Doneck poslali moskovskí šéfovia KHL hrať do Bratislavy

Hráči Donecka s Jánom Lacom a Petrom Podhradským sa tešia z výhry nad Rigou 3:1 v siedmom zápase play off v Bratislave.
Hráči Donecka s Jánom Lacom a Petrom Podhradským sa tešia z výhry nad Rigou 3:1 v siedmom zápase play off v Bratislave. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš, SITA|18. mar 2014 o 17:08

Pre nestabilnú politickú situáciu sa play off KHL nehrá na Ukrajine. Donbass si opäť vybral Slovensko.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME.

BRATISLAVA. Na oficiálnej internetovej stránke KHL ponúkli päť najzaujímavejších momentov z pondelňajších zápasov play off a dva z nich patrili Jánovi Lacovi v bránke Donbassu Doneck.

Keď v polovici zápasu s Rigou v páde hokejkou vyrazil strelu Paula Sczechuru, označili to za superzákrok. Slovenský reprezentant pochytal 24 striel, výrazne sa zaslúžil o víťazstvo Donecka 3:1 aj o postup do druhého kola Gagarinovho pohára.

Rozhodujúci siedmy zápas sa pre nestabilnú politickú situáciu na Ukrajine hral v Bratislave a v sérii 2. kola Lev Praha – Doneck si Donbass znova vybral Slovnaft arénu.

Podhradský hrá v rodnom meste

„Najlepšie by bolo, keby sme domáce zápasy mohli hrať v Donecku pred našimi fanúšikmi, ale vedenie KHL rozhodlo, že duel sa odohrá na neutrálnom štadióne. A tak sme cestovali na Slovensko,“ povedal vicemajster sveta z Helsínk 2012.

„V Bratislave sa mi chytalo veľmi dobre, v hľadisku som mal rodinu, známych. Na to, že tu hrali dve cudzie mužstvá, prišla aj solídna návšteva - takmer štyritisíc divákov. Z tribún sme cítili povzbudzovanie desiatok priaznivcov nášho klubu z Donecka.“

Mužstvo Donbassu prežíva hektické chvíle. S Rigou hralo v sobotu šiesty zápas série v Lotyšsku a keď sa v noci vrátilo na Ukrajinu dozvedelo sa, že v nedeľu letí do Bratislavy.

„Ani vo sne by mi nenapadlo, že rozhodujúci siedmy zápas play off si zahrám v rodnom meste. Víťazstvo ma tešilo dvojnásobne,“ pridal sa obranca Donecka Peter Podhradský. „Keď prišlo nariadenie z vedenia KHL, mne to celkom vyhovovalo.“

Šupler ľutuje Doneck

V hľadisku sledoval zápas aj tréner Július Šupler. Nevedel, na ktorú stranu má nakloniť svoje sympatie - v minulosti tri roky viedol Dinamo Riga a v predchádzajúcej sezóne 2012 - 2013 vstúpil s nováčikom Donbassom Doneck do KHL.

„Bol som pri tom, keď sme v ukrajinskom klube tvorili mužstvo a teraz som mal dobrý pocit, že pätnásť hráčov - vrátane slovenskej dvojice Laco, Podhradský - v tíme zostalo,“ poznamenal skúsený kouč. „Donbass má kvalitu, hrá so srdcom. Zaslúžene postúpil. Vedel zvládnuť situáciu, keď domáce prostredie musel narýchlo zameniť za Bratislavu.“

V druhom kole play off narazí Doneck na Lev Praha a z moskovského ústredia KHL už dostal správu, že ani teraz sa nebude hrať na Ukrajine.

„Pre Donbass je to veľké mínus,“ zareagoval Šupler. „Nemá domácu podporu, mužstvo je stále na cestách. Nastúpi proti oddýchnutému HC Lev, ktorý postúpil v štyroch zápasoch cez Záhreb.“

Vo štvrtok začínajú v Prahe

Po pondelňajšom zápase v Bratislave letela výprava Donbassu späť do Donecka. Situácia na Ukrajine zostáva vyhrotená. Doneck leží len sto kilometrov od ruských hraníc.

„Keby bolo na nás hráčoch, tak sa môže pokojne hrať aj v Donecku,“ snažil sa zľahčiť napätie Podhradský. „V šatni sa o politike nebavíme, za to sú zodpovední iní ľudia. Našou úlohou je hrať hokej. V posledných dňoch sa nám program menil z hodiny na hodinu.“

V utorok sa hráči Donbassu dozvedeli, že aj v sérii s Levom budú „doma“ v Bratislave. Prvé dva zápasy sa hrajú vo štvrtok a v piatok v Prahe, odvety v nedeľu a v pondelok v Slovnaft aréne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Doneck poslali moskovskí šéfovia KHL hrať do Bratislavy