Dukátová i Kaliská do ďalších pretekov s optimizmom

SITA|19. jún 2007 o 15:39

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 19. júna (SITA) - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Elena Kaliská sa z európskeho šampionátu ešte nikdy nevracala bez medaily. Ak ju nezískala v individuálnej súťaži, zabralo ...

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 19. júna (SITA) - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Elena Kaliská sa z európskeho šampionátu ešte nikdy nevracala bez medaily. Ak ju nezískala v individuálnej súťaži, zabralo družstvo v súťaži hliadok a pódiové umiestnenie ju tak neminulo. Na VIII. ME v jej domovskej vode v Liptovskom Mikuláši mala dokonca obhajovať tituly šampiónky starého kontinentu z francúzskeho L´Argentiére La Bessé 2006 v oboch pretekoch. Nakoniec jej to ani na jednom fronte nevyšlo. V súťaži K1 skončila ôsma, v hliadkach 3xK1 sa spolu s Janou Dukátovou a Gabrielou Stacherovou museli skloniť pred Nemkami a skončili druhé. Medailovú niť však nepretrhla. „Som rada aj za tú striebornú medailu. Predsa len - nie je to jednoduché v rastúcej konkurencii. Európska špička je neuveriteľne vyrovnaná a kvalitná. Aj to striebro je pre mňa vzácnym kovom. Toto je za nami, musíme sa pozerať dopredu a snažiť sa bojovať na ďalších svetových podujatiach,“ skonštatovala skúsená reprezentantka, ktorá sa môže pochváliť vodnoslalomárskym „grandslamom“, keď má vo svojej zbierke zlato z OH, MS, ME i celkový triumf vo Svetovom pohári. „Teraz nás čakajú tri kolá Svetového pohára - v Prahe-Troji, v slovinskom Tacene a nemeckom Augsburgu. Určite to všetko budú veľmi pekné preteky, príde tam už kompletná svetová špička, takže to bude zaujímavé. No a potom nás čaká ten najväčší vrchol sezóny - majstrovstvá sveta, ktoré budú zároveň olympijskou kvalifikáciou,“ naznačila svoj ďalší program Elena Kaliská.

Vlani ju o honor slovenskej kajakárskej jednotky obrala jej o 11 rokov mladšia reprezentačná kolegyňa Jana Dukátová. Na MS v Prahe získala zlato a so zlatými ambíciami prišla aj do Liptovského Mikuláša. Suverénne vyhrala kvalifikáciu, keď v oboch kolách zajazdila najrýchlejší čas, rovnako nenašla premožiteľku ani v semifinále, vo finále to až do polovice trate vyzeralo na titul, nakoniec jej vzácny kov ušiel po 0,07 s. „Na všetkých pretekoch, na ktorých štartujem, chcem útočiť na medailu. V Liptovskom Mikuláši sa to malo v tejto sezóne začať, ale nevyšlo mi to, skončila som tesne za stupňom víťazov. V najbližších dňoch sa potrebujem dať zdravotne do poriadku, pretože som na majstrovstvách nebola úplne fit, aby som už do pretekov Svetového pohára mohla ísť v plnej forme a pohode,“ nestrácala optimizmus Jana Dukátová.

Prvé kolo Svetového pohára 2007 v dejisku minuloročných MS Prahe-Troji je na programe 30. júna a 1. júla. Slovenské kajakárky budú chcieť už tam dokázať, že liptovskomikulášske „pošmyknutie sa“ bolo iba náhodné, a vrátiť sa na pozície, na ktoré výkonnostne určite patria.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Dukátová i Kaliská do ďalších pretekov s optimizmom