Vyhrávajú vždy Nemci? Známa definícia neplatí, na kolená ich dostal nový Hamšík

(Autor: Instagram - Elif Elmas)
Ivan Mriška|1. apr 2021 o 12:55

Doma prehrali po dvadsiatich rokoch.

DUISBURG, BRATISLAVA. Vhadzovanie, rýchly nábeh a gól do siete Talianska. Zásah Kamila Kopúnka a výhra Slovenska proti úradujúcim majstrom sveta sa zapísali do histórie.

Pamätný triumf Slovákov na šampionáte v Južnej Afrike napodobnili včera Severní Macedónci, ktorí vyhrali na pôde Nemecka 2:1.

Volajte ho Elmshik

Rozhodujúci gól dal päť minút pred koncom 21-ročný mladík Elif Elmas. „Uži si každý moment,“ napísal na Instagrame.

Nemci prehrali doma po dlhých dvadsiatich rokoch. Historické víťazstvo outsidera režíroval macedónsky klenot, ktorý okrem gólu aktívne bránil.

„Nevieme zistiť, či je to Elmas alebo Hamšík. Volajte ho Elmshik,“ písali o ňom macedónske médiá po prestupe do SSC Neapol.

Pod Vezuv odišiel stredopoliar v roku 2019 z tureckého Fenerbahce Istanbul. Z následnými bonusmi sa prestupová čiastka vyšplhala až na devätnásť miliónov eur.

„Detská tvár a zviera na ihrisku. Vyzerá ako malý chlapec, no v zápase pôsobí ako zrelý muž,“ vyhlásili o ňom talianske noviny La Gazzetta dello Sport.

Pandev: Elif je veľká osobnosť

Severomacedónci o Elmasovi hovoria, že je najväčší talent od čias legendárneho Gorana Pandeva. Ten sa včera stal vo veku 37 rokov najstarším strelcom gólu do siete Nemecka a práve Elmas by ho mal v budúcnosti nahradiť.

„Technický futbalista s veľkou osobnosťou. Keď má príležitosť, nebojí sa vystreliť. Elif ovláda loptu so vztýčenou hlavou, schopný je dlhých prihrávok a zmien hry. S ľahkosťou sa dokáže odpútať od súpera,“ povedal o ňom Pandev, najznámejší Macedónec v Taliansku.

V Serii A strelil Elmas v tejto sezóne z 24 stretnutí dva góly.

Veľký záujem o jeho služby mal pred časom aj tréner tureckej reprezentácie Fatih Terim, on sa však rozhodol reprezentovať krajinu, v ktorej sa narodil. Za Severné Macedónsko začínal už ako sedemnásťročný.

„Čaká ho veľká budúcnosť,“ dodáva legendárny Pandev.

Lineker: Preboha, Nemecko prehralo

Na fantastický výkon Elmasa a šokujúcu prehru Nemecka reagovali médiá z celého sveta.

„Futbal je jednoduchá hra. Dvadsaťdva mužov naháňa deväťdesiat minút loptu a na konci vždy vyhrajú Nemci. Táto známa definícia Garyho Linekera už neplatí, na svedomí to majú hrdinovia zo Severného Macedónska,“ píšu macedónske noviny.

Na sociálnych sieťach sa k výhre outsidera vyjadrila aj legenda anglickej reprezentácie.

„Preboha, Nemecko prehralo so Severným Macedónskom,“ na Twitteri napísal Lineker.

Tréner Macedónska po zápase ukazoval prstom na Elifa Elmasa. Aby všetci vedeli, že ide o skvelého hráča s veľkou budúcnosťou.

„Chalani opäť zviditeľnili Severné Macedónsko. Vyhrali proti štvornásobným majstrom sveta a trojnásobným majstrom Európy.

Sú to preto hrdinovia, naši futbalisti, ktorí pozdvihli celý národ na nohy. Macedónsko, radujte sa a oslavujte ich. Blahoželám im,“ pre sportmanija.mk povedal tréner Igor Angelovski.

„Ešte si neuvedomujeme, čo sme dosiahli. Je to triumf pre všetkých ľudí z celej krajiny. Nech sa radujú aj tí, ktorí nás kritizovali. Ak vám Joachim Löw pogratuluje k päťročnej práci, dúfam, že si všetci uvedomia, čo sme celý čas robili. Toto víťazstvo je pre celý národ,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Vyhrávajú vždy Nemci? Známa definícia neplatí, na kolená ich dostal nový Hamšík