Tri zákroky v jednom rozstrele? Výnimočný Costa si bral príklad od krajana bez rukavíc

Diogo Costa v zápase Portugalsko - Slovinsko v osemfinále EURO 2024.
Diogo Costa v zápase Portugalsko - Slovinsko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|2. júl 2024 o 18:20

Súčasný tréner brankárov Ricardo dvakrát vyradil Anglicko.

FRANKFURT, BRATISLAVA. V histórii majstrovstiev Európy predviedol niečo jedinečné.

Brankár Portugalska Diogo Costa chytil v jedenástkovom rozstrele v osemfinále EURO 2024 proti Slovinsku tri penalty. Zároveň nedostal žiadny gól, a to ani v rozstrele.

V dejinách európskeho šampionátu sa to stalo prvý raz.

Životný zápas

„Bol to môj životný zápas,“ povedal Costa reportérom po stretnutí, ktoré sa skončilo po predĺžení bez gólov.

„Asi to bol zápas, v ktorom som bol najužitočnejší. Som veľmi, veľmi šťastný a nesmierne sa teším, že som pomohol mužstvu,“ uviedol 24-ročný gólman FC Porto.

Vyznamenal sa už v závere predĺženia, keď chytil nájazd Benjamina Šeška.

V rozstrele na ňom stroskotali Josip Iličič, Jure Balkovec i Benjamin Verbič a keďže všetci portugalskí hráči svoju jedenástku premenili, rozstrel sa skončil už po tretej sérii.

Costa sa pri strelách z bieleho bodu spoliehal na svoj inštinkt. „Myslel som na to, že musím to chytiť a dal som na predtuchy,“ opísal svoje pocity.

Za svoj výkon ho zvolili aj za muža zápasu.

Neprekonateľní Chorváti

Na svetových šampionátoch sa stalo už trikrát, že brankár v rámci jedného rozstrelu zlikvidoval tri jedenástky.

Podarilo sa to dvom chorvátskym a jednému portugalskému brankárovi.

Najčerstvejšie si môžu futbaloví fanúšikovia pamätať parádny výkon Dominika Livakoviča na MS 2022 v Katare, ktorý žiaril proti Japonsku.

Livakovič sa stal zároveň prvým brankárom na svetových šampionátoch, ktorý v rozstrele chytil hneď prvé dva pokutové kopy. Chorvátsko aj vďaka nemu postúpilo medzi najlepších osem mužstiev a napokon získalo bronz.

Chorváti aj o štyri roky skôr sa dostali do štvrťfinále cez rozstrel a tiež im zahviezdil brankár.

Na MS 2018 v Rusku proti Dánsku chytil Danijel Šubašič taktiež tri pokutové kopy. Chorváti na tom turnaji sa dostali až do finále a išli domov so striebornými medailami.

Ricardo bez rukavíc

Na MS 2006 v Nemecku sa v štvrťfinále stretli Portugalsko a Anglicko a zápas sa skončil bezgólovou remízou. V rozstrele sa tešili Portugalčania, lebo brankár Ricardo chytil pokusy Franka Lamparda, Stevena Gerrarda aj Jamieho Carraghera.

Nebolo to prvý raz, že Ricardo zdeptal celé Anglicko: presne pred dvadsiatimi rokmi na EURO v Portugalsku rozhodol vo štvrťfinále medzi týmito dvoma súpermi tiež rozstrel.

Ricardo v tomto pamätnom rozstrele dal dole svoje rukavice pred penaltou Dariusa Vassela a holými rukami loptu chytil. Vzápätí sa sám postavil za loptu a dobre umiestnenou strelou poslal Portugalsko do semifinále.

V súčasnosti je Ricardo trénerom brankárov portugalskej reprezentácie.

„Je výborné mať ho v realizačnom tíme. Dáva mi všetky potrebné rady, aby som chytil penalty. Aj keď ja si rukavice určite nechám,“ povedal Costa ešte počas skupinovej fázy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»EURO 2024»Tri zákroky v jednom rozstrele? Výnimočný Costa si bral príklad od krajana bez rukavíc