Davisov pohár: Lacko poslal Slovensko do baráže

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: ČTK)
SITA|13. apr 2008 o 15:37

Už po úvodnej nedeľňajšej dvojhre zápasu s Gruzínskom má Slovensko barážovú istotu súboja o postup do svetovej skupiny.

BRATISLAVA 13. apríla (SITA) - Slovenskí tenisti zvíťazili nad Gruzíncami v bratislavskom stretnutí finálového 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2008 reprezentačných družstiev mužov 4:1 a po tretí raz v rade postúpili do zápasu o účasť vo svetovej skupine.

Lukáš Lacko, ktorý v súboji jednotiek oboch tímov zdolal Nodara Itonišviliho za 79 minút 6:3, 6:1, 6:3. Slováci vedú v stretnutí 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny nad Gruzíncami pred záverečnou dvojhrou už nezvratných 3:1. Meno svojho súpera v ďalšom pokuse o návrat do svetovej skupiny Davisovho pohára sa finalisti tejto súťaže spred troch rokov dozvedia v stredu 16. apríla, keď je na programe žreb.

Na domácej pôde v Sibamac aréne Národného tenisového centra zvíťazili slovenskí tenisti po prvý raz od septembra 2005, keď vtedy v semifinále svetovej skupiny zdolali vo víťaznom ťažení Argentínu 4:1. Piešťanský rodák Lacko si pripísal v Davisovom pohári na konto štvrté singlové víťazstvo (bilancia 4:2, celkovo aj so štvorhrou 4:4) a ziskom rozhodujúceho bodu odčinil piatkové nečakané zaváhanie v súboji s Iraklim Labadzem. Rebríčkový rozdiel vyše 1000 miest v rebríčku ATP Entry medzi Lackom (151.) a Itonišvili (1233.) bol citeľný a s výnimkou úvodu zápasu 20-ročný Slovák nemal s gruzínskym rovesníkom žiadne problémy. Z dvoch tretín zaplnené štvortisícové hľadisko Simabac arény NTC vyprevádzalo v závere slovenského tenistu na rozdiel od piatku zaslúženým potleskom. Na záverečnú dvojhru súboja Slovensko - Gruzínsko nastúpia Filip Polášek a Revaz Osadze.

Lacko zariadil rozhodujúci bod proti Itonišvilimu

Itonišvili vstúpil do zápasu bez bázne a hany, ale aj bez potrebného tenisového umenia. Svetové údery striedal s fatálnymi chybami, pričom tých druhých bolo o poznanie viac. Lackovi stačil štandardný výkon so solídnym servisom a vyčkávaním na nevynútené chyby súpera. Prvý slovenský brejk sa zrodil v piatom geme na 3:2 a druhý potom za stavu 5:3, keď Itonišvili nezvládol podávanie na udržanie v I. sete. Mladý Gruzínec vzápätí využil možnosť ošetrenia a nechal si masírovať pravú ruku. Nepomohlo mu to však. V druhom sete Lacko na antukovom kurte Sibamac arény NTC jednoznačne dominoval a zvíťazil v ňom hladko 6:1. Od stavu 1:1 svojmu súperovi nepovolil ani gem. Ten získal debutant Itonišvili až v treťom sete za stavu 0:2. Keďže Lacko si už do konca zápasu podržal servis, v pohodovom tempe napokon získal rozhodujúci tretí bod pre Slovensko. Pri servise súpera za stavu 5:3 premenil hneď prvý mečbal.

Lukáš Lacko: „Som veľmi rád, že sa mi aspoň dnes podarilo splniť úlohu jednotky tímu a získať rozhodujúci tretí bod. Po piatkovom takmer päťhodinovom zápase som to chcel mať čo najrýchlejšie za sebou. Odkedy som Itonišviliho v úvodnom sete brejkol na 3:2, dostal som vývoj pod kontrolu a dotiahol som to do úspešného konca.“

V záverečnej dvojhre, druhej nedeľňajšej, trojdňového duelu na antuke pod zatiahnutou v Sibamac aréne NTC proti podkaukazskému tímu deblový špecialista Filip Polášek, ktorý za už nezvratného stavu celkového priebežného stavu 3:1 pre domácich nastúpil namiesto pôvodne nominovaného Dominika Hrbatého, zdolal náhradníka hostí Revaza Osadzeho (zastúpil Irakliho Labadzeho) za 47 minút suverénne 6:0, 6:4.

Dvadsaťdvaročný Zvolenčan Polášek, 582. vo svetovom rebríčku ATP Entry vo dvojhre, absolvoval svoj singlový debut po sobotňajšom deblovom úspechu spolu s Michalom Mertiňákom, a nedal 17-ročnému rodákovi z Tbilisi, v súčasnosti 599. v tzv. kombinovanom juniorskom renkingu podľa Medzinárodnej tenisovej federácie ITF, žiadnu šancu.

Filip Polášek: „Za nezvratného celkového priebežného stavu v náš prospech som mal výhodu, že sa v podstate už o nič nešlo. Mohol som byť uvoľnený a hralo sa mi veľmi dobre. S mojím výkonom som spokojný, dotiahol som to bez komplikácií. Už po niekoľkých gemoch proti neznámemu mladému súperovi som síce pochopil, že by som mal mať prevahu, ale až do konca som pri jeho nevyspytateľnosti nezistil, čo kedy Osadze vytiahne. Páčilo sa mi, koľko v hľadisku zostalo divákov."

  • SLOVENSKO - GRUZÍNSKO 4:1 - konečný výsledok, Slováci postúpili do súboja o účasť vo svetovej skupine 2009 (hrá sa 19. - 21. septembra 2008)

(Bratislava, Sibamac aréna NTC, antuka v hale, kapacita 4000 divákov)

Piatok:

Lukáš Lacko - Irakli Labadze 6:4, 6:7 (6), 6:3, 3:6, 17:19

Dominik Hrbatý - Nodar Itonišvili 6:4, 6:4, 6:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davisov pohár: Lacko poslal Slovensko do baráže