Európskemu futbalu vládne Slovinec, ktorý je kritikom Super Ligy

Nový šéf UEFA.
Nový šéf UEFA. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|8. okt 2016 o 17:23

Čeferin je prvým prezidentom UEFA pochádzajúcim z krajiny na východ od Nemecka.

BRATISLAVA. Muž z krajiny, ktorá vo futbale príliš neznamená, od septembra vedie Európsku futbalovú úniu (UEFA).

Slovinský právnik a bývalý predseda tamojšieho zväzu Aleksander Čeferin v mimoriadnych voľbách pred pár dňami jednoznačne zdolal (dostal 42 z 55 možných hlasov) Michaela van Praaga, šéfa holandského zväzu.

Dáva splniteľné sľuby

Dnes odohrá Slovensko na pôde Slovinska kvalifikačný zápas o postup na svetový šampionát 2018 (hrá sa v Ľubľane o 20.45 h).

Súper našich tak výrazne posilnil na pôde futbalovej diplomacie.

Čeferin je prvým prezidentom UEFA pochádzajúcim z krajiny na východ od Nemecka.

„Je to veľká česť, ale aj veľká zodpovednosť. Slovinsko je teraz určite pyšné, ale ja dúfam, že jedného dňa budete pyšní na svoje dnešné rozhodnutie aj vy," povedal v septembri Čeferin.

Vo funkcii bude do roku 2019, kedy mal skončiť mandát Michelovi Platinimu, ktorý pre zákaz činnosti vo futbale predsednícky post v máji opustil.

Štyridsaťosemročný právnik Čeferin sa v športe pohybuje iba od roku 2005, posledných päť rokov bol šéfom slovinského futbalu, ale vo výkonnom výbore UEFA doteraz nebol aktívny.

„Môžete hovoriť, že som mladý a neskúsený, ale ako šéf malej asociácie musím byť kreatívny. A verte, že skúsenosti mám. Som muž, ktorý dáva len splniteľné sľuby. Nie som rojko, ale pragmatik, ktorému nejde o vlastné ego," povedal Čeferin.

Ligu veľkých klubov nechce

Zrejme aj preto dostal šancu reformovať úniu v čase, kedy sa rieši nátlak veľkoklubov na vytvorenie uzavretej Super Ligy.

Práve Čeferin bol hlasným kritikom navýšenia počtu miest v Lige majstrov pre elitné ligy.

„Pre Slovenský futbalový zväz, ako jeden z tých menších futbalových zväzov a asociácií, je Aleksander Čeferin zárukou, že sa ich pozície a vplyv v rámci UEFA udržia, prípadne aj zlepšia," cituje facebookové konto Slovenského futbalového zväzu reakciu prezidenta SFZ Jána Kováčika.

Po hlasovaní patril medzi prvých gratulantov, ktorý objal Čeferina.

„Právnik, futbalista a karatista, ktorý sa trmáca po Sahare aj džungli. Bol živé dieťa a medzičasom nebohá mamička ho volala ´moja iskrička´ - prezradil otec Peter a dodal, že jeho syn sa odmala vyznačuje tvrdohlavosťou. Ako štvorročný sa vybral na prechádzku s veľkým rodinným psom. Nemú tvár to čoskoro unavilo a zamierila domov. Synátor prišiel celý zafúľaný a povláčený, lebo celý čas zaťato držal vôdzku,“ opísal ho slovinský Večer.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Európskemu futbalu vládne Slovinec, ktorý je kritikom Super Ligy