Dubaj chce pomôcť Gebrselassimu k rekordu

Haile Gebrselassie
Haile Gebrselassie (Autor: ap)
SITA|15. jan 2009 o 11:44

Organizátori piatkového maratónu Standard Chartered v Dubaji v Spojených arabských emirátoch robia všetko pre to, aby Haile Gebrselassie prekonal svoj vlastný svetový rekord.

DUBAJ. Organizátori piatkového maratónu Standard Chartered v Dubaji v Spojených arabských emirátoch robia všetko pre to, aby Haile Gebrselassie prekonal svoj vlastný svetový rekord 2:03:59 h zo septembra minulého roku v Berlíne.

Pokus, ktorému sa podriaďujú aj organizátori

Vlani mu dubajský pokus nevyšiel, keďže začal príliš rýchlo (medzičas na polmaratóne 61:27 min). Organizátori dokonca mierne zmenili trať popri pobreží iba so štyrmi zákrutami.

"Je úplne rovná a mimoriadne rýchla. Ešte som takú za 25 rokov, odkedy sa venujem navrhovaniu tratí, nevidel,“ vyhlásil britský inžinier Paul Hodgson, ktorý naplánoval trať dubajského maratónu. Okrem toho bude štart pretekov už ráno o 6.30 h miestneho času, aby sa predišlo ostrému slnku v závere pretekov. Na štarte by mala byť teplota 10 až 12°C, v cieli maximálne 18 stupňov.

Gebrselassie nehce zopakovať chybu spred roka

"Už nemienim urobiť rovnakú chybu ako pred rokom, keď som začal príliš rýchlo," uviedol Haile Gebrselassie. "Úvod bude tentoraz pomalší, medzi 61:45 a 62:00 min. Ale určite nie pomalší. Na prekonanie svetového rekordu však musí všetko perfektne sadnúť - počasie, vodiči, forma. Možno by sa dalo zabehnúť 2:02:59, ale pravdepodobnejší je výkon okolo 2:03:30," doplnil fenomenálny Etiópčan, ktorý vlani v Dubaji vyhral časom 2:04:53 h.

V prípade víťazstva a prekonania svetového rekordu by Gebrselassie zarobil dovedna 1 250 000 dolárov - milión za rekord, štvrť milióna za 1. miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dubaj chce pomôcť Gebrselassimu k rekordu