Fourcade sa zastal Rusov a nalepil ich vlajku. Pidručného to rozhnevalo

Dmytro Pidručnyj.
Dmytro Pidručnyj. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. apr 2022 o 22:40

Simon Fourcade je proti vylúčeniu ruských športovcov z podujatí.

BRATISLAVA. Jeho priezvisko v biatlone každý pozná. Z bratov bol však Simon ten menej úspešný. Takmer všetky úspechy dosiahol ako člen francúzskej štafety. Aj jediný titul majstra sveta. Simon Fourcade sa dal na trénerstvo a je trénerom juniorského tímu Francízska.

Teraz však pobúril ukrajinských športovcov a zvlášť biatlonistov. Dal totiž rozhovor ruskej televíznej stanici TV Match a zastal sa ruských športovcov. 

„Nemyslím si, že vylúčenie ruských športovcov a ich federácií je správny krok,“ hovoril starší z bratov Fourcadovcov pre Match TV.

Podľa neho to bola chyba. Tento krok vraj k ničomu nepomôže a nič nezmení. Biatlonová únia vraj len kopíruje rozhodnutia ostatných športových federácií.

Vylepil ruskú vlajku, aby podporil Rusov

Fourcade opísal, že o vojne na Ukrajine sa dozvedel počas juniorských majstrovstiev sveta v Soldier Hollow.

Ruskému tímu najskôr Medzinárodná biatlonová únia (IBU) zakázala používať národné symboly a zo stožiara stiahli aj ruskú vlajku. Vraj mu to prišlo ľúto.

Hoci odsudzuje to, čo sa deje na Ukrajine, rozhodol sa rozstrihať francúzsku vlajku a jednotlivé farebné pruhy prilepil na bunku ruského servisného tímu tak, aby zobrazovali ruskú vlajku. 

Nedokázal pochopiť ani vylúčenie ruských reprezentantov na mládežníckom šampionáte. Bolo mu ich ľúto.

Simon Forucade navyše povedal, že vylúčenie športovcov nepodporuje ani jeho brat Martin Fourcade, ktorý je jednou z najväčších osobností biatlonu. 

Na tento rozhovor zareagoval ukrajinský reprezentant Dmytro Pidručnyj. Majster sveta z roku 2019 hneď v prvých dňoch vojny narukoval do armády. Bol svedkom ľudských tragédií, násilia, strachu a zmarených životov.

Navyše v posledných dňoch sa po stiahnutí ruských vojsk z niektorých miest ukázalo, ako zabíjali desiatky civilistov.

Preto ho slová Simona Fourcada silno ranili. 

Pidručnyj poslal bratom hanlivý odkaz

Bratom poslal najskôr hanlivý odkaz: 'Choďte do riti'.

„Ukázalo sa, že z takých výborných športovcov sú sračky. Ako niekto môže tvrdiť, že šport je apolitický, keď na mítingu na podporu vojny je veľa ruských športovcov a majú na sebe písmeno Z? Sú nevinní a utláčaní? Šport bol vždy prostriedkom na propagáciu krajiny, preto podľa mňa nikdy neplatilo, že šport nie je súčasťou politiky,“ napísal Pidručnyj na instagrame.

„Myslím si, že obyvatelia Ruska a Bieloruska nesú zodpovednosť za to, koho si zvolili a koho zločiny ospravedlnili,“ doplnil. 

Boľšunov, Rylov a ďalší Putina podporili

Martina Fourcada sa kritika od Pidručného dotkla a ohradil sa, že ho Ukrajinec urazil len za to, čo si myslí jeho brat. 

Simon Fourcade sa v nedeľu pokúsil svoj postoj vysvetliť. Zopakoval, že je proti vojne a nepodporuje činy ruskej vlády, no zopakoval, že je podľa neho pokrytecké vylúčiť športovcov zo súťaží, keďže za to nie sú zodpovední. 

„Majorita ruských športovcov je proti vojne, ale pravda je, že to nemôžu otvorene povedať,“ napísal Simon Fourcade. 

Od začiatku vojny takmer nik z ruských športovcov otvorene proti vojne nevystúpil. Viacerí tenisti naznačili, že sú za mier.

Naopak práve športovci vyjadrili podporu vojne. Mítingu na podporu Putina sa zúčastnili olympijský víťaz v behu na lyžiach Alexander Boľšunov, olympijský víťaz v plávaní Jevgenij Rylov, krasokorčuliari Viktória Sinicinová, Nikita Kacalapov, Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov a mnohí ďalší.

Vojnu otvorene podporuje aj šachový veľmajster Sergej Karjakin.

„Od začiatku vojny mi napísal iba jeden ruský športovec, že sa hanbí za to, čo robí jeho krajina, ale má strach o seba a o svoju rodinu, a preto to nemôže vyjadriť verejne. Mlčanie ruských a bieloruských športovcov len potvrdzuje, že vojnu podporujú. Preto neľutujem, že ich vylúčili z medzinárodných súťaží,“ napísal Pidručnyj. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Fourcade sa zastal Rusov a nalepil ich vlajku. Pidručného to rozhnevalo