Averinová píše historické štatistiky. Pripísala si veľké rekordy

Ruská gymnastka Dina Averinová.
Ruská gymnastka Dina Averinová. (Autor: SITA/AP)
TASR|28. okt 2021 o 16:11

Úspešné sú obe sestry Averinové.

KITAKJÚŠÚ. Ruská moderná gymnastka Dina Averinová získala na MS v japonskom Kitakjúšú 3 zlaté a jednu striebornú medailu v separátnych cvičeniach s náčiniami.

Po stredajších triumfoch s obručou a loptou sa jej vo štvrtok podarilo triumfovať aj v cvičení s kuželami, so stuhou skončila druhá s najtesnejším rozdielom 50 tisícin za Bieloruskou Alinou Harnaskovou.

V historických tabuľkách sa 22-ročná Dina Averinová počtom 14 individuálnych zlatých medailí na svetových šampionátoch dostala na čelo a vlastní aj ďalšie rekordy.

Úspešné sestry

V cvičení s loptou sa ako prvá moderná gymnastka dočkala prekonania 29-ky v známkovaní akejkoľvek individuálnej zostavy (29,125).

V Japonsku môže cez víkend získať aj svoj štvrtý majstrovský titul vo viacboji a so značnou pravdepodobnosťou bude medzi dekorovanými aj v súťaži tímov.

Dejinná šampiónka modernej gymnastiky so svojou sestrou opäť ovládli svetové fórum tohto olympijského odvetvia, Arina Averinová v Kitakjúšú získala dve striebra a bronz.

Spolu obe súrodenecké dvojičky zdobí 34 cenných kovov z MS, z toho 20 zlatých. V sumáre s ME je to pri 59 medailách aj 39 titulov.

K tomu treba prirátať striebro Diny z olympiády, ktoré v Tokiu vyvolalo rozruch a teraz počas MS dotvára kontroverzné pozadie. V auguste sa prvýkrát od Atlanty 1996 sa olympijskou šampiónkou vo viacboji nestala moderná gymnastka z Ruska a zlato získala Izraelka Linoy Ashramová (na MS neštartuje) práve pred ruskou superfavoritkou, zdolala ju tesnom súboji o 150 tisícin, Arina skončila štvrtá.

Frustrácia sestier Averinových vychádzala prirodzene z ich päťročnej dominancie, ktorú plánovali pôvodne zavŕšiť na olympiáde pred rokom. Pandémia predĺžila olympijský cyklus a epocha triumfálnych sestier pokračovala už jemne nahlodaná úsilím ďalších pretekárok.

Na júnových ME však Averiny spolu pozlátili viacboj i tri zo štyroch individuálnych náčiní a vo viacboji nie je na prvom mieste z uplynulých piatich riadnych MS a ME iné priezvisko ako Averinová.

Otázniky o olympiáde

Viacboj na olympiáde aj preto vyvolal otázniky, Dina, ktorá bojovala dlhé mesiace s bolesťami chrbtice, dostávala od začiatku trochu nižšie hodnotenia (v lopte rovnaké) ako Ashramová, obe cvičili bez väčších chýb.

Lenže kým Izraelka mala známky za obruč, loptu a kužele prevažne výrazne lepšie ako na júnových ME, u Averinovej to bolo zväčša opačne. Najväčší rozruch vyvolala záverečná stuha, Ashramovej padla a napriek povinným zrážkam jej to stačilo na 23,300, čo bolo len o 200 tisícin menej ako v kvalifikácii a o pol bodu viac ako na nedávnom európskom šampionáte.

Tam naopak Dina v tomto náčiní triumfovala so známkou 24,700, v Tokiu však dostala za bezchybné prevedenie len 24 rovných.

Na MS však opäť jasne dominuje Dina a okrem šampiónky sa tak stala aj jedným zo symbolov krutého paradoxu v športe. Keďže vzhľadom na zdravotný stav už ohlásila svoj koniec pred OH 2024 v Paríži (praje si, aby to tam potiahla aspoň sestra Arina), najdekorovanejšia a zlatými medailami na vrcholoch najviac ovenčená gymnastka histórie olympijské zlato už asi nikdy nezíska.

Japonsko sa stalo pre ňu osudovou krajinou, v Tokiu sa dožila najväčšieho roztrpčenia kariéry a v Kitakjúšú posunu na úplné čelo historických tabuliek MS - bez olympijského zlata. Na čele medailových bilancii teraz tróni pred krajankami Jevgenijou Kanajevovou a Janou Kudrjavcevovou.

Po súťažiach so štyrmi náčiniami vedie pred Kanajevovou o jedno zlato v individuálnych štartoch na MS, viac má aj v súčte všetkých individuálnych kovov (18) i všetkých medailí (20).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Averinová píše historické štatistiky. Pripísala si veľké rekordy