Musia byť drzí a bezohľadní. Nová olympijská disciplína sa im nepáči

Pretekári súťažia v extrémnom slalome na tohtoročných majstrovstvách Európy. Cez víkend sa táto disciplíne pôjde v Čunove.
Pretekári súťažia v extrémnom slalome na tohtoročných majstrovstvách Európy. Cez víkend sa táto disciplíne pôjde v Čunove. (Autor: REUTERS)

V Čunove sa cez víkend jazdí aj extrémny slalom.

BRATISLAVA. Už na štarte majú niektorí strach. Spadnú do vody z výšky dvoch metrov. A musia okamžite zaberať.

Na majstrovstvách sveta 2021 v kanoistike na divokej vode v Čunove figuruje vo víkendovom programe aj disciplína extrémny slalom.

Prvé roky ju pretekári vnímali skôr ako adrenalínovú zábavu, mnohí ju ignorovali. Lenže už o tri roky sa bude neďaleko Paríža súťažiť v extrémnom slalome o olympijské medaily. A to výrazne mení situáciu.

"Odkedy vyšlo najavo, že extrémny slalom bude súčasťou olympijského programu, začalo ho jazdiť oveľa viac pretekárov. Aj na majstrovstvách sveta ich bude veľa. Budeme ho musieť viac trénovať, hoci sa nám táto disciplína nepáči. Aspoň viem, že väčšina športovcov z nej nie je nadšená.

Je nevyspytateľná, niekto vás môže udrieť, nemáme na to prispôsobené prilby a už sa na pretekoch stalo, že niekoho trafili pádlom do tváre," prezradila kajakárka Eliška Mintálová, deviata z nedávnej olympiády v Tokiu.

Lode môžu do seba narážať

Pomerne nová disciplína sa prvý raz objavila v programe Svetového pohára vo vodnom slalome v roku 2015. O čo v nej ide?

Kajakári a kajakárky súťažia na špeciálnych plastových kajakoch, ktoré sú ťažšie než tie na klasický slalom. V kvalifikácii (časovke) sa ešte ide individuálne. Na základe dosiahnutého času sa rozhodne o rozdelení pretekárov do rozjázd.

Vo vyraďovacej fáze súperí 32 pretekárov. Na štarte sa spustia z plošiny vo výške dva metre nad vodou na trať vždy štyria pretekári.

Na trati prechádzajú cez poprúdne i protiprúdne bránky, pričom si môžu vybrať, po ktorej časti trate sa vydajú (či vľavo alebo vpravo). Do bránok môžu aj naraziť.

Na vyznačených úsekoch musia pretekári spraviť obrat pod vodou, takzvaného eskimáka. Dovolený je kontakt medzi loďami, pretekár nesmie obmedzovať svojich súperov pádlom alebo rukami. Dve najrýchlejšie lode z každej rozjazdy postupujú ďalej. Až do finále, kde sa už súperí o medaily.

 "Nikdy predtým extrémny slalom nešla. Ani z rampy som ešte nepadala. Mám z toho veľký rešpekt, podobný pocit, ako keď som prvý raz v živote šla na vodu. Chcela som si to vyskúšať po olympiáde, ale keďže som si zlomila palec na nohe, prevážili obavy a nechala som to tak," dodala pred pretekmi Mintálová, ktorá zvládla v Čunove piatkovú časovku a na MS sa predstaví vo vyraďovacej fáze.

Napriek negatívnym ohlasom má nová olympijská disciplína aj svojich fanúšikov.

"Mladí chlapci v juniorskom veku sa takto radi zabávajú. Nič sa nedá robiť, musíme to brať vážnejšie, hoci si neviem predstaviť, že by som súťažila v tejto disciplíne o medailu," dodala.

Grigar: Súperi vyzerali ako gorily

Premiéru v extrémnom slalome už má za sebou strieborný kajakár z Tokia Jakub Grigar. Absolvoval ju pred dvoma týždňami na pretekoch Svetového pohára v španielskom Seu.

"Bolo to veľmi zaujímavé. Jediná možnosť, ako sa v rozjazde dostať na prvú priečku, bola trafiť z vrchu môjho kamaráta Vojta Hegera a vytlačiť ho na bok, čo sa mi však priečilo. Povedal som si, že toto ja kamarátom robiť nebudem. Iba som sa za neho zavesil. A ako to dopadlo? Tak, že ma vytlačil na bok iný kamarát," smial sa Grigar.

Aj on má z disciplíny zmiešané pocity.

"Na jednej strane je fajn, že máme šancu súperiť o ďalšiu olympijskú medailu, ale zatiaľ sa toho bojím. V mojich očiach je to boj. Keď som čakal na plošine na štart, tak som sa usmieval. Potom som sa pozrel vedľa seba na mojich súperov a vyzerali ako gorily, ktoré sa idú pobiť.

Samotný skok do vody nie je nebezpečný, ale všetko sa zmení, keď už máte vedľa seba na trati ďalšie tri lode. Hneď sa mi zvýšil tep, ale dopadlo to dobre, bez zranenia.

Preteky sú podľa mňa bezpečné, ale potiera sa v nich férovosť medzi kamarátmi. Verím, že vyjde taká stratégia, aby som sa dostal dopredu hneď po skoku do vody a nebudem musieť do nikoho narážať," vysvetlil Grigar.

Na olympiáde v Paríži budú môcť v extrémnom slalome súťažiť iba tí pretekári, ktorí si vybojujú olympijskú miestenku v klasickom slalome.

Program MS vo vodnom slalome - víkend

  • Sobota 25. september:
  • 9.00 semifinále K1 ženy, K1 muži.
  • 12.00 finále K1 ženy, K1 muži.
  • 14.00 zjazd šprint - finále všetkých kategórií.

  • Nedeľa 26. september:
  • 9.00 semifinále C1 ženy, C1 muži.
  • 11.30 finále C1 ženy, C1 muži.
  • 15.15 extrémny slalom - rozjazdy.
  • 16:30 extrémny slalom - finále, muži, ženy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Musia byť drzí a bezohľadní. Nová olympijská disciplína sa im nepáči