Davis Cup: Labadze udolal Lacka, prehrávame 0:1

Lukáš Lacko prehral v prvom zápase Davis Cupu so skúseným Iraklim Labadzem 6:4, 6:7, 6:3, 3:6, 17:19
Lukáš Lacko prehral v prvom zápase Davis Cupu so skúseným Iraklim Labadzem 6:4, 6:7, 6:3, 3:6, 17:19 (Autor: Petit Press)
TASR|11. apr 2008 o 18:00

Lukáš Lacko prehral v úvodnom zápase Davis Cupu s Irakim Labadzem, Slovensko prehráva s Gruzínskom 0:1.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti prehrávajú po úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára v bratislavskom NTC s Gruzínskom 0:1. O prvý bod pre gruzínske farby sa postaral skúsený Irakli Labadze, ktorý si na antukovom dvorci Sibamac arény poradil so slovenskou jednotkou Lukášom Lackom po vyše štvorhodinovej päťsetovej dráme 4:6, 7:6 (6), 3:6, 6:4 a 19:17. Lacko v rozhodujúcom dejstve nepremenil päť mečbalov a v napínavej koncovke napokon slávil úspech jeho súper. V druhom singli nastúpili proti sebe slovenská dvojka Dominik Hrbatý a gruzínska jednotka Nodar Itonišvili.

Lackovi vyšiel začiatok stretnutia proti Labadzemu, keď hneď v úvodnom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Na hre Gruzínca, ktorý v uplynulých dvoch rokoch laboroval s pravým zápästím, sa v úvode zápasu prejavovala menšia zápasová prax, pri dlhších výmenách od základnej čiary mu chýbala úderová istota. Lacko ťažil z dobrého prvého podania a prvý set získal za 29 minút vo svoj prospech. Aj na začiatku druhého dejstva viedol Lacko 2:0, no Labadzemu sa hneď vzápätí podarilo vyrovnať na 2:2 a o osude setu napokon rozhodoval tajbrejk. V skrátenej hre viedol Lacko 4:2 a za stavu 6:5 mal k dispozícii setbal. Labadze však potom dvakrát dobre zaservoval a po následnej Lackovej dvojchybe vyrovnal stav setov na 1:1. V treťom dejstve mal opäť navrch slovenský reprezentant, ktorý si po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a set vyhral v pomere 6:3.

labadze.jpg

Vo štvrtom dejstve Labadze pritvrdil na podaní i na returne a po brejku vo štvrtom geme sa ujal vedenia 4:1. Lackovi sa síce následne podarilo znížiť na 3:4, no v ôsmom geme opäť nevyužil výhodu vlastného servisu a Labadze si vynútil piaty set, keď v záverečnej hre vytasil zo svojho arzenálu dve esá. Gruzínec rapídne zlepšil pohyb, bojoval o každú loptičku a po brejku v piatej hre si v rozhodujúcom sete vytvoril náskok 4:2. Za stavu 5:4 išiel Labadze podávať na víťazstvo v zápase, no Lackovi sa podarilo vyrovnať na 5:5. V štrnástom geme Lacko odvrátil dva brejkbaly a za stavu 10:9 mal pri Labadzeho podaní k dispozícii štyri mečbaly, ani jeden z nich však nevyužil a dráma pokračovala. V nasledujúcej hre odvrátil Lacko tri brejkbaly a za stavu 11:10 sa prepracoval k piatemu mečbalu, ani ten však nezúžitkoval, čo sa mu vypomstilo. Labadze za stavu 17:17 prelomil podanie Lacka a pri vlastnom servise doviedol zápas do úspešného konca, keď po víťaznom forhende premenil v poradí druhý mečbal.

Hlasy

Lacko po skončení stretnutia netajil sklamanie. "Mrzí ma, že moja neúspešná séria naďalej pokračuje. Neviem si vysvetliť, prečo mi to v koncovke nevychádza. Mohlo to byť pokojne na tri sety. V druhom dejstve som viedol 2:0, v tajbrejku som nevyužil setbal. Pri mojich piatich mečbaloch vyšlo Labadzemu štyrikrát prvé podanie. Proti ľavákom sa hrá ťažko, Irakli navyše v niektorých fázach servoval na 150 percent. Ťažko som si zvykal na jeho podanie, ktoré bolo vždy iné. Nedalo sa predvídať, či zahrá loptičku na telo. alebo von z kurtu, často to točil. V závere zariskoval a vyšlo mu to."

Labadze po skončení zápasu žiaril spokojnosťou. "Víťazstvo ma preto veľmi milo prekvapilo, veď po sérii zranení naplno trénujem iba šesť týždňov. V prvých dvoch setoch to nebol z mojej strany ani zďaleka optimálny výkon, no s pribúdajúcimi minútami som sa rozohral a hral som čoraz lepšie. Nespomínam si, že by som niekedy vyhral zápas, v ktorom som čelil piatim mečbalom." '

Slovensko - Gruzínsko 0:1 po prvej dvojhre

Lukáš Lacko - Irakli Labadze 6:4, 6:7 (6), 6:3, 3:6, 17:19 nasleduje Dominik Hrbatý - Nodar Itonišvili

sobota: Michal Mertiňák, Filip Polášek - Itonišvili, Labadze

nedeľa: Lacko - Itonišvili, Hrbatý - Labadze

la /k dispozícii je fotoreportáž/

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup: Labadze udolal Lacka, prehrávame 0:1