Extraliga mužov opäť desaťčlenná, titul obhajuje Humenné

SITA|24. sep 2008 o 15:19

Tradične počas posledného septembrového víkendu sa začína nový ročník najvyššej slovenskej volejbalovej súťaže mužov. V sobotu 27. septembra sú na programe úvodné štyri ...

BRATISLAVA 24. septembra (SITA) - Tradične počas posledného septembrového víkendu sa začína nový ročník najvyššej slovenskej volejbalovej súťaže mužov. V sobotu 27. septembra sú na programe úvodné štyri stretnutia už 17. ročníka bojov o titul majstra Slovenska, zlato z predchádzajúcej sezóny bude obhajovať VK Chemes Humenné. V ére štátnej samostatnosti deväťkrát medzi elitou triumfovali hráči VKP Bratislava, trikrát sa tešili volejbalisti Púchova a raz si radosť z titulu vychutnávali v Dubovej, Prešove, Novom Meste nad Váhom a Humennom. Od sezóny 2002/2003 sa žiadnemu družstvu nepodarilo majstrovský primát v nasledujúcom roku obhájiť. Túto štatistickú zaujímavosť sa určite chystajú zmeniť v Humennom. Zdá sa však, že najvyššia volejbalová súťaž mužov pod Tatrami bude v nadchádzajúcej sezóne mimoriadne vyrovnaná a to dáva príležitosť aj papierovým outsiderom. Vysoké ambície tak môžu mať aj ďalší extraligisti. Určite bude zaujímavé sledovať napríklad to, či bratislavský VKP zaokrúhli počet majstrovských titulov na desať.

Mužská extraliga bude desaťčlenná. V zozname účastníkov súťaže sú v porovnaní s minulým rokom dve nové mená - víťaz vlaňajšieho ročníka I. ligy skupiny Východ VK Hydrex Hriňová a druhý tím skupiny Západ TJ Neografia Martin. Naopak, úplne sa vytratil majstrovský tím zo sezóny 2004/2005 VK PU Prešov, ktorý nedohral ani predchádzajúci ročník súťaže, keď hráči z metropoly Šariša nenastúpili na zápasy o konečné 3. miesto.

Mužská volejbalová extraliga bude mať rovnako ako v predchádzajúcich rokoch opäť tri časti. Majstrovské Humenné bude na začiatku účinkovať v Stredoeurópskej lige, a tak v prvej fáze extraligy bude hrať iba deväť družstiev. Tímy sa stretnú každý s každým doma-vonku, v každom kole bude mať jedno družstvo voľno. Táto 18-kolová časť sa skončí 20. decembra.

Po Novom roku sa bude pokračovať v dvoch skupinách. Humenné a prvé tri družstvá po prvej fáze vytvoria skupinu o 1. - 4. miesto, stretnú sa každý s každým doma a vonku, pričom výsledky z prvej časti sa im nezapočítavajú. Zvyšných šesť družstiev vytvorí skupinu o 5. - 10. miesto, takisto sa dvakrát stretnú každý s každým, ale pokračujú s bodovým ziskom z prvej časti. Záverečné zápasy v oboch skupinách sú na programe 28. februára 2009. Družstvo, ktoré skončí po tejto fáze súťaže na 9. mieste, bude hrať prelínaciu súťaž s víťazmi oboch skupín I. ligy o účasť v extralige 2009/2010. Tím na poslednom 10. mieste tabuľky automaticky vypadáva do nižšej súťaže.

Družstvá na 1. - 8. mieste postúpia do play off. Štvrťfinále a semifinále sa hrá na tri víťazné zápasy, majstrom sa stane družstvo, ktoré potom vo finálovej sérii zvíťazí v štyroch stretnutiach. Nového majstra spoznáme najneskôr 7. mája, keď je na programe prípadný siedmy zápas finále. Zdolaní semifinalisti sa stretnú v súboji o bronz na tri víťazné zápasy. Slovenská volejbalová federácia vyčlenila zo svojho rozpočtu na odmeny medailistom 150 000 Sk, ktoré si rozdelia v pomere 70 000 Sk pre majstra, 50 000 Sk pre vicemajstra, 30 000 Sk pre bronzové družstvo.

Hrá sa aj o umiestnenie na 5. - 8. priečke. Družstvá, ktoré neuspejú vo štvrťfinále, budú hrať na dva víťazné duely až do konečného rozhodnutia o umiestnení.

Účastníci extraligy mužov v sezóne 2008/09:

TJ Neografia Martin

MVK VAV Lokomotíva Zvolen

TJ Slávia Svidník

VŠK Púchov

VK Nové Mesto nad Váhom

VK Ekonóm SPU Nitra

VKP Bratislava

VK Hydrex Hriňová

VK Chemes Humenné

VO TJ Strojár Malacky

Program úvodného kola:

sobota 27. septembra: VO TJ Strojár Malacky - VKP Bratislava, TJ Neografia Martin - VK Hydrex Hriňová, VK Nové Mesto nad Váhom - VK Ekonóm SPU Nitra, MVK VAV Lokomotíva Zvolen - TJ Slávia Svidník (všetky o 18.00 h), VŠK Púchov - má voľno

Prehľad doterajších majstrov Slovenska:

1993 VKP Bratislava

1994 VKP Bratislava

1995 VKP Bratislava

1996 VKP Bratislava

1997 VKP Bratislava

1998 VKP Bratislava

1999 VKP Bratislava

2000 ŠK Matador Púchov

2001 Petrochema Dubová

2002 ŠK Matador Púchov

2003 ŠK Matador Púchov

2004 VKP Bratislava

2005 VK PU Prešov

2006 VKP Bratislava

2007 VK Cityfarma Nové Mesto nad Váhom

2008 VK Chemes Humenné

2009 ? ? ?


zs;kj;sz

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Extraliga mužov opäť desaťčlenná, titul obhajuje Humenné