Jendrišek o Nitre: Hráči nemali výplaty, majiteľ prišiel na novom aute

Erik Jendrišek (vľavo) ešte v drese FC Nitra.
Erik Jendrišek (vľavo) ešte v drese FC Nitra. (Zdroj: TASR)
Igor Dopirák|15. júl 2021 o 08:30

Erik Jendrišek opísal svoje pôsobenie v FC Nitra.

BRATISLAVA. Pôsobil v Nemecku, Poľsku či Grécku, no najhoršiu skúsenosť v kariére zažil nedávno doma na Slovensku.

Keď sa bývalý reprezentant Erik Jendrišek rozhodol ukončiť zmluvu s FC Nitra po tom, čo mu klub ani na základe predžalobnej výzvy v lehote desiatich dní neuhradil tri chýbajúce výplaty, čakalo ho nepríjemné prekvapenie.

"Osobne som sa prišiel dohodnúť na ukončení spolupráce, nech sa aspoň v rámci normy rozlúčime ako ľudia. Namiesto toho som od generálneho manažéra Martina Peška schytal spŕšku nadávok najhrubšieho zrna a vyhodili ma zo štadióna," uviedol Jendrišek v rozhovore pre sport.sk.

"Preskákal som už všeličo, no z tohto som bol pár dní v šoku," netajil.

Medzi amatérmi po 67 rokoch

Nitra v nedávno skončenej sezóne Fortuna ligy obsadila posledné miesto a pôvodne vypadla do druhej najvyššej súťaže.

Keďže jej však Licenčná komisia Slovenského futbalového zväzu neudelila licenciu na pôsobenie v druhej lige, po 67 rokoch bude hrať medzi amatérmi.

Klub mal problémy s prenájmom štadiónu, viacerým hráčom nevyplácal mzdy a niektorých chcel dokonca pokutovať za to, že o tom hovorili verejne.

Všetko to spôsobil najmä neuskutočnený predaj klubu do rúk investorov z Nemecka. Tí sa v poslednej chvíli rozhodli odstúpiť od zmluvy, keď ich nevymenovali do predstavenstva FC Nitra.

"Po odchode Nemcov v polovici marca nabrali veci rýchly spád. Začali sa každodenné problémy so všetkým možným. Prestali chodiť výplaty, klub neplatil nájom za byty určené pre hráčov," prezradil Jendrišek.

Spoluhráč šiel na tréning peši

Účastník majstrovstiev sveta 2010 a v súčasnosti už hráč AS Trenčín priznal, že ako posledná mu prišla februárová výplata.

"Ostatní chalani dostali na jar peniaze len za január. Súčasné vedenie sa vyhováralo, že Nemci mali podpísané splnomocnenie do konca marca a za prvé tri mesiace nám mali zaplatiť oni, peniaze sme však nevideli ani za nasledujúce mesiace po ich odchode," opísal Jendrišek.

Aktuálnu situáciu podľa jeho slov riešia právnici. Skúsený útočník navrhol vedeniu viacero spôsobov, ani s jedným však neuspel.

Zároveň ľutuje aj svojich bývalých spoluhráčov.

"Je smutné, keď hráčovi Fortuna ligy mama povie, nech sa už postaví na vlastné nohy a nájde si robotu. Potom sa nečudujme, že nám okolité krajiny unikajú míľovými krokmi," odhalil Jendrišek situáciu jedného z hráčov.

"Mnohí chalani mali šťastie, že sa o nich ešte starajú rodičia a nemusia si platiť bývanie alebo živiť rodinu. Zažil som, že spoluhráč nemal na benzín, tak prišiel na tréning peši z Klokočiny," prezradil o ďalšom.

Mestská časť je od štadióna vzdialená asi hodinu chôdze, priblížil sport.sk.

Niekoľkoročná mlčanlivosť

Podľa Jendriška mu počas jeho polročného pobytu v Nitre neplatili ani bývanie. "Bol som v prenájme, ktorý mal platiť klub. Okrem môjho pobytu však neuhradil ani mesiace predtým a prakticky ma vyhodili," priznal.

"Respektíve, keď za mnou prišiel majiteľ bytu už štvrtýkrát a klub to stále ignoroval, zbalil som si veci a odovzdal kľúče. Bolo mi ho ľúto," doplnil.

Na posledný ligový zápas už dochádzal z Ružomberka, odkiaľ pochádza.

Podobné problémy mali aj legionári pôsobiaci v Nitre: "Každý deň mi zvonil telefón, že ich vyhadzujú z prenájmov a čo majú teraz robiť."

To, či sa finančné škrty týkali aj ľudí vo vedení klubu, Jendrišek nevedel odhadnúť.

"V každom prípade je divné, keď sa pánovi (Jánovi) Karovi ako majiteľovi rozpadá tím a on príde na novom Jaguari. Nekúpite si predsa drahé auto, keď vám na dome zateká strecha," priznal.

Jendrišek bez problémov prehovoril o pomeroch v klube, keďže na rozdiel od spoluhráčov nemal v zmluve klauzulu o niekoľkoročnej mlčanlivosti.

"Keď klub nič neskrýva a robí všetko poriadne, nie je dôvod na takúto klauzulu. Bohužiaľ, v Nitre sa stala jedinou zbraňou vedenia, aby sa verejnosť nedozvedela o dianí v klube," dodal pre sport.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Jendrišek o Nitre: Hráči nemali výplaty, majiteľ prišiel na novom aute