Ruskí dopingoví hriešnici spolupracujú, začali vracať trofeje

Medailu by mala vrátiť aj olympijská víťazka 2012 v behu na 3000 m cez prekážky Julia Zaripovová.
Medailu by mala vrátiť aj olympijská víťazka 2012 v behu na 3000 m cez prekážky Julia Zaripovová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. feb 2017 o 16:30

Dvadsaťosem ruských športovcov by malo vrátiť olympijskú medailu pre porušenie dopingových pravidiel. Prví ich už vrátili.

BRATISLAVA. Potrestaní ruskí športovci začali vracať medaily z olympijských hier. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) potvrdil, že niekoľko ruských športovcov vrátilo svoje trofeje. Ešte pred týždňom bola situácia práve opačná.

Pri spätnom vyhodnocovaní vzoriek z olympijských hier v Pekingu a Londýne zistili veľa pozitívnych nálezov práve medzi ruskými športovcami.

Až osemnásti z nich boli medailistami a ďalší desiati mali vrátiť medaily za svoju účasť v štafetách. MOV neoznámil, koľkí športovci ich poslali, ani ich mená. Uviedol, že ich je "niekoľko". Podľa AFP je medzi nimi atlét Anton Kokorin.

Kokorin už medailu vrátil

Ešte pred týždňom podľa slov šéfa Ruského olympijského výboru Alexandra Žukova nevrátil medailu nik z potrestaných športovcov. „Nejde o ľahký proces. Zatiaľ neviem o tom, že by niekto medailu vrátil,“ povedal Žukov pre agentúru AP.

Do médií sa dostali správy, že niektorí ruskí športovci vôbec nemajú v pláne medaily vrátiť. Atlét Maxim Dyldin si bronz z pekinských hier chce nechať.

Štartoval v štafete na 4 x 400 metrov. Jeho vzorky boli v poriadku, pravidlá porušil jeho kolega Denis Alexejev.

Rusi prišli o bronzovú medailu zo štafety na 4x400 m v Pekingu 2008.

Dyldin pre ruské médiá tvrdil, že priamo z ministerstva športu dostal ubezpečenie, že medailu si môže nechať.

„Nesúhlasia s tým rozhodnutím a povedali mi, že si medailu môžem nechať. Mám ju doma. Len nech si ju skúsia prísť vziať,“ vravel.

Naopak, jeho kolega zo štafety Anton Kokorin už podľa informácií insidethegames.biz medailu vrátil.

Práve Kokorin bol z bežcov štafety čistý, nemal pozitívny dopingový test.

Atléti majú stále zákaz štartovať

Problém vrátenia medailí dopingovými hriešnikmi vytváral nové napätie medzi MOV a Ruskom. A to všetko v čase, keď ruským športovcom hrozí, že nebudú môcť štartovať na zimných hrách v Pjongčangu.

Rusko od rozpadu Sovietskeho zväzu stratilo pre pozitívne dopingové nálezy už 35 olympijských medailí. Je to najviac spomedzi všetkých krajín.

Na druhej priečke sú s deviatimi nálezmi USA a Bielorusko.

MOV na vymáhanie športových trofejí nemá takmer žiadne páky. Súdne žaloby by sa zrejme ťahali roky. Navyše mnohí športovci, ktorým zistili doping spätne, už ukončili kariéru a nie je možné im udeliť športové sankcie.

Povinnosť získať medaily od hriešnikov majú národné olympijské výbory.

Ruským športovcom navyše hrozí, že o ďalšie olympijské medaily môžu prísť. Vlani zverejnila nezávislá vyšetrovacia komisia informácie o rozsiahlom dopingovom systéme v ruskom športe.

Podľa jedného z informátorov, bývalého šéfa Moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova, asi tretina medailistov zo zimných hier v Soči 2014 nebola čistá.

MOV a jednotlivé športové federácie teraz skúmajú dôkazy. Rusko práve pre škandál s dopingom čelí stále sankciám.

Atléti nemôžu štartovať na medzinárodných súťažiach pod ruskou vlajkou, a to isté platí aj o hendikepovaných športovcoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Ruskí dopingoví hriešnici spolupracujú, začali vracať trofeje