Danka Barteková triumfovala na SP v Káhire

TASR|8. máj 2009 o 17:26

Slovenská reprezentantka Danka Barteková zvíťazila v piatok v skeete žien na podujatí Svetového pohára v brokových disciplínach v Káhire.

KÁHIRA. Členka Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava dosiahla výkon 97 a ako jediná z trojice Sloveniek sa v 29-člennom štartovom poli prebojovala do finále. Jej sestra Lenka skončila na 12. mieste (68), skúsená Andrea Stranovská dosiahla výkon o tri body slabší a ten ju zaradil na 19. priečku.

Na druhom mieste skončila Thajčanka Sutiya Jiewchaloemmitová v rovnakým výkonom 97, pričom v kvalifikáci nástrelom 74 bodov vyrovnala svetový rekord, ktorého jednou zo spoludržiteliek je od 9. júla 2008 aj 24-ročná zverenka trénera Juraja Sedláka Danka Bartetková. Tretie miesto obsadila Američanka Connie Smoteková (95).

Danka Barteková postupovala do finálovej šestice ako tretia najlepšia z kvalifikácie nástrelom 72 bodov (24-25-23). Prvá išla do nej Jiewchaloemmitová s dvojbodovým náskom pred Slovenskou, druhá bola po základnej časti Talianka Chiara Cainerová so 73 bodmi. Finále vyšlo najlepšie slovenskej strelkyni, ktorá ako jediná trafila všetkých 25 terčov a len potvrdila, že v Káhire sa jej zvykne dariť. Veď práve s metropolou Egypta sa jej spájajú najkrajšie spomienky, v roku 2001 si odtiaľ odviezla striebornú medailu z juniorského svetového šampionátu. Prvenstvo si vystrieľala v Káhire aj pred troma rokmi, kedy sa tam Svetový pohár uskutočnil zatiaľ posledný raz, navyše si ním vtedy zabezpečila aj olympijskú miestenku do Pekingu.

Danka Barteková po triumfe v Káhire žiarila spokojnosťou. "Vo finále som chcela zastrieľať čo najlepšie a vôbec som nemyslela na zlato. Pred mnou boli dve pretekárky a na Thajčanku Jiewchaloemmitovú, ktorá strieľala so mňou celý deň v jednej položke, som strácala dva body. Na finále som sa však veľmi dobre pripravila, dala som do toho všetko a vyšvihla som sa na najvyšší stupienok, z čoho mám veľkú radosť. Na preteky v Káhire sme sa spoločne s trénerom pripravovali už od februára. Nová egyptská strelnica mi sadla, bola veľmi dobre organizačne zabezpečená, naozaj som si ju vychutnala. Viem, že trapisti sa po pretekoch sťažovali na problémy s viditeľnosťou, no u nich je to predsa len iné, ako v skeete. Terče im idú zo zeme a lietalo im to dosť divoko," povedala pre TASR Barteková, ktorá po triumfe v Káhire chystala aj malé oslavy. "Dám si najskôr dobrú sprchu, potom sa pôjdeme so sestrou Lenkou a ostatnými babami navečerať a dáme si aj nejaký symbolický pohárik na oslavu víťazstva."

Výsledky

Skeet, ženy: 1. Danka Barteková (SR) 97 (72+25), 2. Sutiya Jiewchaloemmitová (Thj.) 97 (74-vyrovnaný svetový rekord+23), 3. Connie Smoteková (USA) 95 (70+25), 4. Andri Eleftheriouová (Cyprus) 94 (71+23), 5. Chiara Cainerová (Tal.) 94 (73+21), 6. Caitlin Connorová (USA) 90 (70+20),... 12. Lenka Barteková (SR) 68 (23-21-24), 19. Andrea Stranovská (SR) 65 (21-23-21).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Danka Barteková triumfovala na SP v Káhire