Demitra dostal kapitánske céčko

Pavol Demitra počas rozhovoru s Glenom Hanlonom.
Pavol Demitra počas rozhovoru s Glenom Hanlonom. (Autor: SITA)
SITA|28. apr 2011 o 17:07

V úvodnom zápase MS 2011 tréner Hanlon nepočíta so štvoricou Hamerlík, Sersen, Bartovič, Marcinko.

BRATISLAVA. Kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácia na 75. majstrovstvách sveta v hokeji v Bratislave a Košiciach (29.4. - 15.5. 2011) bude útočník Pavol Demitra.

Po štvrtkovom tréningu to oznámil tréner Glen Hanlon. Na slovenskej súpiske nebudú na piatkový zápas proti Slovinsku figurovať brankár Peter Hamerlík, obranca Michal Sersen a útočníci Milan Bartovič s Tomášom Marcinkom.

Tím stále čaká na správy ohľadne zdravotného stavu dvojice Sekera - Kopecký. "Andrej je zrejme na vyšetreniach a nevyzerá to pozitívne s ním, ale takisto ako v jeho prípade, ani Tomáša Kopeckého sme sa definitívne nevzdali," povedal Hanlon.

Trojica ďalších reprezentantov zo zámoria Marián Hossa, Michal Handzuš a Ľubomír Višňovský priletí v priebehu soboty.

Obrancu Anaheimu Ducks budú musieť prezrieť lekári aj na Slovensku. "Marián a Michal sú istí pre nedeľňajší zápas s Nemeckom, keď Ľubo dorazí, budeme sa musieť ešte pozrieť na jeho zdravotný stav. Ľubo bude ale pripravený nastúpiť najskôr v zápase proti Rusku."

Hanlon si uvedomuje dôležitosť domáceho prostredia

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie má pred sebou veľkú výzvu. Ako prvý zahraničný kouč slovenského výberu by chcel dosiahnuť na svetovom šampionáte s tímom úspech. Vlani pri premiére na MS v Nemecku skončil jeho výber na 12. mieste. Teraz má k dispozícii silnejší tím a aj jeho ambície sú oveľa vyššie.

"Trénovať slovenskú reprezentáciu je cťou a zároveň privilégiom. Vlani v marci, keď ma oslovili, som bol vďačný za možnosť, že ich môžem trénovať. Na tohtoročný šampionát sa veľmi teším, aj keď to aj pre mňa bude veľmi veľká zodpovednosť," povedal Glen Hanlon.

Domácim mužstvám sa na svetových šampionátoch nedarí vystúpiť na vrchol už 25 rokov. Naposledy pred vlastnými fanúšikmi získali zlato v roku 1986 vtedajší reprezentanti ZSSR.

"Tlak domáceho prostredia je obrovský. Hovoril som na túto tému s členmi realizačného tímu kanadskej reprezentácie, ktorí boli na MS 2008, i s bývalým trénerom Švajčiarska Ralphom Kruegerom. Som pripravený na to, že musíme znášať veľký tlak," tvrdí Hanlon.

Slovensko nastúpi v základnej skupine proti Slovinsku, Nemecku a Rusku. Hneď prvý duel bude pre tím veľmi dôležitý. Úspech so Slovinskom môže tím posunúť bližšie k bránam druhej fázy. Slováci budú proti Slovincom favoritom, ten však nie vždy musí uspieť.

Pred turnajom bývam vždy nervóznejší ako počas neho, hovorí Kanaďan

"Je jedno, či hráme proti prvému tímu svetového rebríčka alebo proti niektorému z nižších priečok. Vždy začíname s cieľom vyhrať. Každý súper na úrovni elitnej kategórie MS je veľmi ťažký. Aj pred rokom sme išli na šampionát s cieľom vyhrávať, vtedy však naše očakávania neboli vysoké ako teraz," uviedol Hanlon.

Tréner slovenského výberu si netrúfa odhadnúť, ako dopadne jeho tím na šampionáte. Úspech, ale aj neúspech závisí od mnohých faktorov.

"Potrebujeme najmä zdravých hráčov. Momentálne ma však trápi otázka, či sme urobili všetko tak, aby sme boli najlepšie pripravení. Na turnaji už veľa v hernom systéme nenatrénujete."

"Pred turnajom bývam vždy nervóznejší ako počas neho," povedal Hanlon, ktorý je známy aj ako veľký motivátor. Vlani podsúval hráčom cez izbové dvere na hoteli lístočky s motivačnými heslami. "Tentoraz však mám pripravené iné formy," doplnil Hanlon.

Tretina fanúšikov tipuje, že Slovensko bude hrať o medaily
Slovenskí fanúšikovoa majú pred hokejovými majstrovstvami sveta v Bratislave a Košiciach veľké očakávania. Viac než tretina opýtaných tipuje, že slovenská reprezentácia postúpi na domácom šampionáte do bojov o medaily. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Ipsos, ktorá patrí do tretej najväčšej výskumnej siete na svete.

Najviac medailových ambícií fanúšikovia pripisujú Kanade až dve tretiny opýtaných očakáva, že krajina javorového listu získa medailu.

Podľa aktuálnych výsledkov prieskumu si 38% opýtaných myslí, že slovenské mužstvo sa prebojuje medzi semifinálové kvarteto a bude hrať o medaily. Tridsať percent si myslí, že tím Glena Hanlona postúpi do štvrťfinále a tam sa jeho púť skončí.

Dvadsaťsedem percent respondentov predpokladá, že Slováci vypadnú v osemfinálovej fáze a 3% sa domnievajú, že nepostúpia zo základnej skupiny. Najoptimistickejšie odhadujú úspechy slovenských hokejistov respondenti vo vekovej skupine nad 45 rokov.

Za víťazov šampionátu tipuje 32% respondentov tím Kanady, 25 % si myslí, že zvíťazí Rusko a 10% očakáva, že zlatú medailu získa Slovensko. Striebro pre slovenské farby prorokuje 8% opýtaných a 17 % si myslí, že usporiadateľ šampionátu získa bronz. Šesťdesiatpäť percent respondentov predpokladá, že Slovensko skončí bez medaily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Demitra dostal kapitánske céčko