Biatlonisti oslavujú prvé víťazstvo. Nečakali sme to, vraví Kapustová

Ema Kapustová a Damián Cesnek.
Ema Kapustová a Damián Cesnek. (Autor: IBU)
Miloslav Šebela|16. dec 2022 o 17:50

Slovensko zvíťazilo v pretekoch miešaných dvojíc v juniorskom IBU Cupe.

BRATISLAVA. Po pretekoch sa usmievali. Mali veľkú radosť. Slovenskí juniori zvíťazili v piatkových pretekoch miešaných dvojíc v rámci juniorského IBU Cupu v Obertilliachu.

Ema Kapustová s Damiánom Cesnekom zvládli preteky nad očakávania.

"Bolo to pre nás veľké prekvapenie. Vôbec sme to nečakali. Snažili sme sa ísť, čo najlepšie a vyšlo to," hovorila pre oficiálnu stránku Medzinárodnej biatlonovej únie Ema Kapustová.

Obom nová disciplína pasuje. Je rýchla, dynamická a rýchlosť je dôležitá aj pri streľbe.

Už po prvom úseku sa Kapustová vďaka rýchlej streľbe dostala na prvú priečku. Odovzdávala s náskokom 13 sekúnd.

Cesnekovi bohužiaľ nevyšla streľba v stoji, kde mu nestačili ani tri dobíjania a musel odbehnúť dve trestne kolá. Bežal však veľmi rýchlo a klesol len na 3. priečku s minimálnou stratou na prvé miesto.

Kapustová znovu vytiahla štafetu na čelo pretekov. Vyšlo to najmä zásluhou rýchlej streľby v stoji, kde nechala súperky za sebou. Na posledný úsek vybiehal Cesnek s náskokom 12 sekúnd.

Tlak na strelnici zvládol. V ľahu nedobíjal ani raz, v stoji musel využiť dva náhradné náboje. Do cieľa však prišiel prvý. S náskokom 8 sekúnd pred Rakúskom. Tretiu priečku obsadili Švajčiari.

Je to vôbec prvé slovenské víťazstvo v súťaži družstiev v ére samostatnosti.

„Takýto singl som ešte nešla, bola to vlastne moja premiéra. Vedela som, že to bude veľmi rýchle, ale verila som si. Šla som do toho s tým, že uvidím, ako to pôjde. Na strelnici a najmä na stojkách som si verila. Vedela som, že čím skôr odstrieľam, tým skôr odovzdám Damiánovi,“ hovorila Kapustová pre slovenskybiatlon.sk

„Splnili sme cieľ až nad očakávania. Som rada, že sa podaril takýto výsledok. Ale stále sa rozbiehame pred majstrovstvami sveta. To je môj hlavný cieľ."

„Prevláda radosť z víťazstva, ale hnevá ma stojka. Boli to hlúpe chyby. Som rád, že som tie ďalšie položky ustál. Snažil som si hovoriť, že je to ako na tréningu,“ opisoval pocity Cesnek pre slovenskybiatlon.sk 

"Pred pretekmi sme vedeli, že by sme mohli byť na 5. – 6. mieste. Tajne sme túžili, že by z toho mohlo byť pódium. Nebolo ľahké, keď sme boli na prvom mieste. Hlava vtedy pracovala, ale opakoval som si, že musím ísť uvoľnene," doplnil.

Cesnek aj Kapustová sú veľké nádeje slovenského biatlonu.

Dvadsaťročná Kapustová má z majstrovstiev sveta bronz. Získala ho ešte ako kadetka.

Cesnek je o rok starší. V uplynulej sezóne v juniorskom IBU Cupe obsadil v tejto disciplíne so Zuzanou Remeňovou 5. aj 6. priečku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonisti oslavujú prvé víťazstvo. Nečakali sme to, vraví Kapustová