účasť hráčov z NHL na zimnej olympiáde je dôležitá pre celý svetový šport


René Fasel, prezident IIHF

"Pred nami je stále veľa výziev. Naozaj však veríme, že bude existovať riešenie, aby sa hráči z NHL v roku 2022 vrátili pod olympijské kruhy. Vyhrnieme si rukávy a budeme na tom tvrdo pracovať," skonštatoval rodák zo švajčiarskeho Fribourgu.

Už 70-ročný skúsený funkcionár je na čele svetového hokeja od roku 1994 a pre pandémiu koronavírusu sa mu jeho mandát predĺžil do septembra 2021.

"Nemáme možnosti na to, aby sme prinútili druhú stranu na konanie v náš prospech. Musia pochopiť, že ide o obrovskú propagáciu populárneho športu v Ázii aj po celom svete. A že účasť hráčov z NHL na zimnej olympiáde je dôležitá pre celý svetový šport," vyhlásil Fasel.

Williams: Je to atraktívna predstava

Radosť z možného návratu hokejovej elity na ZOH vyjadril aj skúsený útočník Carolina Hurricanes Justin Williams.

"Je to atraktívna predstava. Myslím si, že ak sa môžu stretnúť na ľade najlepší hokejisti, je to skvelá reklama pre tento šport. Olympijské hry sú výnimočné podujatie vo svete športu.

Ľudia však chcú vidieť vždy najlepších z najlepších a teraz sa im to môže splniť aj v prípade hokeja. Takto by dostali ešte väčší punc výnimočnosti," skonštatoval 38-ročný trojnásobný držiteľ Stanley Cupu v dresoch Caroliny a Los Angeles Kings.

Spokojnosť s vývojom situácie vyjadril aj výkonný riaditeľ USA Hockey Pat Kelleher.

Povedal, že je nadšený myšlienkou uvidieť na veľkom športovom podujatí mladé americké hviezdy NHL, akými sú Auston Matthews, Jack Eichel, Johnny Gaudreau či Seth Jones.

"Je vzrušujúce uvažovať o tíme Američanov, ktorý by mohol reprezentovať našu krajinu v Pekingu. Preto oceňujeme úsilie NHL a NHLPA pri vytváraní tejto možnosti,“ podotkol Kelleher.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Účasť hráčov NHL na olympiáde? Prezident IIHF nevidí prekážky