Do Bratislavy mieri ďalšia nadnárodná hokejová liga

Hokejisti Bratislava Capitals.
Hokejisti Bratislava Capitals. (Autor: SITA)
Boris Vanya, Juraj Berzedi|25. feb 2020 o 14:13

Capitals neplánujú hrať v Tipsport lige.

BRATISLAVA. Hokejový klub Bratislava Capitals chce pôsobiť v EBEL lige. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja umožnil podľa RTVS lídrovi Slovenskej hokejovej ligy vstup do nadnárodnej súťaže už v nasledujúcej sezóne.

V lige hrajú okrem rakúskych klubov aj mužstvá z Talianska, Maďarska a Česka.

„Radi by sme zvýšili divácku návštevnosť a atraktivitu zápasov. Chceme mať konfrontáciu s vyspelými zahraničnými klubmi,“ naznačil prezident klubu Dušan Pašek.

Čaká ich ešte dlhá cesta

Hoci výkonný výbor SZĽH dal bratislavskému klubu zelenú, neznamená to, že Capitals majú zaistenú účasť v budúcom ročníku EBEL ligy.

„So zástupcami súťaže už komunikujeme približne dva mesiace. Je tam veľa administratívnych bodov, ktoré ešte musíme splniť. Čaká nás dlhá cesta,“ tvrdí Pašek.

V prípade víťazstva Capitals v play off Slovenskej hokejovej ligy by do najvyššej súťaže postúpil zdolaný finalista.

Namiesto derby proti Slovanu Bratislava by Capitals hrali v EBEL lige napríklad proti svojim menovcom z Viedne, talianskemu Bolzanu, moravskému Znojmu alebo maďarskému Fehérváru.

„Cieľom je aj zvýšenie marketingovej hodnoty klubu, možnosť porovnávať sa v derby zápasoch s Viedňou alebo Znojmom je výzva,“ naznačil Pašek.

Dôvodom je slabší divácky záujem

Minimálny počet rokov, na aký kluby vstupujú do nadnárodnej súťaže, sú štyri. Pri nových účastníkoch sa však po sezóne hodnotí ich prínos.

„Keď sa nám to podarí, chceli by sme v súťaži zotrvať dlhšie obdobie,“ zdôrazňuje Pašek.

Projekt Bratislava Capitals odštartoval iba pred touto sezónou. Klub je suverénnym lídrom druhej najvyššej súťaže, hráva na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, bojuje však s diváckym nezáujmom.

„Slabší divácky záujem je jeden z dôvodov, prečo sa chceme posunúť do EBEL ligy,“ konštatuje Pašek.

FOTO: Informácie RTVS (počkajte, kým sa príspevok načíta)

Derby so Slovanom len v príprave

Hokejoví fanúšikovia v Bratislave jasne ukázali, že prednosť dávajú zápasom Slovana v Tipsport lige.

Pred sezónou zástupcovia Capitals hovorili, že aj derby súboje so Slovanom sú lákadlom, pre ktoré by chceli postúpiť do Tipsport ligy.

„Keby sa nám podaril vstup do EBEL ligy, derby by nebolo v rámci súťažnej sezóny. Nikde však nie je napísané, že by sme nemohli porovnať sily pred sezónou,“ tvrdí Pašek.

Bratislavský tím je suverénnym lídrom druhej ligy. Zároveň je aj najväčším favoritom na celkové víťazstvo.

„Na tom sa nič nemení, každý hráč chce víťaziť. Určite nepôjdem do play off s tým, že vypustím nejaké zápasy,“ hovorí útočník Capitals Marek Slovák.

Môžu zažiť nové dobrodružstvo

Informáciu, že klub rokuje s predstaviteľmi nadnárodnej súťaže i so zástupcami SZĽH, vedeli aj hokejisti.

„Je dobré, že vedenie nám povedalo na rovinu, čo je vo veci,“ načrtol Slovák.

To, že na domáce zápasy Capitals chodí len zopár desiatok fanúšikov, vníma ako jav, ktorý prispel k rozhodnutiu odísť do EBEL ligy.

„Aj keď na prvú ligu hráme pekný hokej a dávame veľa gólov, nepritiahli sme do hľadiska náročného bratislavského diváka,“ naznačil Slovák.

„Možno bude ľudí zaujímať nadnárodná liga. Aj pre hráčov je to zaujímavá súťaž. Môžeme zažiť nové dobrodružstvá a posunúť sa v kariére. Aktuálnym cieľom je však stále zvíťaziť v prvej lige,“ dodal.

Vo Viedni chodí aj päťtisíc

EBEL liga ja v tabuľke návštevnosti hokejových súťaží v Európe siedma. V minulej sezóne sledovalo zápasy základnej časti v priemere bezmála tritisíc fanúšikov. Slovenská Tipsport liga bola až desiata s priemerom 1728 divákov na zápas.

Najviac fanúšikov chodí na zápasy tímu Viedeň Capitals (priemer 4871) a Black Wings Linz (4627).

Zatiaľ dvakrát vyhral súťaž iný než rakúsky klub - v rokoch 2014 a 2018 triumfovalo v lige talianske Bolzano.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Do Bratislavy mieri ďalšia nadnárodná hokejová liga