Príde Škriniar o reprezentáciu? Veľkokluby ohlásili vznik Superligy

Milan Škriniar.
Milan Škriniar. (Zdroj: TASR/AP)
TASR|19. apr 2021 o 07:55 (aktualizované 19. apr 2021 o 12:22)

Superliga by konkurovala UEFA, výsledky súťaže by zrejme neuznala ani FIFA.

PARÍŽ. Dvanásť z najväčších európskych futbalových klubov v pondelok v noci oznámilo plány na vytvorenie Superligy, ktorá má konkurovať súťažiam Európskej futbalovej únie (UEFA).

AC Miláno, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur tak spravili napriek hrozbe vylúčenia z medzinárodných súťaží pre nich aj ich hráčov.

FIFA možno zakáže hráčom majstrovstvá sveta

"Pred začiatkom úvodnej sezóny, ktorá odštartuje čo najskôr, dostanú pozvánku ďalšie tri kluby," uvádza sa v stanovisku. Zakladajúce kluby dostanú "jednorazovú platbu vo výške 3,5 miliardy eur".

Prvým predsedom ESL bude prezident Realu Madrid Florentino Perez: "Pomôžeme futbalu na každej úrovni."

Vznik projektu ostro kritizovali predstavitelia UEFA, troch krajín a líg, z ktorých je dvanásť zakladajúcich klubov, i Asociácia európskych klubov (ECA). UEFA a národné zväzy reagovali, že všetky kluby, ktoré sa zapoja do Superligy, vylúčia z ostatných domácich, európskych i globálnych súťaží.

"Ich hráči môžu prísť aj o možnosť hrať za národné tímy," citovala zo stanoviska UEFA agentúra AFP. Zákaz reprezentovať tak hrozí aj slovenskému obrancovi Milanovi Škriniarovi z Interu Miláno.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už predtým uviedla, že takúto súťaž neuzná a hráčom, ktorí sa jej zúčastnia, by mohla zakázať účasť na majstrovstvách sveta, informuje televízia BBC.

UEFA: Cynický projekt

"Je to cynický projekt založený na záujme niekoľkých klubov," uviedli v nedeľu predstavitelia UEFA. Podľa dvanástky klubov však bude nová súťaž celkovo prospešná pre futbal.

"Spojením najlepších svetových klubov a hráčov, aby hrali proti sebe počas sezóny, otvorí Superliga novú kapitolu európskeho futbalu, vytvorí súťaž svetovej úrovne a zvýši finančnú podporu pre širšiu futbalovú pyramídu," uviedol spolumajiteľ Manchestru United a podpredseda Superligy Joel Glazer.

Predstavitelia Superligy uviedli, že súťaž by sa mala hrať v strede týždňa a kluby by mali aj ďalej pokračovať vo svojich národných súťažiach.

Do Superligy sa má každoročne zapojiť 20 mužstiev. K dvanástim zakladajúcim členom a trom ďalším klubom sa pridá päť tímov, ktoré sa kvalifikujú prostredníctvom domácich súťaží.

Kluby sa následne rozdelia do dvoch skupín po desať a budú proti sebe hrať systémom doma - vonku. Tri najlepšie z každej skupiny sa prebojujú do štvrťfinále, tímy na štvrtom a piatom mieste si zahrajú osemfinále.

Ďalej sa bude pokračovať vyraďovacím systémom na dva zápasy. Finále sa odohrá v máji na neutrálnom štadióne. ESL by mala po mužskej súťaži vytvoriť aj ženskú.

Superliga - základné informácie

Zakladajúce kluby: Arsenal Londýn, Manchester United, FC Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea Londýn, Manchester City, AC Miláno, Inter Miláno, Juventus Turín, Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid

Vrcholní predstavitelia: Prezident Realu Madrid Florentino Perez (predseda), predseda Juventusu Andrea Agnelli (podpredseda), spolupredseda Manchestru United Joel Glazer (podpredseda)

Účastníci: 20 klubov, 12 zakladajúcich, tri ďalšie kluby na permanentnej báze, päť kvalifikovaných na základe dosiahnutých výsledkov (bez udania ďalších detailov)

Formát: Mužstvá by hrali v dvoch desaťčlenných skupinách doma-vonku, mali by garantovaných 18 zápasov. Prví traja zo skupiny postúpia do štvrťfinále, 4. a 5. mužstvo z každej skupiny odohrá baráž o štvrťfinále doma-vonku. Štvrťfinále a semifinále doma-vonku, finále na jeden zápas na neutrálnom štadióne.

Dátumy: Superliga by mohla odštartovať od budúcej sezóny a hrať by sa mala od augusta do mája. Oficiálne dátumy ešte nie sú stanovené. Všetky zápasy okrem finále by sa hrali uprostred týždňa. To by bola priama konkurencia Lige majstrov, neprekrývala by sa ale s domácimi súťažami, v ktorých chcú superligisti naďalej pokračovať.

Financie: Členovia Superligy by mali mať k dispozícii fond vo výšky 3,5 miliardy eur k podpore investícií do infraštruktúry a k saturácii nákladov v dôsledku pandémie koronavírusu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Príde Škriniar o reprezentáciu? Veľkokluby ohlásili vznik Superligy