Na turnaji vyhrali všetky zápasy. Francúzi obhájili titul majstrov sveta

Hádzanári Francúzska oslavujú zisk titulu majstra sveta.
Hádzanári Francúzska oslavujú zisk titulu majstra sveta. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|29. jan 2017 o 19:41

Hádzanári Francúzska si vo finále domáceho šampionátu poradili s Nórskom 33:26. Bronz si už v sobotu vybojovali Slovinci.

Majstrovstvá sveta v hádzanej - finále:

Paríž (Francúzsko)

Francúzsko - Nórsko 33:26 (18:17)

Francúzsko: Gérard, Omeyer - Remili 4, Nyokas, Narcisse 2, N. Karabatič 6, Mahé 5/3, N´Guessan, Accambray, Abalo 1, Sorhaindo 3, Guigou 5/2, Fabregas 2, Dipanda, Porte 5, Mem

Nórsko: Christensen, Bergerud - Sagosen 1, Hykkerud, Myrhol 4, Överby, Tönnesen 5, Jöndal 2, Björnsen 4, Lindboe, Gullerud 1, Röd, O´Sullivan 1, Tangen 3, Johannessen 1, E. L. Hansen 4

Pok. hody: 7/5 - 0, vylúčení: 1 - 2

Rozhodovali Gjeding a Hansen (obaja Dán.), 15 609 divákov

/Francúzi sa stali majstrami sveta 2017/

PARÍŽ. Hádzanári Francúzska sa naďalej môžu pýšiť titulom svetových šampiónov. Zverenci trénerskej dvojice Didier Dinart - Guillaume Gille zdolali v nedeľňajšom finále na XXV. majstrovstvách sveta mužov v Paríži hráčov Nórska 33:26 (18:17) a v domácom prostredí obhájili prvenstvo spred dvoch rokov.

Vybojovali si šiesty titul z MS a celkovo jubilejnú desiatu medailu (6 - 1 - 3).

Francúzi prešli turnajom bez jediného zaváhania, víťazne zvládli všetkých deväť duelov - päť v základnej skupine a štyri vo vyraďovacej časti. Svoju siedmu finálovú účasť premenili na šieste zlato (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017). V počte víťazných trofejí sú najúspešnejším tímom v histórii.

V rozhodujúcom súboji o titul neuspeli len v roku 1993 proti Rusom (19:28).

Najväčší úspech Nórov

Nóri napriek finálovej prehre dosiahli svoj najväčší úspech v histórii svetových šampionátov. Z premiérovej účasti v boji o titul si odniesli striebro, čo je ich zatiaľ jediný kov. Doteraz skončili najlepšie na šiestom mieste v roku 1958.

Zverenci trénera Christiana Bergeho pritom štartovali na majstrovstvách sveta 2017 vďaka voľnej karte, keď v play-off kvalifikácie ich vyradili Slovinci.

Takto vyzeralo finále hádzanárskych majstrovstiev sveta: fotogaléria

30.1.2017

Na turnaji prehrali len dvakrát - v základnej skupine a potom až vo finále. V oboch prípadoch so staronovým šampiónom Francúzskom (28:31 a 26:33).

Najužitočnejší bol Karabatič

Najlepším strelcom finále bol so šiestimi zásahmi Francúz Nikola Karabatič, rovnako ako v roku 2011 ho vyhlásili za Najužitočnejšieho hráča turnaja.

"Snívali sme vďaka predchádzajúcim generáciám, chceli sme ich napodobniť. Pobláznenie okolo tohto športu je nádherné," citoval Karabatiča web L'Equipe.

Nikola Karabatič sa stal najužitočnejším hráčom turnaja.
Nikola Karabatič sa stal najužitočnejším hráčom turnaja. (Autor: TASR/AP)

"Nemám slov, som hrdý na tento tím, na všetkých, ktorí boli jeho súčasťou. Je to nesmierne emotívne," dodal Nikola Karabatič.

Bronz získali Slovinci

Bronzové medaily získali na MS 2017 Slovinci. Zverenci trénera Veselina Vujoviča zvíťazili v sobotňajšom stretnutí o tretie miesto v parížskej AccorHotels Arene nad Chorvátmi tesne 31:30 (13:18), keď v záverečnej dvadsaťminútovke predviedli obrat z 16:24. Slovinskí hádzanári sa tešili z prvej medaily na svetovom šampionáte.

Slovensko chýbalo na MS 2017, keďže nepostúpilo už z prvej fázy kvalifikácie.

Ocenenia:

All Star tím: Vincent Gerard - Nadim Remili (obaja Fr.), Domagoj Duvnjak (Chor.), Sander Sagossen - Kristian Björnsen, Bjarte Myrhol (všetci Nór.), Jerry Tollbring (Švéd.)

Najlepší strelec: Kiril Lazarov (Maced.) 50 gólov

Najužitočnejší hráč: Nikola Karabatič (Fr.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Na turnaji vyhrali všetky zápasy. Francúzi obhájili titul majstrov sveta