Vyhrávajú pre chorého chlapca. McDavid a Oilers nadchli svet

Mike Smith (vľavo) a Connor McDavid (vpravo) z tímu Edmonton Oilers.
Mike Smith (vľavo) a Connor McDavid (vpravo) z tímu Edmonton Oilers. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|28. máj 2022 o 12:05

Edmonton Oilers vyhrali bitku o Albertu a mieria do konferenčného finále.

EDMONTON. „Draisaitl na McDavida, gól! Hrajte La Bamba!“ Je rozhodnuté, nadšení fanúšikovia Edmontonu už môžu počúvať svoju víťaznú pieseň.

Edmonton Oilers zvalcovali Calgary Flames, vyhrali štyri zápasy za sebou a sériu druhého kola ovládli pomerom 4:1.

Výber „olejárov“ sa dostal do konferenčného finále. Keď sa im to podarilo naposledy, Connor McDavid mal deväť rokov.

Po dramatickom prvom kole proti Los Angeles Kings, ktoré vyhrali 4:3 na zápasy, zdolali aj ich najväčších rivalov z Calgary. Bitka o Albertu skončila rýchlejšie, ako mnohí čakali. Ponúkla ofenzívny hokej, kde nebola núdza o rozruch.

V sérii proti Calgary padlo 45 gólov v piatich dueloch. Flames začali zhurta. V prvom stretnutí viedli 2:0 už v prvej minúte. Nakoniec zvíťazili 9:6 v dueli, v ktorom padol gól v priemere každé štyri minúty.

Odvtedy už zápasy vyhrávali len Oilers. Úspešne uhasili „plamene“ a dokázali vyhrať osem z dvanástich duelov play off.

Lepšie duo nenájdete

Zatiaľ čo v prvom kole im solídne zachytal brankár Mike Smith, v tom druhom ich zdobila skvelá efektivita v zakončení.

Gólom skončilo až 15,7 percent striel v hre piatich proti piatim. Hnala ich ofenzíva na čele s McDavidom a Draisaitlom. Práve oni vedú produktivitu vyraďovacích bojov. Obaja majú zhodne po sedem gólov a 19 asistencií.

McDavid ukazoval, že level jeho hry sa dá zdvihnúť ešte vyššie. Takmer každé jeho striedanie prinieslo množstvo šancí a veľa práce spôsobil aj výrobcom videí z tých najlepších akcii zápasov.

V hre päť na päť strelil Edmonton proti Calgary 19 gólov, McDavid bol na ľade pri 14 z nich a sám zaznamenal až jedenásť primárnych bodov.

V play off si drží pomer 56 percent striel na bránu, 62,9 percent očakávaných gólov a 73,5 percent gólov. Podáva dominantné výkony, ktorými sa zapája do diskusií o vôbec najlepšieho hráča histórie.

Skvelú sériu má za sebou aj Leon Draisaitl. Nemca nezbrzdil ani vyvrtnutý členok. Proti „plameňom“ mal v piatich dueloch 17 bodov.

Historicky sa zaradil na tretie miesto v počte bodov v jednej sérii a vôbec na prvé v počte bodov v sérii, ktorá trvala len päť zápasov. Jeho 3,4 bodov na duel je tiež absolútny rekord.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vyhrávajú pre chorého chlapca. McDavid a Oilers nadchli svet