Mazepin sa po konci v F1 obráti na súd. Rozplynul sa mi sen, hovorí Rus

Nikita Mazepin na monoposte Haas.
Nikita Mazepin na monoposte Haas. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. mar 2022 o 17:45

Pretekár chce pomáhať športovcom, ktorých zasiahla suspendácia.

MOSKVA. Ruský automobilový jazdec Nikita Mazepin a spoločnosť Uralkali zvažujú právne kroky po tom, ako s nimi v sobotu s okamžitou platnosťou rozviazal zmluvy americký tím F1 Haas.

Ten takto zareagoval na vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu a nasledoval vzor vedenia motoristického seriálu, ktorý zrušil zmluvu s organizátormi pretekov v Soči.

"Nečakal som, že by so mnou Haas ukončil kontrakt. Bola to pre mňa veľmi nepríjemná situácia," uviedol 23-ročný pretekár v stredu pre AP.

Informáciu mu sprostredkoval jeho právnik v rovnakom čase, ako sa dostala do médií: "Myslím si, že som mal mať viac podpory, pretože na ukončenie môjho kontraktu neboli právne dôvody. Rozplynul sa mi sen."

Mazepinov otec Dmitrij, spolumajiteľ Uralkali, má blízke prepojenia na ruského prezidenta Vladimira Putina. Mladý pretekár na otázky ohľadom situácie na Ukrajine odpovedal vyhýbavo:

"Tí, ktorí nežijú v tejto časti sveta alebo sa tu nenarodili, vidia konflikt len čiastočne. My v Rusku a na Ukrajine ho vidíme na viacerých úrovniach."

Pretekár, ktorý v minulej sezóne obsadil v celkovom hodnotení posledné miesto, investuje peniaze na rozbeh novej nadácie. Tá má pomáhať ruským športovcom na vrcholovej úrovni, ktorých zasiahla suspendácia svetových športových organizácií:

"Nadácia bude zhromažďovať prostriedky pre športovcov, ktorí strávili celý svoj život prípravou na olympiádu, paralympiádu alebo iné vrcholové podujatia a bolo im zakázané športovať len pre to, aký majú pas."

Mazepin údajne dostal podporné správy od niektorých jazdcov formuly 1, ozvať sa mu mali napríklad Sergio Perez či Charles Leclerc, no chýbal medzi nimi jeho bývalý tímový kolega Mick Schumacher.

Najväčší kandidát na uvoľnený kokpit je Brazílčan Pietro Fittipaldi. Vnuk legendárneho Emersona si debut v kráľovnej motošportu odbil na konci sezóny 2020, keď práve v Haase nahradil zraneného Romaina Grosjeana.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Mazepin sa po konci v F1 obráti na súd. Rozplynul sa mi sen, hovorí Rus