Danku Bartekovú zradili terče, olympijská strelnica na ňu zapôsobila

TASR|6. máj 2008 o 08:33

Bratislava 6. mája (TASR) - Prvýkrát si na aprílovom Svetovom pohári strelcov v čínskom Pekingu slovenskí reprezentanti mohli odskúšať, aké to bude na ...

Bratislava 6. mája (TASR) - Prvýkrát si na aprílovom Svetovom pohári strelcov v čínskom Pekingu slovenskí reprezentanti mohli odskúšať, aké to bude na blížiacej sa olympiáde na novovybudovaných športoviskách. Medzi nimi aj skeetárka Danka Barteková, ktorej sa pre Slovensko podarilo v tvrdej svetovej konkurencii vybojovať kvóta plac.

Okrem toho, že nasiakla atmosférou novej strelnice, musela sa tam vysporiadať aj s novými terčami, s akými dovtedy nemala skúsenosť. A práve tie ju svojím spôsobom zradili. V záverečnej tretej položke základnej časti jej ukázalo len 16 trafených terčov a to ju po predchádzajúcich dvoch položkách (21+24) zaradilo až na 28. miesto. "Mala som tam jeden sporný terč, ktorý bol pre mňa dôležitý a dá sa povedať, že ma vykoľajil," vrátila sa s odstupom času k inkriminovanému výstrelu v rozhovore pre TASR mladá slovenská reprezentantka a dodala: "Síce už pri mojich skúsenostiach by sa tak nemalo stať, ale boli to po dlhšom čase preteky v zahraničí. Jednoducho som sa nechala vykoľajiť mojou zbytočnou chybou, začiatočníckou, veľkou a ktorú som už potom nezvládla. Mala som tam jeden sporný terč, ktorý bol určite zásah, ale bol to oneskorený zásah. Čiže hneď po výstrele sa terč nerozpadol, až asi meter ďalej, čo už rozhodca nepostrehol, iba jeden postranný a odpískal mi nulu a moje protesty boli márne."

Napriek tomu o nových terčoch povedala: "Ak by to boli dobré preteky, tak by som povedala, že v poriadku, lebo tie terče neboli až také tvrdé, ako sa očakávalo. Na trape to bolo poznať viac, ale na skeete mali celkom dobrú trieštivosť. Ale až do momentu, keď sme zistili, že na terč možno vystreliť a rozbije sa oneskorene. Čiže presne to, čo sa stalo mne a doplatila som na to psychicky. Teda, až na túto chybu, nemám s tým problém, že je tam zelený prášok, čo bola novinka. To bolo zaujímavé pre divákov, mne to problém nerobilo, až na to, že tie terče boli trocha tvrdšie."

Po návrate domov sa hovorilo, že si ich slovenskí brokári v spolupráci s inými federáciami zadovážia na zostávajúcu časť prípravy, reprezentačný tréner skeetárov Juraj Sedlák ale túto možnosť nepotvrdil. "Zaujímali sme sa o ne, ale podmienky dovozu sa ukázali dosť zložité. Nakoniec sme ich neobjednali, pretože som presvedčený, že sa bude strieľať na terče v úplne inej kvalite, lebo tie terče boli dosť tvrdé a to sa odrazilo na streleckej pohode. Terče sa veľmi nerozbíjali, iba sa zaprášili a to nie je pre strelcov pozitívne. Už mám informáciu, že sa bude vyrábať úplne iná séria terčov v inej kvalite. Takže by sa ukázalo ako zbytočné ich zháňať."

Slová chvály mal na olympijskú strelnicu. "Podmienky sú zabezpečené veľmi dobre. Sú tam klimatizované haly, na strelnici sú vrhacie zariadenia Laporty, domáce Norinko vyrobilo terče. Boli však dosť tvrdé a bola to aj pre nich nová skúsenosť. Pre strelcov je to dosť komplikované, nie sú na to zvyknutí, pretože sa z nich práši zelená farba a vôbec strieľať na fleše je niečo úplne iné, ako na normálne terče, čo sa týka pravidelnosti letov a trieštivosti. Inak technické zabezpečenie je tam na veľmi kvalitnej úrovni, myslím si, že je to špičkový areál pripravený na špičkové výkony."

Na strelnici sa cítila výborne aj Danka Barteková a zaujal ju aj samotný Peking s predolympijským ruchom. "Strelnica je na výbornej úrovni, veľmi dobre sa mi tam strieľalo. Zaslúži si byť olympijskou. A dobre to bolo zvládnuté aj po organizačnej stránke. Všetko bolo v poriadku. Aj Peking na mňa vplýval veľmi dobre, všetko to tam žije olympiádou. Už sa tam buduje, stavia, veľa je tam toho pred dokončením. To mesto skutočne pôsobí olympiádou."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Danku Bartekovú zradili terče, olympijská strelnica na ňu zapôsobila