Tešia sa opäť po šestnástich rokoch. Francúzi desiaty raz vyhrali Davis Cup

Tenisti Francúzska dvíhajú nad hlavu Davisov pohár.
Tenisti Francúzska dvíhajú nad hlavu Davisov pohár. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. nov 2017 o 19:10

Francúzsko vo finále zdolalo Belgicko po dráme 3:2.

DAVIS CUP - finále:

(24. - 26. novembra, Lille, tvrdý povrch)

FRANCÚZSKO - BELGICKO 3:2

Jo-Wilfried Tsonga - David Goffin 6:7 (5), 3:6, 2:6 za 164 minút

Lucas Pouille - Steve Darcis 6:3, 6:1, 6:0 za 94 minút

SOBOTA:

Richard Gasquet, Pierre-Hugues Herbert - Ruben Bemelmans, Joris de Loore 6:1, 3:6, 7:6 (2), 6:4 za 183 minút

PIATOK:

Lucas Pouille - David Goffin 5:7, 3:6, 1:6 za 119 minút

Jo-Wilfried Tsonga - Steve Darcis 6:3, 6:2, 6:1 za 106 minút

LILLE. Tenisti domáceho Francúzska zvíťazili tesne 3:2 nad Belgičanmi v Lille vo finále svetovej skupiny Davisovho pohára 2017.

Rozhodol o tom Lucas Pouille, ktorý v nedeľňajšej poslednej štvrtej dvojhre zdolal Steva Darcisa za 94 minút jednoznačne 6:3, 6:1, 6:0. Mečbal premenil efektívnym bekhendom popri čiare. Bol to ich premiérový vzájomný súboj.

Dvadsaťtriročný 18. muž singlového renkingu ATP Pouille teraz má v Davisovom pohári bilanciu 4:3. Zatiaľ sa predstavil iba vo dvojhrách.

Debutoval v júli 2016 vo štvrťfinále proti Čechom.

Goffin udržal Belgičanov v hre

Hralo sa na tvrdom povrchu Rebound Ace pod zatiahnutou strechou účelovo upraveného primárne futbalového Stade Pierre Mauroy.

10.

  • raz ovládli tenisti Francúzska Davisov pohár.
  • Predtým naposledy sa im to podarilo v roku 2001.

Hosťom v nedeľu vyrovnaním na 2:2 ešte uchoval nádej David Goffin, ktorý si v dueli lídrov poradil s Jo-Wilfriedom Tsongom za 164 minút 7:6 (5), 6:3, 6:2.

Odvrátil všetkých desať brejkbalov súpera, z nich šesť v otváracej časti vrátane setbalu v dvanástej hre.

V piatkových dvojhrách suverénne bodovali lídri kádrov. Najprv si Goffin poradil s Pouillem za 119 minút 7:5, 6:3, 6:1. Vzápätí vyrovnal Tsonga, keď prekonal Darcisa za 106 minút 6:3, 6:2, 6:1.

Priebežný obrat v prospech Francúzov z pôvodného manka 0:1 zavŕšili Richard Gasquet a Pierre-Hugues Herbert, ktorí v sobotňajšej štvorhre zdolali Rubena Bemelmansa a Jorisa de Looreho za 183 minút 6:1, 3:6, 7:6 (2), 6:4.

Už sú tretí v histórii

Francúzsko sa raduje zo svojej jubilejnej desiatej trofeje, premiérovej od roku 2001. Medzičasom prehralo vo finále edícií 2002, 2010 a 2014, v poslednom prípade proti Švajčiarsku práve v rovnakej aréne v Lille.

Teraz sa v historickom poradí podľa počtu trofejí dotiahlo na tretie miesto k Veľkej Británii (tiež 10) za USA (32) a Austráliu (28).

Belgicko neuspelo ani vo svojom treťom finále po sezónach 1904 a 2015.

Reprezentačný tím Francúzska oslavuje víťazstvo v Davisovom pohári.
Reprezentačný tím Francúzska oslavuje víťazstvo v Davisovom pohári. (Autor: TASR/AP)

Ohlasy po zápase:

Lucas Pouille (hráč Francúzska): "Nemám slov, cítim silné emócie. Som hrdý na celý náš tím. Keď Jo-Wilfried prehral úvodnú nedeľňajšiu dvojhru, bolo to na zbláznenie. Pred rozhodujúcim súbojom som sa snažil upokojiť a hovoril som si, že musím hrať svoju hru. Neviem ako opísať to, čo momentálne prežívam. Som prešťastný. Po 16 rokoch sme konečne získali vytúženú trofej."

Keď Jo-Wilfried prehral úvodnú nedeľňajšiu dvojhru, bolo to na zbláznenie.


Lucas Pouille, tenista Francúzska

Yannick Noah (kapitán Francúzska): "Bolo to fantastické finále. Mal som pocit, akoby som hral na kurte ja. Prežíval som každý jeden zápas. Snažili sme sa hrať ako tím, a to bol kľúč ku krásnemu víťazstvu. Bolo to nádherné dobrodružstvo."

Steve Darcis (hráč Belgicka): "Môj lakeť je v poriadku, nemôžem sa naň vyhovárať. Musím uznať, že v piatok aj v nedeľu som podľahol súperom, ktorí zahrali kvalitnejšie. Lucas to dnes zvládol oveľa lepšie ako ja. Pochopiteľne, som sklamaný z môjho výkonu - bol zlý, šport však prináša aj takéto veci. V ostatných dvoch týždňoch mi to na tréningoch išlo a cítil som sa dobre. Teraz som ale pohorel, opakovane som zlyhal. Mrzí ma, že som nepodržal náš tím."

Johan van Herck (kapitán Belgicka): "Je to teraz pre nás veľmi ťažké a nechcem robiť vyhlásenia takto skoro po nezdare, aby z toho neboli nejaké nezmysly. Bez ohľadu na výsledok gratulujem celému tímu - je to možno klišé, ale pripomínam, že víťazíme aj prehrávame spoločne. Ešte nikdy sme neboli takto blízko k celkovému triumfu a veril som, že k nemu smerujeme."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tešia sa opäť po šestnástich rokoch. Francúzi desiaty raz vyhrali Davis Cup