Dominujú ako kedysi sovietski hokejisti. Novodobí gladiátori sú z Francúzska

Karabatič (vľavo) prežíva momentálne ťažké obdobie.
Karabatič (vľavo) prežíva momentálne ťažké obdobie. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|30. jan 2017 o 17:05

Francúzi okolo Nikolu Karabatiča vládnu svetovej hádzanej už desaťročie.

BRATISLAVA. Sledovať ich bolo vrcholným zážitkom. Médiá sa v tom vyžívali. "Futbal sa musí hrať v rytme ako hudobné dielo, Brazílčania to dokážu v jednom takte, zatiaľ čo iní nie," písalo sa vtedy. Mnohí ich doteraz označujú za najgeniálnejší tím všetkých čias.

Vo futbale nik iný tak dlho nedominoval. V období Pelého éry vyhrala Brazília tri tituly majstra sveta (1958, 1962 a 1970). „Keď sme nastúpili ja a Garrincha, Brazília nikdy neprehrala,“ chválil sa Pelé.

Hokejisti sovietskej zbornej v rokoch 1963 až 1975 získali desať titulov majstra sveta a k tomu pridali tri zlaté olympijské medaily. Keď v roku 1972 ich nadvládu ako jediné prerušilo Československo, Sovieti brali striebro ako tragédiu.

Treba však dodať, že na veľkých turnajoch neboli konfrontovaní s najlepšími profesionálmi z Kanady a USA.

Basketbalisti USA nevyhrali olympiádu od roku 1992 iba raz (v Aténach 2004 triumfovala Argentína). Na veľkej akcii naposledy prehrali pred takmer jedenástimi rokmi, v semifinále svetového šampionátu s Gréckom.

Niektorí experti aj preto so zveličením tvrdia, že najväčším súperom Američanov je ich slávna olympijská basketbalová minulosť a predovšetkým tieň neprekonateľného Dream Teamu z hier v Barcelone 1992.

Takto vyzeralo finále hádzanárskych majstrovstiev sveta: fotogaléria

30.1.2017

Ešte výraznejšie dominujú americké basketbalistky. Od roku 1984 nebrali zlato iba na olympiáde v Barcelone 1992, keď skončili tretie.

Desaťkrát zlatý

Aj hádzaná prežíva obdobie svojho najlepšieho tímu všetkých čias.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Dominujú ako kedysi sovietski hokejisti. Novodobí gladiátori sú z Francúzska